Home Проекти Постаті землі Бердичівської Томашевський Віктор Іванович

Томашевський Віктор Іванович

1071
0
SHARE

Томашевський Віктор Іванович (нар. 2 травня 1923, Бердичів, Київська губернія, УСРР – пом. 11 грудня 1999, Бердичів, Житомирська обл., Україна) – ветеран Другої світової війни, Почесний громадянин міста Бердичева.


Томашевський Віктор Іванович
(1923-1999).

Томашевський Віктор Іванович народився 2 травня 1923 року в Бердичеві. Початкову освіту отримав у міській польській школі №3 (колишня школа №13), згодом навчався у Бердичівському педагогічному інституті, закінчив Київський автошляховий технікум.

На фронтах Другої світової війни Віктор Томашевський із 1941 року. Брав участь в обороні Києва, Ленінграда, Сталінграда, у битві на Курській дузі. Закінчив війну у 1945 році. За бойові заслуги нагороджений трьома орденами, 17 медалями. За бойові звитяги Віктор Томашевський удостоєний особливої честі – 24 червня 1945 року він став учасником параду Перемоги, що пройшов у Москві на Червоній площі.

По закінченні війни Віктор Томашевський продовжив службу в лавах Червоної Армії. Лише у 1950 році він скинув військову форму та продовжив свій життєвий шлях, працюючи у Бердичеві на різних роботах по відбудові народного господарства. Спочатку диспетчером, механіком, начальником автоколони 4-ї автотранспортної колони тресту “Укргазнафтобуд”, начальником автобусної станції Бердичева. Пізніше – начальником відділу експлуатації автопідприємства.

Тривалий час Віктор Іванович очолював Бердичівське автотранспортне підприємство №2194, створене у 1961 році на базі Вантажного автопарку (знаходився на вулиці Низгірецькій). За час його керівництва підприємством зроблено чимало важливих справ: створено механізовані колони, поліпшено умови праці водіїв, побудовано нову їдальню та вирішено багато інших соціальних та виробничих питань. За здобутки у праці Віктора Томашевського 16 квітня 1970 року нагороджено ювілейною медаллю “За доблесну працю. В ознаменування 100-річчя з дня народження Володимира Ілліча Леніна”, а 15 грудня 1972 року – орденом “Знак Пошани”. Керував автопідприємством Віктор Томашевський до серпня 1979 року.

З 22 серпня 1979 року Віктор Іванович очолив Бердичівську школу ДТСААФ, з 1984 по 1990 рік працював майстром виробничого навчання Бердичівської автошколи (нині автошкола ТСОУ). Віктор Іванович став одним із найактивніших ініціаторів автопробігу по пам’ятних місцях Бердичівського району на честь Дня Перемоги, який і до сьогодні щорічно проводиться міським осередком ТСОУ за підтримки міської влади та автошколи.

14 лютого 1987 року в Бердичеві, як і по всій країні, за ініціативи керівництва держави створюється міська організація ветеранів. Одним із безпосередніх її організаторів стає Віктор Іванович Томашевський. Його обрали першим головою ради ветеранів міста, він очолював її до останнього дня свого життя. Також Віктор Іванович став членом президії обласної ради ветеранів.

За небайдужий характер, чуйне ставлення до людських проблем мешканці міста з 1959 по 1983 роки одинадцять скликань підряд (!) обирали Віктора Томашевського депутатом Бердичівської міської ради. Він працював у складі депутатської групи мікрорайону, очолював комісію по промисловості, транспорту і зв’язку.

Могила В.І. Томашевського, 2010 р.

За вагомий внесок у виховання молоді, роботу по формуванню ветеранських організацій міста, активну участь у житті територіальної громади та з нагоди 50-річчя від дня визволення міста Бердичева від німецько-фашистських загарбників Віктору Івановичу Томашевському рішенням Бердичівської міської ради народних депутатів №780 від 24.12.1993 року було присвоєно звання “Почесний громадянин міста Бердичева”.

Помер Віктор Іванович Томашевський у Бердичеві 11 грудня 1999 року. Похований на загальноміському кладовищі по вулиці Войкова (нині вулиця Бистрицька), у військовому секторі.

Джерела і література:

Томашевський В.І. Некролог. // “Земля Бердичівська”, №100 (14915) від 16.12.1999 р.

Гайструк П. Вони стояли біля джерела… // “Земля Бердичівська” №7 (15595) від 16.02.2007 р.


Віктор Томашевський поряд із міським головою О.О. Хилюком, День Перемоги, 9 травня 1998 р.
Віктор Томашевський в роки Другої світової війни.
Віктор Томашевський з дружиною Владиславою.

За традиційним столом з нагоди Дня Перемоги.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here