Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Пл. Центральна, 1. Інсталяція у вигляді символічного кухля живого Бердичівського пива

Пл. Центральна, 1. Інсталяція у вигляді символічного кухля живого Бердичівського пива

2116
0
SHARE

Площа Центральна, 1. У північно-західній частині площі Центральної знаходиться інсталяція – символічний кухоль живого Бердичівського пива.

Символічний кухоль живого Бердичівського пива,
жовтень 2013 р.

З грудня місяця 1861 року в Бердичеві по вулиці Білопільській (нині вулиця Європейська) діє пивоварний завод, засновником якого став чеський колоніст Станіслав Еммануїлович Чеп (чес. – Stanislav Čep). Придбавши ділянку землі, Станіслав Чеп збудував пивоварний завод, до складу якого увійшли виробничі цехи та власна артезіанська свердловина (діє донині). У 1900 році на заводі працювало 30 робітників із місцевого населення. Впродовж наступних десятиліть завод удосконалював технологію та виробляє декілька сортів високоякісного пива, головною особливістю якого є натуральні інгредієнти та оригінальна технологія, апробована століттями. Нині продукція бердичівського пивоварного заводу є однією з кращих в Україні по якості виготовлення, відмічена численними нагородами як на державному, так і на міжнародному рівні.

Бердичівський пивоварний завод є одним із найбільших платників податків у місті, останні три десятиліття його очолював директор, Почесний громадянин міста Бердичева (2001) Леон Романович Ліпецький (1935-2016).

Ідея встановлення інсталяції належить міському голові Василю Мазуру. Як стверджують ініціатори встановлення, цей кухоль – відзнака за смак, якість і справжність, які ось уже понад 150 років пивовари Бердичівського пивоварного заводу дарують людям.

Леон Ліпецький та Василь Мазур під час урочистого відкриття символічного кухлю пива, 13 вересня 2013 р.

Символічний кухоль відкрили 13 вересня 2013 року о 16 годині під час спеціально організованого свята. Керівництво міста подякувало колективу пивоварів та їх директору за гарну працю і людям, без допомоги і підтримки яких важко було б втілити в життя ідею створення символічного кухля з пивом. Пісні про бердичівське пиво, вікторини, ігри і веселі забави стали гарним доповненням до дегустації смачного, живого, неповторного, нашого бердичівського пива.

Пам’ятний знак виготовлено з червоного граніту, висота його становить 1,2 м. На пам’ятному знакові напис: “Живе бердичівське пиво від Леона Ліпецького”.

Джерела і література:

Кравченко В. Увічнено бренд Бердичева. // “Земля Бердичівська”, №38 (15940) від 20.09.2013 р.


Символічний кухоль живого Бердичівського пива, жовтень 2013 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here