Home Проекти Постаті землі Бердичівської Томілін Віктор Костянтинович

Томілін Віктор Костянтинович

1093
0
SHARE

Томілін Віктор Костянтинович (нар. 2 травня 1908, Бердичів, Київська губернія, Російська імперія – пом. 1 грудня 1941, Ленінград, СРСР) – композитор, педагог, громадський діяч.


Томілін Віктор Костянтинович
(1908-1941).

Томілін Віктор Костянтинович народився 2 (15) травня 1908 року в Бердичеві в сім’ї викладача Бердичівського комерційного училища. Його мати Катерина Олександрівна добре співала, вона і стала першою вчителькою музики для сина. У дитинстві Віктор мріяв стати шарманщиком, а з пісень найбільше любив “Ехал на ярмарку ухарь-купец”.

Восени 1913 року сім’я Томіліних переїхала спочатку до Радомишля, згодом до Києва, де Віктор вступив до Київського комерційного училища. Талант до композиції у Віктора проявився рано: вже у восьмирічному віці майбутній композитор написав свою першу пісню на слова Олексія Апухтіна “Не веселую, братцы, вам песню спою”.

У 1921 році Віктор Томілін вступив до Єдиної Трудової школи ім. І. Франка у Києві. Навчаючись у школі, Віктор познайомився з композитором і музикознавцем Арнольдом Альшвангом, випускником Київської консерваторії. Це знайомство відіграло вирішальну роль у подальшій долі Віктора.

У 1924-1927 рр. Віктор навчався у Київській консерваторії, після реорганізації якої був переведений до музично-драматичного інституту ім. М. Лисенка на науково-теоретичний факультет. У 1928 році Віктор Томілін поступив до Ленінградської Державної консерваторії, де навчався у класі композиції у В.В. Щербачова.

Навчаючись у консерваторії композитор із 1928 по 1930 рік паралельно працював спочатку в 45-й радянській школі у Ленінграді, потім музичним керівником у Робочій майстерні при Будпросвіті (рос. Домпросвер – Дом просвещения) ім. Герцена, піаністом-композитором агітбригади Центрального клубу Союзу Харчосмак (1929-1931 рр.).

Навесні 1932 року Віктор Томілін отримав диплом про закінчення композиторського факультету Ленінградської Державної консерваторії. З 1931 року він – педагог музично-теоретичних предметів та курсу музичної літератури у Вечірній робочій консерваторії (яка в 1933 році була реорганізована у Музичний Технікум Ленінградської консерваторії, де Томілін викладав теорію музики). Вступив до Спілки композиторів СРСР.

Віктор Томілін стає учасником фольклорних експедицій в Крим, Чувашію, Кабардіно-Балкарію. Успішно працював в області масової пісні, основними темами його творчості стали теми революції, Громадянської війни. Кращі пісні Віктора Томіліна отримали широке визнання серед слухачів. Серед них “Песня о Тельмане”, “Гибель Чапаева”, “Песня о Щорсе”. Значну увагу композитор приділяв музичним творам для дітей. У передвоєнні тридцяті роки молодий композитор був повен ентузіазму, різноманітними були його творчі задуми. Віктор Томілін відображав у своїх творах не лише глобальні теми своєї епохи, але і внутрішній світ сучасника. Талант композитора розквітав, наповнювався силою, отримував глибину, зрілість.

Песня о Тельмане. Музика: В. Томілін. Слова: Є. Ривіна.
Виконання: ансамбль п/у А.В. Олександрова, 1938 р.

У 1941 році розпочалась німецько-радянська війна. У перші дні війни з’явилась одна з кращих пісень Томіліна — “Батарейна”, видана в липні 1941 року стотисячним тиражем. Як патріот, Віктор Томілін добровільно записався в училище молодших лейтенантів і вже у листопаді молодий командир був направлений у діючу армію, в район Невської Дубрівки — одну з гарячих точок Ленінградського фронту, де у званні лейтенанта став командиром стрілецької роти у складі 265-ї стрілецької дивізії.

Загинув Томілін Віктор Костянтинович 1 грудня 1941 року в боях за Ленінград під Невською Дубрівкою. 18 грудня 1941 року газета “Ленинградская правда” повідомила в одному з репортажів: “Смелым ударом группа бойцов, возглавляемая лейтенантом Томилиным, выбила немцев из траншеи… Забросав блиндаж гранатами, наши бойцы истребили 15 немецких солдат и офицеров”.

У ленінградській школі №235 створений музей “А музы не молчали”, що нині є народним. У музеї є вітрина, що розповідає про композитора Віктора Томіліна. Також в Невській Дубрівці є вулиця, що носить ім’я Віктора Томіліна. Багато зробив для повернення із забуття імені Віктора Томіліна у 60-70-і роки вчитель музики середньої школи №9 міста Бердичева Юрій Бабич. У шкільному кабінеті музики був стенд, присвячений землякові, юні краєзнавці підтримували тісні зв’язки зі своїми колегами з Ленінграда.

Девізом Віктора Томіліна були слова: “Мій стиль – мої переконання”. Сюїта “Епізоди з громадянської війни” – популярна й досі; вона знаходиться в руслі того жанру, в якому особливо гостро мають потребу як виконавці, так і слухачі: це демократична за характером, проста за мовою оркестрова музика.

Твори Віктора Томіліна:

  • опери – опера-хроніка “1905 год” (спільно з В.В. Желобінським, Ю.В. Кочуровим, І.І. Тускія, 1931), “Семён Котко” (не закінчена);
  • дитячий балет – “Волк, лиса и рогатая коза”;
  • для оркестру – сюїти “Эпизоды из Гражданской войны” (з музики В. Томіліна до фільму “Федька”, 1936), “Из детских лет” (з музики В. Томіліна до фільму “Детство маршала”, 1937), “Крымская” (1938);
  • для фортепіано – “Альбом юного путешественника” (також авторський переклад для оркестру народних інструментів);
  • романси на слова М.Ю. Лермонтова, П.Б. Шеллі;
  • пісні, у т. ч. “Песня о Тельмане” (сл. О.І. Ривіної, 1934); “Песня советских моряков” (сл. О.І. Ривіної, 1937), “Песня народного фронта” (сл. Е. Вайнерта, російський переклад Вс.Б. Азарова, 1937), “Песня о Долорес Ибаррури” (1937), “Лина Одена” (сл.. О.Г. Полонської, 1937), “Пауль Лукач” (сл. Вс.Б. Азарова, 1938), “На дубу зелёном” (слова народні, 1941), “Батарейная”, “Песня Народного ополчения”, “Артиллерийская” (1941);
  • музика до драматичних спектаклів;
  • музика до кінофільмів “Федька” (1936), “Детство маршала” (1938), “Наездник из Кабарды” (1939).

Джерела і література:

Костриця М.Ю. Постаті землі Бердичівської: Історико-краєзнавчі нариси. У 2-х тт. — Житомир: Косенко, 2005. – С. 186-189.

ЦАМО, Ф. 58, опись 818883, дело 470, номер записи 50573208.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here