Home Проекти Постаті землі Бердичівської Сонц Ада Юхимівна

Сонц Ада Юхимівна

1358
0
SHARE

Сонц Ада Юхимівна (нар. 9 грудня 1897, м. Бердичів, Київська губернія, Російська імперія – пом. 13 лютого 1968, м. Дніпропетровськ, Українська РСР) – єврейська та російська актриса, заслужений діяч мистецтв Української РСР.


sonc_ada_01
Сонц Ада Юхимівна (1897-1968).

Ада Юхимівна Сонц народилася 9 грудня 1897 року в Бердичеві в єврейській родині. З дитинства у маленької Ади проявився талант до перевтілення і в подальшому її мрією став театр.

13 квітня 1919 року при організації “Культур-Ліга” була створена перша єврейська театральна студія в Україні, яку очолив молодий режисер Ефраїм Лойтер, до речі також уродженець Бердичева. І Ада Сонц була прийнята у цю студію для навчання. “В первые годы обучения мы были заняты тем, что пытались отойти от натурализма и даже реализма: недооценка реалистического слова была, конечно, существенной помехой в наших поисках театральных принципов”, – згадувала потім Ада Юхимівна.

У 1925 році Ада Сонц розпочала виступи у створеному на базі Культур-ліги Харківському державному єврейському театрі (ГОСЕТ УРСР). Тут вона шліфувала свою майстерність та виконавче вміння.

У 1934 році Харківський державний єврейський театр, у якому працювала Ада Юхимівна, зливається з київською трупою ГОСЕТ (після переносу столиці з Харкова у Київ), і ці дві події підіймають театр на зовсім інший рівень. Глядач ходив у ГОСЕТ дивитись на гру зірок єврейської сцени, у першу чергу таких, як Ада Сонц, Лазар Калманович, Дмитро Жаботинський та інші. Тут, на київській сцені (з перервою у 1936-1937 рр., коли вона працювала у Дніпропетровському театрі) Ада Юхимівна виступала до 1950 року.

У 1945 році Ада Юхимівна Сонц за свій талант актриси удостоєна звання заслуженого діяча мистецтв України.

У 1948 році в СРСР розгорнулась боротьба з “безрідним космополітизмом”[1]. Сталінська машина репресій знищувала у першу чергу єврейське мистецтво та його носіїв, у країні впродовж короткого часу були закриті всі єврейські театри. У зв’язку з закриттям київського ГОСЕТ у 1950 році Ада Сонц переїхала до Дніпропетровська, де влаштувалась у російський драматичний театрі ім. М.Горького.

Виконавче мистецтво Ади Сонц вирізнялось глибиною проникнення в образ, ліризмом, чіткістю психологічного малюнку, розкриттям духовного світу єврейської жінки. Ада Сонц зіграла багато різноманітних та різнопланових ролей, серед яких в єврейських театрах — Ноемі (“Повстання в гетто” Переца Маркіша), Міреле Ефрос (“Міреле Ефрос” Я. Гордіна), Естер (“Пурімшпіль” Е. Лойтера), Жарова (“Кордон” Д. Бергельсона) та інші; в російському театрі — Сонька (“Аристократи” М. Погодіна), Порція (“Венеціанський купець” У. Шекспіра) та інші.

Померла Ада Юхимівна Сонц 13 лютого 1969 року. Похована у Дніпропетровську.

Джерела і література:

Сонц Ада Юхимівна // УРЕС. – Т.3. – 2-е вид. – К.: УРЕ, 1987. – С. 259.

Сонц Ада. // Электронная еврейская энциклопедия: http://www.eleven.org.il/article/13900


[1] Безрідний космополіт (рос. безродный космополит) — провідний термін часів кампанії “боротьби з космополітизмом і низькопоклонством перед Заходом” в СРСР між 1948 та 1951 роками.

Відкрито антисемітська кампанія Сталіна супроводжувалася звільненнями євреїв та їх арештами. Висувались звинувачення у “безрідному космополітизмі” та ворожості до російського народу, радянського патріотизму тощо. Велика група відомих єврейських громадських і культурних діячів були звинувачені у “шпигунстві” та розстріляні (справа радянського “Єврейського антифашистського комітету”).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here