Home Історія Історія підприємств, установ Історія Бердичівської ремонтної бази Боярського управління філії «ВРТП Укргазенергосервіс» (виробниче ремонтно-технічне підприємство...

Історія Бердичівської ремонтної бази Боярського управління філії «ВРТП Укргазенергосервіс» (виробниче ремонтно-технічне підприємство «Укргазенергосервіс»)

1528
0
SHARE

Вул. Білопільська, 100. На східній околиці Бердичева розташована Бердичівська ремонтна база Боярського управління філії «ВРТП Укргазенергосервіс».

Комплекс споруд Бердичівської ремонтної бази, 2006 р.

Історія виникнення та становлення ВРТП «Укргазенергосервіс» безпосередньо пов’язана з діяльністю Лінійного відділу Управління магістральних газопроводів (ЛВУМГ), яке створене наприкінці 1940-х років, у роки будівництва та введення в експлуатацію магістрального газопроводу Дашава – Київ – Брянськ – Москва – першої великої будови у повоєнному Радянському Союзі. Саме в цей час, у результаті виникнення паливно-енергетичного комплексу та газотранспортної системи на теренах України, постала гостра необхідність підтримання технологічного обладнання компресорних станцій (КС), магістральних газопроводів та автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій (АГНКС) у робочому стані, проведення реконструкції діючих КС та АГНКС, забезпечення обладнання запасними частинами для потреб сервісного обслуговування та експлуатації.

Для вирішення цих завдань згідно з наказом ВО «Укргазпром» №408 від 25 липня 1973 р. створюється підприємство «Укргазенергосервіс» (до 1994 р. – ВРТП «Укргазенергоремонт»), яке розташувалось поряд із ЛВУМГ. Але фактично свою діяльність нове підприємство розпочало у вересні 1973 року з ремонтів механічної частини газоперекачувальних агрегатів (ГПА). Вже у жовтні місяці 1973 року, через місяць з часу свого становлення, підприємство виконало 12 капітальних і середніх ремонтів газоперекачувальних агрегатів.

У січні 1975 року урочисто відкрито Бердичівський цех агрегатно-вузлового ремонту, який очолили начальник цеху В.І. Самолюк та його заступник Л.С. Шевчук. Цех розташувався у старому приміщенні компресорної станції районного управління газопроводу. Але перші ремонтні роботи виконувались на 5 верстатах в цокольному приміщені будівлі (де пізніше збудують цех гальваніки) та одночасно ремонтною бригадою під керівництвом інженера-технолога В.А. Ключнікова здійснювався демонтаж старої КС Бердичівського РУГ.

Для роботи в Бердичівський цех прийняли техніка Л.Г. Кулик (у подальшому перший бухгалтер Бердичівської рембази, а далі управління), енергетика М.П. Уткіна, електриків М.В. Майструка, І.М. Майструка, В.М. Майструка, С.М. Крижбу, В. Кошеля, А. Пушкарука. Це дало можливість виконання ремонтних робіт із перемотування електродвигунів, дрібного ремонту на замовлення сторонніх організацій та надання відповідних послуг населенню.

Одночасно проводився монтаж нового обладнання ремонтного цеху №1 (колишнє приміщення КС Бердичівського РУГ) та розпочато інтенсивне будівництво ремонтної бази – котельної, цеху гальваніки, каналізаційного колектора, ІБК, протирадіаційного укриття та ремонтного цеху №2. Будівництво проводилось під керівництвом Ю.А. Печківського, В.І. Кастіна, М.І. Харікова, виконробів А.І. Лонського та В.І. Левандовського. Все робилося для того, щоб новостворене виробниче ремонтно-технічне підприємство «Укргазенергосервіс» забезпечувало безперебійну роботу газотранспортних підприємств, сервісне обслуговування технологічного обладнання компресорних станцій (КС) магістральних газопроводів та автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій (АГНКС), а також проведення реконструкції вже діючих.

