Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, не існують Вул. Європейська, 116. Плита на місці будівництва Палацу культури і техніки машинобудівного...

Вул. Європейська, 116. Плита на місці будівництва Палацу культури і техніки машинобудівного заводу “Прогрес”

1038
0
SHARE

Вул. Європейська, 116. На місці будівництва Палацу культури знаходилась пам’ятна плита.

Плита на місці будівництва Палацу культури і техніки машинобудівного заводу “Прогрес”, 24 грудня 1977 р.

24 грудня 1977 року, у дні святкування 60-річчя проголошення радянської влади на Україні, у заводському парку (колишній парк “Ельдорадо”), що біля стадіону машинобудівного заводу “Прогрес”, відбувся мітинг із нагоди відкриття пам’ятної плити на місці, де незабаром розпочнеться будівництво заводського Палацу культури і техніки. Мітинг відкрив і виступив із промовою секретар парткому заводу А.Г. Ярмолюк. Потім він надав слово директору заводу, делегату XXV з’їзду КПРС Олексію Андрійовичу Шабельнику.

Учасники урочистого заходу знімають покривало з пам’ятної плити.

Право відкрити пам’ятну плиту надали директору заводу Олексію Шабельнику, електрозварювальниці котельного цеху заводу, депутату Верховної Ради СРСР Людмилі Горбаченко та токарю заводу, комсомольцю Леоніду Голумбоцькому. Напис на плиті: “Пам’ятна плита встановлена на честь 60-річчя проголошення Радянської влади на Україні як символ початку будівництва Палацу культури ордена Трудового Червоного Прапора заводу “Прогрес”.

Спорудження сучасного заводського Палацу культури і техніки продовжувалось майже десятиліття і завершувалось практично всім народом. Це був довгобуд, наполовину зведену споруду законсервували. Тільки воля та велике бажання директора заводу О.А. Шабельника мати свій сучасний осередок культури допомогли довести розпочате до кінця. Надійним помічником у створені Палацу культури сучасного рівня став перший його директор Е.І. Свінцицький. Фахівці та аматори культури отримали справжній палац із кіно- та театральною залою, кімнатами для гурткової народної творчості та художньої самодіяльності. Палац урочисто відкрили 15 лютого 1986 року.

Міський Палац культури ім. О.А. Шабельника, 2007 р.

Коли демонтували пам’ятну плиту встановити не вдалось.

Палац культури і техніки діяв як заводський десять років. Але у липні 1996 року Палац культури і техніки машинобудівного заводу “Прогрес” у зв’язку з неможливістю його подальшого утримання заводом перейшов у власність міської громади. Його реорганізували у міський Палац культури. У 2006 році міському Палацу культури присвоєно ім’я Почесного громадянина міста Бердичева, колишнього директора машинобудівного заводу “Прогрес” Олексія Андрійовича Шабельника.

Джерела та література:

Чернега В. Пам’ятну плиту відкрито. // Газета “Радянський шлях”, №206 (10767) від 30.12.1977 р.

Ананченко Л.І. Трудова поступ завода-ветерана (1980-2000). Історичний нарис.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here