Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, не існують Вул. Житомирська, 74. Пам’ятний знак на честь Перемоги радянського народу у Великій...

Вул. Житомирська, 74. Пам’ятний знак на честь Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні

1015
0
SHARE

Вул. Житомирська, 74. На розі вулиць Житомирської (колишня вулиця імені Леніна) та Петровського поряд із професійно-технічним училищем №12 знаходився пам’ятний знак на честь Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.

Пам’ятний знак на честь Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр., жовтень 2005 р.

Пам’ятний знак встановили у 1965 році з нагоди 20-ї річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Пам’ятний знак виготовили з залізобетону, він зображав стилізований серп і молот – головну державну емблему Радянського Союзу, союзних і автономних республік СРСР. Серп і молот символізували владу трудящих, союз робітників і селян. На момент відкриття на молоті були прикріплені великі цифри “20”, увінчані орденом “Перемога” – вищим військовим орденом СРСР. Нижче напис: “20 лет Победы”.

Автор (архітектор) пам’ятного знаку – інструктор відділу агітації і пропаганди міського комітету КПУ Олег Олександрович Федорук.

Пам’ятний знак у перші роки після його встановлення. На знакові знаходиться цифра “20”.

У 1970 році з нагоди 25-ї річниці Перемоги пам’ятний знак зазнав змін – з’явились цифри “25”. Згодом змінився і присвятний напис на російській мові: Монумент установлен в ознаменование 25-й годовщины Победы советского народа в Великой Отечественной войне, який згодом змінив напис на українській мові – “Монумент встановлено на честь 25-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні”. У такому вигляді пам’ятний знак зберігався до 2014 року. Цього року з пам’ятного знаку демонтували цифри та зняли табличку з присвятним написом.

Демонтували пам’ятний знак 25 червня 2015 року силами міської комунальної служби. Підставою для демонтажу стало прийняття Верховною Радою 9 квітня 2015 року пакету законів про декомунізацію в Україні.


Монумент на честь 25-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Архітектор О. Федорук.
Фото В. Клепка, 1984 р., поштова листівка.
Стан пам’ятного знаку, жовтень 2014 р.
Демонтаж пам’ятного знаку, 25 червня 2015 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here