Home Проекти Постаті землі Бердичівської Мазур Василь Костянтинович

Мазур Василь Костянтинович

4446
0
SHARE

Мазур Василь Костянтинович (нар. 31 липня 1957, с. Панасівка, Козятинський р-н, Вінницька обл., СРСР) – міський голова міста Бердичева з 2002 по 2020 рік, Почесний громадянин міста Бердичева.


Мазур Василь Костянтинович.

Мазур Василь Костянтинович народився 31 липня 1957 року в селі Панасівка Козятинського району Вінницької області в сім’ї шахтаря і коваля Костянтина Федоровича та селянки Ніни Семенівни Мазурів.

Василь Костянтинович навчався у восьмирічній школі сусіднього села Пузирки, яку закінчив у 1972 році з похвальною грамотою. Після школи вступив до Вінницького технікуму м’ясної та молочної промисловості, по закінченні якого здобув диплом спеціаліста середньої кваліфікації з відзнакою. Це дало змогу вступити до вищого навчального закладу, здавши лише один вступний екзамен.

У 1981 році Василь Костянтинович закінчив Київський інститут харчової промисловості та працює інженером технічного відділу апарату Житомирського виробничого об’єднання молочної промисловості. Через деякий час влаштувався на посаду інженера-механіка на Бердичівському молокозаводі. Згодом став головним інженером комбінату хлібопродуктів.

Із 1987 по 1990 рік Василь Костянтинович працював у промисловому відділі міськкому Комуністичної партії України.

Із 1990 по 1997 рік Василь Костянтинович працював на керівних посадах промислових підприємств Бердичева: провідним інженером служби безпеки руху автопідприємства АТП-11856, заступником генерального директора Бердичівської фірми “Агромашсервіскомплект” (“АМАСКО”), заступником директора з експлуатації, безпеки руху та охорони праці ВАТ “Бердичівське АТП-11856”, головою правління ВАТ “Бердичівський солодовий завод”.

У 1997 році Василь Костянтинович перейшов на роботу до органів місцевого самоврядування – обійняв посаду заступника міського голови Олексія Хилюка. З 1998 року – перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради виконкому Бердичівської міської ради.

У робочому кабінеті,
серпень 2006 р.

У 2001 році Василь Мазур підвищив рівень своєї освіти – став слухачем Української академії державного управління при Президентові України.

Василь Костянтинович Мазур пройшов майже всі сфери життєдіяльності міста Бердичева. Працюючи на тих чи інших посадах, він вивчив виробництво, зокрема промислове, транспорт, сферу обслуговування, систему й засади роботи виконавчої влади. Це й дало йому можливість балотуватись на посаду міського голови. У 2002 році Василь Костянтинович взяв участь у виборчих перегонах на цю посаду та 31 березня був обраний міським головою Бердичева.

Через чотири роки – 26 березня 2006 р. – Василь Костянтинович вдруге обраний міським головою Бердичева.

У 2010 році Василь Мазур обраний на третій термін, із рекордною підтримкою у 82,24% голосів виборців. У жовтні 2015 року – у четверте обраний міським головою.

За час свого керівництва містом Василь Костянтинович значну увагу приділяв насамперед розвитку сфери промислового виробництва, благоустрою, житлово-комунального господарства, введення в дію нових форм господарювання підприємництва й бізнесу. Не залишались поза його уваги і розвиток соціальної сфери, освіти та медицини міста: відбудовано дві школи, облаштовано і надано в користування нове приміщення Управління праці та соціального захисту, відкрито у новому приміщенні Музей історії міста Бердичева, відкрито культурно-оздоровчий центр “Спорт для всіх”. Після реконструкції запрацювали амбулаторії сімейного лікаря в мікрорайонах на вулицях Червона, Богунська, Марини Раскової, Войкова (нині Бистрицька). Бердичів отримав один з найкращих в Україні Центр Жінки (ЦМЛ).

Василь Мазур виступає на урочистих зборах громадськості з нагоди Дня перемоги, 9 травня 2016 р.

Завершена реконструкція центрального міського стадіону, який внесений до переліку об’єктів, що мають статус бази олімпійської та параолімпійської підготовки, розпочато капітальний ремонт плавального басейну. Відкрито у новому відремонтованому приміщенні Дитячо-юнацьку спортивну школу ім. В.О. Лонського. Спільними зусиллями міської громади реалізована ідея міського голови про спорудження меморіалу “Слава Героям!”, який був освячений у День пам’яті та примирення 8 травня 2015 року.

У місті збережено традицію проведення двох міжнародних турнірів та Днів польської культури. За останні роки у місті збудовано новий автовокзал, вирішена проблема транспортного сполучення між різними мікрорайонами міста. Силами комунальних служб за допомоги приватних підприємців відновлено бульвар по вулиці Карла Лібкнехта (нині вулиця Європейська), проведені будівельні та реставраційні роботи з відродження міського театру.

