Home Новини Новий магазин – нові враження. І все це – у “Ретробарахолці”.

Новий магазин – нові враження. І все це – у “Ретробарахолці”.

2609
0
SHARE

Що може бути більш цікавішим, ніж похід в магазин-супермаркет-бутік? О-о-о, краще запитайте про це жінок! І вони повідають вам про той неперевершений ефект, який справляє на кожну з них сам процес шопінгу. Для багатьох із них похід у магазин – це не лише можливість придбати, але й відпочити та розважитись, поспілкуватись. Зняти нервове напруження, на кінець.

Дмитро Бортюк тримає у руках козака – найбільшу фарфорову статуетку такого типу.

Саме такий позитивний ефект справили на мене, як краєзнавця, відвідини магазину, що порівняно недавно з’явився у Бердичеві. Це “Ретробарахолка” – спеціалізований магазин ретротоварів, або точніше – антикваріату. Розташований у невеличкому приміщенні майже у центрі міста, на вулиці Шевченка, 6, магазин справляє враження кількістю старовини на одиницю площі. Тут є старовинні ікони та картини, книги і монети, статуетки, поштові листівки, грамофонні платівки, радіоприймачі, годинники часів радянського періоду нашої історії. Що, ви все це вже десь бачили? Так, я нещодавно розповідав про салон-музей “Скриня”, який має власну велику колекцію старожитностей. Але придбати щось у ньому неможливо. А от в “Ретробарахолці” – будь-ласка!

Як повідомив власник цього магазину Дмитро Бортюк, початком справи стало хобі – колекціонування старовинних речей, їх обмін з іншими такими ж ентузіастами. З часом хобі переросло у більш серйозну справу, яка нині вилилась у невеликий антикварний магазин. Вибір старовинних речей в “Ретробарахолці” доволі широкий. Кожен може знайти у ньому саме ту річ, яка зігріє душу як професійному антиквару, так і пересічній людині, яка бажає мати у власній оселі щось старовинне, з минулої епохи. Ціни цілком демократичні, і товар – на будь-який смак.

Ось мої очі помітили знайомий образ – невелику скульптуру, відлиту у бронзі. Мабуть, і ви її бачили. І не де не будь, а на вулицях Бердичева! Так, це знаменита скульптура “М.О. Некрасов з собакою на полюванні”, оригінал якої нині знаходиться в музеї М.О. Некрасова в місті Чудово (РФ). Її автор Петро Криворуцький – уродженець Бердичева. Бердичівську копію скульптури спершу встановили поряд із міською дитячо-юнацькою школою, яка на той час займала будівлю костелу Святої Варвари, а згодом перенесли до парку відпочинку шкірзаводу. Нині вона зберігається в запасниках міського Палацу культури імені Олексія Шабельника. Образ відомого російського письменника з улюбленою собакою на ім’я Кадо Петро Криворуцький відтворив настільки вдало, що в Радянському Союзі один із заводів художнього литва виготовив декілька тисяч зменшених її копій. І виготовлені вони настільки майстерно, що можемо з легкістю розгледіти особистий підпис автора на звороті статуетки. Нині ці бронзові скульптури зустрічаються лише в таких от антикварних магазинах.

Титульна сторінка Талмуду, надрукованого у житомирській типографії Шапіро.

Ще один експонат, який зацікавив мене, як краєзнавця – оригінальний Талмуд, надрукований у житомирській типографії родини Шапіро у далекому 1864 році. Палкі прибічники хасидизму, Шапіро в житомирській типографії друкували виключно єврейські релігійні книги, які користувались особливою довірою у хасидів. І представлений у “Ретробарахолці” Талмуд має таку поліграфічну якість, рівень якої вражає й нині.

Я залишив “Ретробарахолку” не з пустими руками – декілька цікавих для мене речей згодом будуть використані для створення нових нарисів з історії рідного міста. Раджу відвідати цей магазин і вам. А кому цікаво спершу поспілкуватись з антикваром щодо інших питань, може зателефонувати Дмитру Бортюку за контактним телефоном (097) 561-43-25.

Вдалих вражень!

Анатолій Горобчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here