Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Пл. Івана Павла II. Пам’ятник Папі Римському Івану Павлу ІІ

Пл. Івана Павла II. Пам’ятник Папі Римському Івану Павлу ІІ

3060
0
SHARE

Пл. Івана Павла II. Перед Всеукраїнським Санктуарієм Бердичівської Божої Матері на однойменній площі знаходиться пам’ятник Папі Римському Івану Павлу ІІ.

Пам’ятник Папі Римському Івану Павлу ІІ, червень 2016 р.

Освячення пам’ятника відбулось 19 липня 2015 року, у день відзначення річниці коронації ікони Матері Божої Бердичівської. Після благословення всіх присутніх Архієпископом-Митрополитом Львівським Мечиславом Мокшицьким почесну місію освячення виконав єпископ Києво-Житомирської дієцезії Ян Пурвінський. Священик звернув увагу на особливий зв’язок між Святішим та бердичівським Санктуарієм. Нагадаємо, що саме Іван Павло ІІ у березні 1997 року дозволив коронувати ікону Матері Божої Святого Скапулярія, а через кілька місяців особисто освятив ікону. Через 4 роки вони знову зустрінуться – Папа Іван Павло ІІ та ікона Бердичівської Божої Матері – у рамках візиту Святішого Отця до України.

Скульптура Папи Римського Івана Павла ІІ встановлена на постамент з червоного граніту. На постаменті розміщено присвятний напис: “св. Йоан Павло ІІ (1920-2005)” та цитата з проповіді Папи Римського: “Думкою і серцем лину до Бердичева…, і набожно припадаю до ніг Діви Марії, благаючи для всіх Її материнського заступництва. Київ, Ангел Господній. 24.06.2001”.

Площа перед Всеукраїнським Санктуарієм Бердичівської Божої Матері з’явилась у 2014 році. З пропозицією наректи площу ім’ям Святійшого Отця до міської влади звернулися Бердичівське відділення Спілки поляків України, парафія Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії та Бердичівське польське товариство сприяння підприємництву.

Скульптура Папи Римського Івана Павла ІІ, встановлена на площі в Бердичеві, є типовою. Наприклад, такі ж скульптури встановлено у Житомирі, Вінниці та інших містах України (див. фото далі).

Джерела і література:

Кущук В. Багатотисячна спільнота молилась за довгоочікуваний мир. // “Земля Бердичівська”, №30 (16038) від 24.07.2015 р.


Пам’ятник Папі Римському Івану Павлу ІІ, червень 2016 р.
Освячення пам’ятника Папі Римському Івану Павлу ІІ.
Фото Михайло Май.
Освячення пам’ятника Папі Римському Івану Павлу ІІ.
Фото Михайло Май.
Вид на площу та Санктуарій Бердичівської Божої Матері, жовтень 2015 р.

Скульптури Папи Римського Івана Павла ІІ, встановлені у різних містах України:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here