Верховна Рада України високо оцінила роботу міського голови: за підсумками роботи у 2006 році йому вручено Почесну Грамоту ВР України. У 2009 та 2015 роках Василь Костянтинович відзначений Почесними Грамотами Кабінету Міністрів України. Він удостоєний орденів “За заслуги” III ступеня (06.2007), “За заслуги” II ступеня (06.2011). У 2007 році Василь Мазур нагороджений орденом Святого Георгія Великого I ступеня цивільного дивізіону. У наказі про нагородження, підписаного Папою Римським Бенедиктом XVI, говориться: лицарський орден Василю Мазуру вручено за особисті заслуги, добро, зроблене перед Святійшим Престолом та Святою Католицькою Церквою, а також із ласки Найвищого Священика.

Стенд в музейній кімнаті виконкому Бердичівської міської ради, присвячений В.К. Мазуру, 2010 р.

5 грудня 2007 року Житомирською обласною радою міського голову міста Бердичева Василя Мазура визнано кращим міським головою Житомирської області. Також у 2011 році він отримав відзнаку Житомирської обласної ради “Честь і слава Житомирщини”. Міський голова став п’ятим за ліком посадовцем, хто нагороджений цією відзнакою (першими таку відзнаку отримав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин).

11 грудня 2007 року рішенням Бердичівської міської Ради за багаторічну сумлінну працю в органах місцевого самоврядування, особистий вагомий внесок у вдосконалення стилю і методів їх роботи та в соціально-економічний, культурний та спортивний розвиток міста і вміле поєднання діловитості, вимогливості з турботою про жителів міста, високий професіоналізм Мазуру Василю Костянтиновичу присвоєно звання “Почесний громадянин міста Бердичева”.

У листопаді 2020 року рішенням Бердичівського виконавчого комітету йому вручили Орден міста Бердичева. У рішенні зазначено: «Розглянувши звернення членів виконавчого комітету Бердичівської міської ради – керівників підприємств, установ та організацій міста, схвалене на засіданні виконавчого комітету 23.11.2020, відповідно до Положення про порядок нагородження орденом міста Бердичева, затвердженого рішенням міської ради від 11.02.2003 № 136 «Про Положення про порядок нагородження орденом міста і Положення про відзначення Почесним знаком міста», керуючись п.20 ч.4 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

За багаторічну сумлінну працю в органах місцевого самоврядування, високий професіоналізм, значний особистий внесок у розбудову та розвиток усіх галузей міського господарства, впровадження нових форм господарювання, кваліфікований підхід до вирішення питань життєдіяльності міста, збереження історичних та примноження кращих сучасних традицій полікультурного центру Житомирщини, забезпечення міжнаціональної, міжконфесійної злагоди у громаді, розширення і зміцнення міжнародних зв’язків та мудре керівництво територіальною громадою м. Бердичева протягом 2002-2020 років, нагородити орденом міста Бердичева Мазура Василя Костянтиновича – Бердичівського міського голову». Церемонія нагородження відбулася у колі колективу працівників виконавчого комітету, в якому Василь Мазур пропрацював 23 роки, 18 з яких – на посаді голови міста.

У музейній кімнаті виконкому Бердичівської міської ради існував стенд, присвячений міському голові.

У 2020 році Василь Мазур не балотувався на посаду міського голови. Його наступником став обраний у ході чергових виборів Сергій Орлюк.

Василь Костянтинович Мазур одружений, виховав дві доньки, має чотирьох онуків.

Джерела і література:

Пасічник М. Цей невгамовний мер Мазур… // Пасічник М. Імідж міста в живих іменах. Нариси та портрети. Книга друга. – К., Вид-во “Дія”, 2005. – с. 8-16.

Офіційна сторінка міста Бердичева: http://www.berdychiv.osp-ua.info/.

Матеріали музейної кімнати виконкому Бердичівської міської ради.


На щорічних змаганнях зі стрибків у висоту на призи В.О. Лонського.
Зліва на право: Василь Мазур, Віталій Лонський, Емма Лонська, Рустам Ахметов, 2003 р.
Зліва на право: Володимир Пономарчук, Василь Мазур, Олександр та Володимир Марчук обговорюють проведення ремонту міських автодоріг, 2002 р.

Початок робіт з відродження бульвару по вулиці Карла Лібкнехта (нині Європейська), 2003 р.
Василь Мазур поздоровляє фотожурналіста Віктора Коржука з присвоєнням звання “Заслужений журналіст України”,
червень 2003 р.
Василь Мазур поздоровляє Почесного громадянина міста Бердичева Івана Павленко з 90-річчям,
листопад 2004 р.
На могилі Леві Іцхака Бердичівського, 2004 р.
На території костелу Босих Кармелітів, 2004 р.
Зустрічаючи гостей, 2005 р.
Василь Мазур здійснює перший телефонний дзвінок з нової АТС міста Бердичева, 18 червня 2002 р.
Міський голова Василь Мазур перерізає символічну червону стрічку перед входом до нової АТС міста Бердичева, 18 червня 2002 р.
Голова правління ВАТ “Бердичівська фабрика одежі” Григорій Лінчик, міський голова Василь Мазур та фотожурналіст Віктор Коржук перед входом до Бердичівського міського виконавчого комітету, 2003 р.

Василю Мазуру вручають Орден міста Бердичева, 30 листопада 2020 р.:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here