Home Проекти Постаті землі Бердичівської Ахметов Рустам Фагімович

Ахметов Рустам Фагімович

4841
0
SHARE

Ахметов Рустам Фагімович (нар. 17 травня 1950, м. Житомир, УРСР) – спортсмен, кандидат педагогічних наук, Заслужений працівник фізичної культури та спорту України.


Ахметов Рустам Фагімович.
Фотопортрет Володимира Поліщука, 2017 р.

Ахметов Рустам Фагімович народився 17 травня 1950 року в Житомирі у сім’ї військовослужбовця. Батько Фагім Абдурахманович був офіцером Радянської Армії, невдовзі його по службі перевели до Бердичева і сім’я переїхала сюди з Житомира.

Навчався Рустам у міській середній школі №3, що по вулиці Пушкіна. У цей час він, як і багато бердичівських хлопчаків, загорівся бажанням потрапити до спортивної школи тренера зі стрибків у висоту Віталія Олексійовича Лонського, яка діяла на той час у Бердичеві. Бажання було, а ось із ростом трохи не поталанило. Він прийшов до Віталія Лонського у 12-річному віці тендітним, худорлявим хлопчиком. Тренер узяв у нього клятву… підрости до 185 сантиметрів – ідеальний зріст для стрибунів 60-х років. Упертий Рустам споживав вітаміни, робив десятки вправ щоденно, щоб підрости. І сталося справжнє диво – Рустам виріс, і навіть перевершив дану ним обіцянку: за три роки виріс до 185 сантиметрів, на четвертий, коли припинив робити спеціальні вправи для зросту, – ще на 2 см по інерції. За три роки – на 22 см!

Тренер повірив у Рустама, а Рустам – у тренера. Взаємна довіра і повага, а ще самовіддана працездатність обох в ім’я досягнення високих результатів, врешті й привели до успіху. У 12 років при зрості 1,55 м він мав третій спортивний розряд, у тринадцять – вже другий. Ахметов розробив власну методику тренувань і за три роки виріс на 23 (!) см – в 19 років його зріст був вже 186 см.

Коли Рустам Ахметов у 1967 році закінчив школу, то був уже майстром спорту, подолавши планку на висоті 2 метра 3 см. У 18 років він вперше виїхав за кордон, на матч Франція-СРСР. У 21-річному віці виконав норматив майстра спорту міжнародного класу.

Після закінчення школи Рустам Ахметов вступив до Київського державного інституту фізичної культури і спорту. Він поєднав навчання з інтенсивним тренуванням. На студентські роки випали найбільші його успіхи у спортивній кар’єрі: майстер спорту міжнародного класу Рустам Ахметов став семикратним чемпіоном України (двічі встановлював рекорд України – 219 см. і 223 см.), двократним переможцем першості СРСР та Європи, чемпіоном V Спартакіади народів СРСР (1972 p.). Рустам став учасником XX Олімпійських ігор у Мюнхені, де виборов шосте місце. Ось далеко не повний перелік досягнень Рустама Ахметова – одного з найкращих радянських стрибунів у висоту 1970-х років.

Після завершення активної спортивної кар’єри Рустам Ахметов знайшов своє місце у житті. У 1979 році він закінчив аспірантуру при Всесоюзному науково-дослідному інституті фізичної культури та спорту (ВНДІФК) у Москві (спеціалізація – біомеханіка спорту). У 1980 році успішно захистив кандидатську дисертацію на тему: “Використання технічних засобів для удосконалення біомеханічної структури стрибка у висоту” та здобув вчену ступінь кандидата педагогічних наук.

Віталій Лонський та Рустам Ахметов.
Фото Володимира Солодкого.

З 1979 року Рустам Ахметов працює у Житомирському державному педагогічному університеті ім. І. Франка (нині – Державний університет), де пройшов шлях від старшого викладача до завідувача кафедри фізичного виховання.

Рустам Ахметов приніс на стадіон Ленінського комсомолу факел Олімпійського вогню. Житомир, липень 1980 р.

