Home Новини Повертаючись до “Голубого Дунаю”: Хамчик

Повертаючись до “Голубого Дунаю”: Хамчик

3981
3
SHARE

Нещодавно на сайті була розміщена інформація про “Голубий Дунай” – філіал ресторану, що діяв у 50-60-х роках. І деякі читачі пригадали, що цю забігайлівку частого відвідував місцевий кримінальний авторитет Хамчик.

Хамчик – це вуличне прізвище. Його справжнє ім’я – Хамон Гевергізович (Геворгисович) Бін’ямінов (Беньямінов). Народився Хамчик 16 листопада 1937 року в Бердичеві у родині ассірійця за національністю Гевергіза Бін’ямінова, уродженця Персії (сучасний Іран). Невисокий на зріст, Хамчик мав вибуховий, темпераментний характер — не міг дня прожити, щоб не “влізти” у яку-небудь халепу.

Хамчик був завзятим картярем. Кажуть, навіть відомий радянський артист Леонід Утьосов приїздив до Бердичева, аби пограти з ним у карти. І досі серед бердичівлян в усному переказі існують легенди про те, де і яким чином відбувались ці картярські ігри.

“Люди говорят, что деньги сами прилипают к твоим рукам, Хамчик”.

Ця пристрасть знайшла своє відображення і в кіномистецтві – у 2002 році з’явився російський телесеріал “По имени Барон…”. У серіалі головний герой, який у майбутньому стане відомим московським мафіозі, зустрічається з “королем міста” шулером Хамчиком. Серіал зняли по кіноповісті уродженця Бердичева Геннадія Островського “Барон”.

Такі, як Хамчик, власною смертю не помирають (а він полишив цей світ 28 лютого 1974 року). Переповідають, програв у карти значну суму і його чи то повісили, чи він повісився сам. На похоронах за труною йшло стільки людей, як ні за ким іншим у нашому місті.

Местный криминальный авторитет Хамчик рассказывал всем по секрету, что у собаки Гурфинкеля зубы из чистого золота, а ошейник — из платины. Этого, конечно, никто не проверял. Но то, что его два раза обворовали, в городе знали все. (Віктор Коржук, “Бердичевский Бродвей”).


Хамчик.
Нарізка з кінофільму “По имени Барон” з участю ліричного шулера-романтика Хамчика.

3 COMMENTS

  1. Помню разговоры взрослых о том, что “Голубой Дунай” – излюбленное место “братвы” из Загребелья. Похоже на правду, благо пешеходный мост был недалеко.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here