Home Проекти Постаті землі Бердичівської Томашевський Казимир Адамович

Томашевський Казимир Адамович

1131
0
SHARE

Томашевський Казимир Адамович (нар. 1 листопада 1914, Бердичів, Київська губ., Російська імперія – пом. 11 квітня 1983, Мінськ, СРСР) – військовий, учасник німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу.


Томашевський Казимир Адамович.

Томашевський Казимир Адамович народився 1 листопада 1914 року в Бердичеві у сім’ї робітника. Поляк. У 1932 році Казимир Адамович закінчив семирічну школу, працював сортувальником листів у Бердичеві на головпоштамті.

До лав Червоної Армії Казимир Томашевський був призваний у 1936 році. У 1939 році закінчив курси молодших лейтенантів у місті Термез.

У діючій армії Казимир Томашевський із лютого 1942 року. Воював на Брянському, Центральному, Воронезькому, 1-у Українському та 1-у Білоруському фронтах. Був тричі поранений. Член ВКП(б) (КПРС) з 1944 року.

На початку січня 1944 року Казимир Томашевський у складі радянських військ брав участь у звільненні рідного Бердичева від німецьких загарбників.

19 квітня 1945 року командир мотострілецького батальйону 21-ї механізованої бригади (8-й гвардійський механізований корпус, 1-а гвардійська танкова армія, 1-й Білоруський фронт) капітан Казимир Томашевський у числі перших повинен був переправитись на протилежний берег ріки Шпрее і захопити плацдарм. На виконання цього завдання капітан вирішив блокувати два ворожих доти. Поставивши завдання танкістам, артилеристам і мінометникам, він під прикриттям їх вогню повів батальйон через Шпрее. Форсувавши ріку, Казимир Томашевський атакував один дот і вивів його з ладу. Зайшов із флангу і увірвався у траншеї гітлерівців, у рукопашному бою вибив їх із займаних позицій. У ході бою капітан отримав поранення обох ніг, але продовжив керувати батальйоном. Прокладаючи дорогу бригаді, його батальйон розгромив ворога за рікою Шпрее, підбив 8 танків і самохідок, знищив до 100 нацистів і 950 узяв у полон. Услід за батальйоном Казимира Томашевського 21 механізована бригада форсувала Шпрее і зав’язала бій за східну окраїну Берліну – столиці нацистської держави.

Командуючий 1-ю гвардійською танковою армією Михайло Катуков дав високу оцінку бойовим діям батальйону Казимира Томашевського і в поданні на нагороду написав: “Достоин высшей правительственной награды – присвоения звания Героя Советского Союза”.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 травня 1945 року за відвагу і мужність, проявлені в боях за Берлін, капітану Казимиру Адамовичу Томашевському присвоєно звання Герой Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі “Золота Зірка” (№7080). За участь у боях в роки Другої світової війни Казимир Адамович нагороджений також орденом Леніна, трьома орденами Червоного Прапора, орденами Олександра Невського, Червоної Зірки, численними медалями.

Надгробок на могилі К.А. Томашевського.
Фото Олексія Цвєткова, 19 березня 2015 р.

Після Другої світової війни мужній комбат продовжив службу в лавах Радянської Армії. У 1952 році він закінчив Вищі офіцерські курси “Выстрел”.

Із 1958 року підполковник Казимир Томашевський у запасі. Проживав у столиці Білорусії місті-герої Мінськ, працював у народному господарстві.

Помер Томашевський Казимир Адамович 11 квітня 1983 року у Мінську. Похований на Алеї Почесних поховань Північного кладовища.

Джерела і література:

Інтернет-проект “Герои страны”: http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=2867

Герои Советского Союза: краткий биографический словарь: в 2 т. / Министерство обороны СССР. Главное управление кадров; Институт военной истории; Центральный архив; пред. ред. коллегии И.Н. Шкадов. — М.: Военное изд-во, 1987-. Т.2: Любов – Ящук. — 1988. — 863 с. : ил.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here