Home Новини Відлуння тієї війни

Відлуння тієї війни

905
0
SHARE

6 травня цього року група історико-патріотичного об’єднання “Пошук” (Житомир) провела польові роботи в Бердичівському районі. За результатами дня пошуковці виявили тіла двох бійців РСЧА, які загинули в період оборонних боїв липня 1941 року.

Так, у першого солдата знайшли каску (сталевий шолом) СШ-39, протигаз, саперну лопатку, ложку, складний ножик з ініціалами “МП” та ідентифікаційний жетон (медальйон зразка 1925 року, також знаний як “ладанка”). Останки лежали в хаотично, частково пошкоджені плугом.

В іншого солдата знайшли флягу, лопатку, елементи амуніції та фрагменти листа з текстом.

Неподалік від цих солдатів пошуковці виявили каску СШ-39 з половиною черепа в середині. На жаль, інших останків солдата виявлено не було.

Медальйон та лист відправили на експертизу. Лише після неї можна розраховувати на більш точну ідентифікацію загиблих бійців.

Скільки ще таких знахідок приховує Бердичівщина, невідомо. Адже у липні 1941 року саме на східних підступах до Бердичева точились криваві оборонні бої, коли командування Південно-Західного фронту (командуючий генерал М.П. Кирпонос) створив бердичівську групу, яка об’єднала 16-й механізований корпус і зведений загін 15-го механізованого корпусу. З 9 по 15 липня 1941 року ця група стримувала наступ ворога, скувавши його сили на околицях Бердичева та південніше від нього.

Фото зі сторінки ІПО “Пошук” у ФБ.

Анатолій Горобчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here