Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Вул. Конрада, 3. Меморіальна дошка, присвячена письменнику Фрідріху Горенштейну

Вул. Конрада, 3. Меморіальна дошка, присвячена письменнику Фрідріху Горенштейну

815
0
SHARE

Вул. Джозефа Конрада, 3, центральна частина міста. На стіні будинку гуманітарної гімназії №2 знаходиться меморіальна дошка, присвячена Фрідріху Наумовичу Горенштейну (1932-2002) – відомому російськомовному письменнику, який тривалий час проживав у місті Бердичеві, навчався в середніх школах №4 та №2.

Ім’я всесвітньовідомого письменника, сценариста, драматурга Фрідріха Горенштейна тісно пов’язане з історією нашого міста: його батьки родом із Бердичева, у повоєнний час Фрідріх мешкав у будинку на Театральній (колишня Маяковського), навчався спочатку у восьмирічній школі №4, що знаходилась у будинку по вулиці Урицького (нині Сергія Ковтуна), потім у середній школі №2 (нині міська Гуманітарна гімназія №2). З Бердичева Горенштейн пішов у великий світ, наповнивши його власними неповторними та яскравими прозовими творами.

У 1975 році Фрідріх Наумович написав п’єсу “Бердичев”. П’єса своєю масштабністю схожа на роман – це панорама життя одного двору невеликого нашого міста з 1945-го по 1975-й рік. Українці, росіяни, поляки і євреї – і центральний персонаж Рахіль Капцан. П’єса увібрала в себе особливу мову – російську мову радянських євреїв, вихідців з невеликих містечок. І головне – Фрідріх Горенштейн виставив Бердичів головним героєм однойменної драми.

Зі словом до присутніх на заході з відкриття дошки виступає краєзнавець та один з ініціаторів її встановлення Володимир Сінчук, 25 червня 2021 р.

17 сценаріїв до фільмів (8 із них екранізовані), низка оповідань, повістей, романів, визнання у Німеччині та Франції. Світове визнання, і, на жаль, суцільне несприйняття у себе на Батьківщині. По закінченні сценарних курсів у Москві Фрідріх Наумович багато писав, але ясність викладу, глибина думки, бездоганне відчуття мови на пару з героями творів були чужими тодішній владі. А переїзд до Німеччини ще більше поглибив це нерозуміння та остаточно відірвав автора від своїх читачів. На жаль, лише після смерті письменника його твори отримали доступ до малої батьківщини, відкриваючи нам чарівний світ слова цього видатного Майстра.

Володимир Сінчук та Валерій Ковальчук, 25 червня 2021 р.

У 2017 році ініціативна група бердичівлян на чолі з відомим краєзнавцем Володимиром Сінчуком направила звернення до міської влади щодо встановлення у нашому місті пам’ятної дошки, присвяченої письменнику Фрідріху Горенштейну. У зверненні зазначено: «Цього року літературний світ відзначає 85-у річницю з дня народження письменника (18 березня) та 15-у річницю з дня його смерті (2 березня). Враховуючи заслуги письменника та літературний талант, що по-новому висвітлив самобутність нашого міста перед усім світом, пропонуємо розглянути пропозицію щодо встановлення на будинку, в якому він проживав (будинок №9 по вул. Театральній), меморіальної дошки пам’яті Фрідріха Горенштейна». Але лише у 2021 році справа зрушила з місця, дошку вирішили встановити на будинку школи, в якій навчався письменник.

Меморіальну дошку урочисто відкрили 25 червня 2021 року. На заході були присутні представники громадськості, міська влада.

Меморіальна дошка містить барельєф письменника та присвятний напис. Автором барельєфу став викладач Бердичівської художньої школи Валерій Ковальчук, барельєф виготовили у ливарному цеху машинобудівного заводу «Прогрес». Напис на дошці: «У цій школі навчався всесвітньовідомий письменник, драматург, сценарист Фрідріх Наумович Горенштейн, 18.03.1932 – 02.03.2002».

Спільне фото після відкриття дошки, 25 червня 2021 р.
Монтаж меморіальної дошки напередодні її офіційного відкриття.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here