Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Братів Міхеєвих, 2-Б. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті Є.А. Старікова

Вул. Братів Міхеєвих, 2-Б. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті Є.А. Старікова

2935
0
SHARE

Вул. Братів Міхеєвих, 2-Б. На стіні багатоповерхового житлового будинку знаходиться меморіальна дошка, присвячена пам’яті воїна-земляка Є.А. Старікова. Тут, в одній із квартир будинку, проживав учасник Антитерористичної операції (АТО) на сході країни Євген Андрійович Старіков (1982-2014).

Меморіальна дошка, присвячена пам’яті Є.А. Старікова, вересень 2014 р.

Євген Старіков народився 2 лютого 1982 року в Бердичеві. Навчався у загальноосвітній школі №12 та професійно-технічному училищі №3, отримав фах столяра-теслі. З початком АТО на сході країни Євген Старіков виявив бажання взяти в ній участь. Не потрапивши до лав українського війська за станом здоров’я, записався добровольцем у батальйон “Шахтарськ”, підпорядкований ГУ УМВС у Дніпропетровську. 2 серпня 2014 року батальйоном “Шахтарськ” проводилась операція з ліквідації диверсійної групи терористів у місті Докучаєвськ (Донецька область). Під час цієї операції Євген Старіков загинув, рятуючи товариша під час бою – побачивши, що куля влучила у побратима і він сам не вибереться з-під обстрілу, Євген кинувся на допомогу. Але так і не дістався товариша – його зупинила снайперська куля, що влучила у груди. Поховали героя 5 серпня 2014 року у Бердичеві на загальноміському кладовищі в секторі почесних поховань. У Героя залишилися дружина та троє маленьких дітей.

Указом Президента України №873/2014 від 14 листопада 2014 р. “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі” Євген Старіков нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно).

Іменем Героя у Бердичеві названо вулицю. Назву вулиці присвоїли рішенням Бердичівської міської ради №1124 від 25.06.2015 р. “Про внесення змін до рішення міської ради від 18.03.09 №637 “Про затвердження переліку назв площ, вулиць і провулків м. Бердичева”. Попередня назва вулиці – вулиця імені Будьонного.

22 серпня 2014 року під час загальноміського заходу з відкриття меморіальних дощок воїнам-бердичівлянам, які загинули в зоні АТО, на будинку, в якому проживав Є.А. Старіков із родиною, встановили меморіальну дошку з портретом Героя та присвятним написом. Присвятний напис: “У цьому будинку жив захисник України, який віддав своє життя за збереження єдності і цілісності української держави. Рядовий Старіков Євген Андрійович, 02.02.1982 – 02.08.2014”.

На відкритті меморіальної дошки були присутні представники міської влади, ветеранської організації міста, родина Є.А. Старікова, громадськість та сусіди Героя по будинку.

Джерела і література:

Кравченко В. Поховали ще двох наших земляків… // “Земля Бердичівська”, №32 (15986) від 08.08.2014 р.

Студзінська Я. Встановлено меморіальні дошки землякам-героям. // “Земля Бердичівська”, №35 (15989) від 29.08.2014 р.


Урочисте відкриття меморіальної дошки під час загальноміського заходу з відкриття меморіальних дощок воїнам-бердичівлянам, які загинули в зоні АТО, 22 серпня 2014 р.
Урочисте відкриття меморіальної дошки під час загальноміського заходу з відкриття меморіальних дощок воїнам-бердичівлянам, які загинули в зоні АТО, 22 серпня 2014 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here