Home Історія Медіатека 1847 рік. Перелік міщан Київської губернії Бердичівського єврейського товариства, які не підлягають...

1847 рік. Перелік міщан Київської губернії Бердичівського єврейського товариства, які не підлягають Свічному збору за Шабашні та святкові дні

1096
0
SHARE

Нижче представлено книгу запису міщан міста Бердичева за 1847 рік. У цій книзі – перелік міщан обох статей Київської губернії Бердичівського єврейського товариства, які не підлягають Свічному збору за Шабашні та святкові дні.

Для розуміння представленого документа необхідно надати декілька пояснень. По-перше, що таке “свічний збір”? У царській Росії – це збір (податок) з “шабашних” свічок, котрі запалювали, згідно з релігійним обрядом, по п’ятницях увечері та напередодні свят. Вперше збір став стягуватися єврейськими громадами за власною ініціативою для покриття общинних витрат; в той час збір не носив найменування свічного, входячи до складу “коробкового” збору. Свічний збір не був повсюдним. Вперше свічний збір став офіційно і в той же час самостійно функціонувати у Вільно (Вільнюсі) в 1831 році. Як бачимо, збір діяв і в Бердичеві.

Збір цей, що доходив до 80 коп. з душі щорічно, був обтяжливий, оскільки відкупник (збирач податку) мав право робити повсякчас і у всіх єврейських оселях обшук, щоб дізнатися число запалюваних свічок, a це система шпигунства і порядок збору збільшував витрати по відкупу, що, в свою чергу, значно збільшувало суму податку.

Збору підлягала кожна подружня пара, хоча б їх було кілька в сім’ї, виключаючи молоде подружжя, яке не мало окремого господарства і проживало з батьками. Збір оплачували також вдівці, вдови і розведені, якщо мали окреме господарство. Звільнялися від збору землероби, нижні чини, зубожілі міщани. Збір стягувався за званням і станом: з міщан за розрядами – заможних, середнього стану та нижчого, з купців – згідно гільдії.

Але ж нижче представлено список тих, хто НЕ підпадав під свічний збір, запитаєте ви? Так, це перелік міщан так званого четвертого розряду. Загалом, міщани в царській Росії мали поділ на 6 розрядів. Перший розряд складався з “настоящих городовых обывателей”, до них зачисляли тих, хто “в том городе дом или иное строение, или место, или землю имеют”. До другого розряду зараховували купців трьох гільдій. Третій розряд складали ремісники, записані у цехи (майстри, підмайстри та учні). До четвертого розряду входили іноземці та іногородні — “иных российских городов или иных государств, кои ради промысла, или работы, или иных мещанских упражнений” оселились у даному місті.

P.S.: Ми спеціально викладаємо фотографії у максимальній якості та, відповідно, розмірі, щоб читач міг побачити кожен завиток на сторінках цього унікального документа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here