Рустам Фагімович є автором понад 40 наукових публікацій, у тому числі двох монографій. Під його керівництвом успішно впроваджується у практику колективна науково-дослідна тема “Використання технічних засобів та тренажерів для удосконалення навчально-тренувального процесу в педагогічному вузі”. Ним створена науково-дослідницька лабораторія, виготовлені пристрої та тренажери, що сприяють раціоналізації навчально-тренувального процесу в педагогічних вузах.

За вагомі здобутки у справі навчання та виховання молоді у 1999 році Рустам Ахметов нагороджений почесною відзнакою “Відмінник освіти України”, у цьому ж році йому присвоєно почесне звання “Заслужений працівник фізичної культури та спорту України”.

Рустам Ахметов на змаганнях зі стрибків у висоту “VII Меморіал В. Лонського”, 3 вересня 2010 р.

Рустам Ахметов є одним із ініціаторів проведення в Бердичеві щорічних змагань найкращих стрибунів у висоту на призи Віталія Олексійовича Лонського, що тепер проводяться без патріарха і засновника школи стрибунів Віталія Олексійовича. Він щороку приїздить до Бердичева, щоб особисто бути присутнім на змаганнях.

Рустам Фагімович Ахметов одружений. Його дружина Ільміра – лікар-ендокринолог, у минулому також спортсменка. У родині Ахметових виросло двоє синів. На даний час Рустам Ахметов із родиною проживає у Житомирі.

“Думаю, главным в его жизни было страстное желание вырваться за рамки, несправедливо установленные природой. И он вырвался. За три года он вырос на 23 см. Он стал мастером… и одним из лучших прыгунов мира”.

Я верю, что человек может все. Даже вырасти по собственному желанию. Как бы меня ни убеждали, что дело в акселерации, но я твердо уверен: мой ученик Рустам Ахметов вырос и потому, что очень хотел этого. Мне нравился этот сосредоточенный, самозабвенно трудоспособный, немножко угрюмый мальчишка. В нем было все, что нужно спортсмену: настоящий спортивный характер, обостренное чувство чести и самолюбие, которые не позволяют человеку успокоиться, если кто-то выиграет у него хоть сантиметр. У него была недюжинная сила, ловкость. Не хватало только одного — роста. Не коротышка, но для прыгуна высокого класса он был маловат. В его юношеской фигуре где-то угадывалась уже приземистость, так ярко выступавшая в его родителях. Можно ли было бороться с неумолимой генетикой? Я тогда думал: Нет. Но Рустам считал иначе…

В.О. Лонський, заслужений тренер СРСР

Джерела і література:

Костриця М.Ю. Постаті землі Бердичівської: Історико-краєзнавчі нариси. У 2-х тт. — Житомир: Косенко, 2005. — 248 с; іл.

Ковальчук В. Крупный план. // “Сегодня” від 28.12.1999 р.

Очкуренко В. Нових висот, Рустаме! // “Радянський шлях”, №156 (9077) від 04.10.1969 р.


Віталій Лонський з учнями (зліва на право): Альберт Романюк, Олександр Сирик, Рустам Ахметов, Віталій Лонський, Володимир Журавльов, Олександр Журба.
Фото Володимира Солодкого.
Чергове нагородження на чергових змаганнях.
Рустам Ахметов на зустрічі з учнями бердичівської середньої школи №14, 1973 р.
Факелоносці Олексій Поляничка, Анатолій Кривушин та Рустам Ахметов біля готелю “Дружба” напередодні пронесення факелу Олімпійського вогню через Бердичів, липень 1980 р.
Факелоносці біля готелю “Дружба” напередодні пронесення факелу Олімпійського вогню через Бердичів, липень 1980 р.
На щорічних змаганнях зі стрибків у висоту. Зліва на право: міський голова Василь Мазур, Віталій Лонський, його дружина Емма та Рустам Ахметов, 2003 р.
Серед друзів та колег на стадіоні заводу “Прогрес”, 2001 р.
Рустам Ахметов на змаганнях зі стрибків у висоту “VII Меморіал В. Лонського”, 3 вересня 2010 р.
З онуком на прогулянці, жовтень 2018 року
На змаганнях зі стрибків у висоту, Бердичів, 27 червня 2021 року
Відзначення кращих працівників університету, Рустам Ахметов нагороджений Дипломом “Лідер виховної та профорієнтаційної роботи”, 21 грудня 2022 року

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here