Home Історія "Мій Бердичів", випуск 1 1984

1984

2154
0
SHARE

Це стаття-доповнення до однойменного нарису, опублікованого у збірці “Мій Бердичів в історичних нарисах. Випуск 1”, с. 54-56.

Переглянути усі поштові листівки, які увійшли до складу комплекту 1984 року, можна тут.

Бердичів Житомирської обл. Універмаг “Ювілейний”.
Фото Р. Якименка, 1979 р.

Коли поштові листівки з’явились у продажу, місцева міськрайонна газета надрукувала замітку географа, педагога середньої школи №11 Павла Скавронського під назвою «Посібник про наш край». У ній він зробив опис листівок та вказав на деякі помилки та окремі неточності у супроводжувальному тексті.

Звичайно, у радянський період з’являлись і позасерійні поштові листівки з видами Бердичева. Автором цілої серії таких листівок став фотограф Р. Якименко. Листівки з’явились у 1979 році, надруковані тим же видавництвом, що виготовило набір 1984 року – Ордена Леніна комбінат друку видавництва “Радянська Україна”. Нижче представлено декілька таких листівок із видами універмагу “Ювілейний” та залізничного вокзалу. Ці листівки, на відміну від листівок, що увійшли до описаних вище наборів, можна було відправляти поштою без обов’язкового конверту – написав текст, вказав адресу, вкинув до поштової скриньки.

Бердичів Житомирської обл. Залізничний вокзал.
Фото Р. Якименка, 1979 р.
Зворотня сторона поштових листівок.

Попри те, що поштове листування практично вийшло з ужитку (його замінили електронна пошта, мобільний зв’язок та соціальні мережі), поштові листівки досі залишаються популярними серед людей. Існує навіть окрема область колекціонування – філокартія.

Окрім комплекту листівок за 1984 рік, у нашому місті впродовж останніх десятиліть з’явилось ще декілька наборів. Їх випуском займались приватні підприємства та окремі особи.

У 1999 році місцеві підприємці СП «Бізнес-кур’єр» виготовили комплект із 10 листівок під назвою «Бердичів початку XX століття». В короткій анотації зазначено, що це «класичні краєвиди повітового міста Київської губернії, яким був Бердичів у перші роки й десятиліття XX сторіччя». На листівках розмістили репродукції листівок початку XX ст., виготовлених місцевими фотографами.

У 2007 році за ініціативи місцевих краєзнавців Василя Котова та Сергія Пасюка, які цілеспрямовано займаються розшуком старовинних поштових листівок із видами Бердичева, побачив світ комплект, який фактично повторив поштові листівки з видами Бердичева початку XX століття (вірніше, листівки, надруковані різними видавництвами в період з 1905 по 1918 рік). Випуском цього комплекту займався магазин СІТІ ФОТО (вул. Житомирська, 11). Кожна листівка пронумерована та має опис, розміщений на конверті. Всього до комплекту увійшло 17 листівок.

Цікавою особливістю цього комплекту стало те, що до комплекту окремо увійшло 4 листівки, на яких автори розмістили сучасний вигляд тих місць, які зображені старовинних листівках. Але одну листівку повторити не вдалось. Це зображення залізничного вокзалу, який, на жаль, знищили у 1944 році…

Ця ж сама приватна структура того ж таки 2007 року випустила і набір листівок з видами сучасного Бердичева. Автором фотографій до листівок став краєзнавець Анатолій Горобчук. Набір містить 16 листівок, кожна з яких має окремий номер з описом, розміщеним на конверті. Також автори на конверті розмістили короткий нарис про наше місто, який розкриває душу міста для пересічного туриста.

На жаль, придбати описані вище набори листівок сьогодні неможливо – їх випуск припинено.

Цікавий високопрофесійний набір художніх листівок з’явився у 2007 році за авторства (дизайн та фото) місцевого фотохудожника Валерія Мельникова. Цей набір вигідно вирізняється двостороннім кольоровим друком та форматом, яких дозволяє використовувати поштові конверти так званого “євроформату”. На цих поштових листівках розміщені фотографії Бердичева початку XX століття, а також супутній текст двома мовами – українською та англійською. Набір містить 9 поштових листівок, вкладених у конверт. Випуском комплекту займається ТОВ “Транзит-С”, цей набір і нині можна знайти у продажу в магазині по вул. Європейська, 8.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here