Home Проекти Постаті землі Бердичівської Горбаченко Людмила Ільківна

Горбаченко Людмила Ільківна

991
0
SHARE

Горбаченко Людмила Ільківна (нар. 22 червня 1929, с. Мала Клітенка, Козятинський р-н, Вінницька обл. – пом. 30 жовтня 2007, Бердичів, Житомирська обл., Україна) – електрозварювальник заводу “Прогрес”, депутат Верховної Ради СРСР, Почесний громадянин міста Бердичева.


Горбаченко Людмила Ільківна
(1929-2007).

Горбаченко Людмила Ільківна (дівоче прізвище – Шевчук) народилася 22 червня 1929 року у селі Мала Клітенка Козятинського району Вінницької області у багатодітній родині. Батьки виховували семеро дітей.

Людмила Ільківна закінчила вісім класів Мало-Клітенської школи, але далі продовжити навчання завадила німецько-радянська війна. Лише по звільненні радянськими військами території області від окупантів Людмила отримала можливість продовжити навчання: у вересні 1944 року в сімнадцятирічному віці вона вступила до Бердичівського ремісничого училища №2. Бердичів на цей час лежав у руїнах, тому молода дівчина разом із однокурсниками брала активну участь у відбудові зруйнованих нацистськими військами приміщень училища та гуртожитку.

10 червня 1947 року Людмила Горбаченко успішно закінчила училище та отримала кваліфікацію електрозварювальника п’ятого розряду. Трудову діяльність розпочала на Бердичівському машинобудівному заводі “Прогрес”, куди була прийнята того ж 1947 року в котельно-зварювальний цех. Тут знаходить свою долю – у січні 1954 року вийшла заміж за працівника того ж котельно-зварювального цеху Леоніда Горбаченка. Згодом у них з’явились діти – син та дочка.

На заводі впродовж наступних десятиліть Людмила Горбаченко зарекомендувала себе як грамотний фахівець, що якісно та вчасно виконує виробничі завдання, постійно перевиконує планові показники на 250-300%. Ці здобутки у роботі не залишились не поміченими: напередодні святкування 50-річчя Міжнародного жіночого дня Указом Президії Верховної Ради СРСР від 7 березня 1960 року Людмилу Горбаченко нагороджено найвищою відзнакою Вітчизни – орденом Леніна. Людмила Ільківна стала першою жінкою на машинобудівному заводі “Прогрес”, яка отримала цю почесну відзнаку.

Як ініціативну та вольову людину, Людмилу Горбаченко 4 березня 1957 року обирають депутатом Бердичівської міської Ради. Згодом вона підтвердить статус депутата міської Ради ще двічі: 5 березня 1959 року та 7 березня 1961 року. Як депутат міської Ради вона бере активну участь у будівництві нових корпусів обласного госпіталю для інвалідів Великої Вітчизняної війни, що розташований у Бердичеві по вулиці Карла Лібкнехта, спорудженні нового корпусу міської середньої школи №7 по вулиці Червоній.

На робочому місці в котельно-зварювальному цеху.

12 червня 1966 року за поданням колективу машинобудівного заводу Людмилу Горбаченко вперше обрали депутатом від Житомирської області до Верховної Ради СРСР. Впродовж наступних чотирьох років вона не лише працювала на заводі, але й як депутат брала участь у вирішенні нагальних питань з розвитку міста, області, держави.

Людмила Горбаченко виступає перед виборцями.

Людмила Ільківна активно працює у виборчому окрузі: веде прийом громадян, допомагає у вирішенні наболілих проблем кожного, хто звертається до неї за допомогою – від простого робітника до директора заводу чи керівника міста і району. Як результат, 14 червня 1970 року та 16 червня 1974 року вона обирається депутатом Верховної Ради СРСР вдруге та втретє (під час останнього перебування в лавах депутатів вона голосує за нову Конституцію СРСР 1977 року). Саме завдяки допомозі та наполегливості депутата Людмили Горбаченко розпочинається будівництво нового Будинку культури машинобудівного заводу “Прогрес”, який згодом стане окрасою Бердичева, перейде у комунальну власність та перетвориться на міський Палац культури міста Бердичева, що з 2006 року носить ім’я Почесного громадянина міста Бердичева Олексія Шабельника.

Людмила Горбаченко під час засідання Верховної Ради СРСР.

За здобутки у праці, громадську роботу Людмила Горбаченко 20 жовтня 1971 року отримала чергову високу нагороду – орден Жовтневої Революції.

Людмила Горбаченко все своє трудове життя працює на машинобудівному заводі “Прогрес” електрозварювальником. Звідси у 1979 році вона і вийшла на заслужений відпочинок. В її трудовій книжці значиться лише один запис – робота на машинобудівному заводі, що став для неї рідним.

Могила Людмили Горбаченко, липень 2011 р.

Розглянувши звернення представників підприємств, організацій, установ ВАТ “Бердичівський машинобудівний завод “Прогрес” від 18.08.2005 р. №45/525 за вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток міста, 575-ліття від року заснування Бердичева, на підставі п.п. 1 п. “а”, ч.1 ст. 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” виконавчий комітет Бердичівської міської ради рішенням №479 від 18.08.2005 р. присвоїв Горбаченко Людмилі Ільківні звання “Почесний громадянин міста Бердичева”.

Горбаченко Людмила Ільківна померла 30 жовтня 2007 року. Похована у Бердичеві на міському кладовищі у секторі почесних поховань. У 2008 році на могилі встановлено гранітну плиту з портретом Почесного громадянина та присвятним написом.

Джерела і література:

Смирнов Г.И., Шкляр В.И. Трудовая поступь завода-ветерана. — К.: “Техніка”, 1980. — с. 67-69.

Климчук В. Робітничий депутат. // “Радянський шлях”, №1 (8922) від 01.01.1969 р.

Матеріали музейної кімнати Бердичівського міськвиконкому.


Людмила Ільківна Горбаченко.
На робочому місці в котельно-зварювальному цеху.
Електрозварниці Л.Горбаченко, М.Ліщенко та М.Перімська.

Людмила Горбаченко з комсомольським активом міста.
Електрозварниці: депутат Верховної Ради СРСР, кавалер орденів Леніна, Жовтневої революції Горбаченко Л.І., кавалер ордена Трудового Червоного Прапора Ліщенко М.І., краща за професією серед працівників галузі Вермінська М.С.
Людмила Горбаченко на зустрічі з ветеранами.
Директор середньої школи №10 Осовський та його заступник Тамара Турченко. На другому плані Людмила Горбаченко та директор заводу “Прогрес” Олексій Шабельник.
Горбаченко Людмила Ільківна.
Людмила Горбаченко на стенді музейної кімнати Бердичівського міськвиконкому.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here