У 1977-1979 рр. будівництво котельні, ремонтного цеху №1, цеху гальваніки, ІБК, каналізаційного колектора та протирадіаційне укриття завершили. У будівництві брали участь та по його завершенню залишились працювати на Бердичівській ремонтній базі екскаваторники П.В. Зубрицький (з 1977 р. – слюсар РБ), П.В. Олійник (з 1977 р. – слюсар РБ), М.Я. Гундіч (з 1986 р. – дефектоскопіст, згодом охоронник управління), будівельники М.І. Федорчук (з 1985 по 2005 рр. – начальник Бердичівської РБ, згодом управління), М.М. Водоп’ян (з 1977 р. – оператор котельні РБ), В.В. Маєвський (з 1979 р. – слюсар, потім оператор котельні, слюсар управління), О.М. Харчук (з 1977 р. – водій, потім слюсар управління), В.П. Чупрун (з 1977 р. – ізолювальник), завідуючий складом Є.Я. Братушев, а з 1979 року К.М. Рачинський; маляри-штукатури Т.Г. Холод (з 1979 р. – оператор котельні), Н.В. Кульчицька (з 1979 р. – ізолювальниця), С.О. Каліщук (з 1980 р. – ізолювальниця), електромонтер П.В. Фурман (з 1977 р. – електромонтер РБ, потім управління); водії М.К. Петрук (з 1977 р. – водій РБ, потім управління), П.С. Карась (потім водій РБ); водій мостового крану В.І. Піроженко (з 1977 р. – водій мостового крану РБ) та інші.

З розширенням технічних можливостей та обсягів робіт з 1976 року на підприємство приймаються нові спеціалісти: токар-шліфувальник С.О. Азятський, шліфувальник В.О. Гречківський, слюсар В.Л. Кучерявий, слюсар по виготовленню стропів Б.Ф. Поліщук, електрогазозварник В.В. Ляховський.

На початку своєї діяльності підприємство складалося лише з одного цеху в місті Боярка Київської області та трьох ремонтних дільниць. У складі підприємства діяли з 1975 року Бердичівський ремонтний цех, з 1976 року Харківський, Боярський, Стрийський ремонтні цехи, до складу підприємства включили Українське пусконалагоджувальне управління з дільницями в містах Київ, Харків, Дніпропетровськ.

У 1978-1980-х роках з введенням в експлуатацію магістрального газопроводу «Союз» (експортний газопровід, по якому газ транспортувався із Оренбурзького газоконденсатного родовища до Центральної та Західної Європи) підприємством освоєні ремонти нових газоперекачувальних агрегатів. До складу ВРТП увійшли Первомайська, Олександрівська та Гайсинська кущові ремонтні бази, створюється Черкаський ремонтний цех (нині Гайсинське управління) та налагоджувальні дільниці в містах Черкаси та Стрий.

З 1982 по 1985 роки Бердичівську ремонтну базу очолював М.М. Тертичний, який розпочав свою трудову діяльність на підприємстві ще в серпні 1975 року технологом у ВРТП «Укргазремонт» (м. Боярка).

У 1984 році повністю вводиться в дію Бердичівська ремонтна база. У цей час формується цілісна система агрегатно-вузлового ремонту ГПА всього комплексу обладнання, у тому числі механічне, електротехнічне, прилади та системи автоматизації. З набуттям досвіду, розширенням можливостей ремонтної бази з початку 1980 року почали виконуватись наступні роботи:

  • технічна діагностика газоперекачувального обладнання;
  • ремонт роторів ТВТ агрегатів та інших вузлів;
  • ремонт (перегільзовка) компресорних циліндрів МК-8 та 10ГКН;
  • балансування роторів турбін всіх діючих типів ГПА;
  • ремонт вузлів КУ АГНКС;
  • виготовлення стропів, спецоснастки та пристосувань;
  • виробництво товарів народного споживання та послуг населення.

З введенням у дію наприкінці 80-х – початку 90-х років нового обладнання на компресорних станціях магістральних газопроводів Уренгой – Помари – Ужгород та «Прогрес» підприємство «Укргазенергосервіс» також освоює ремонт газотурбінних та електроприводних агрегатів потужністю 16 МВт та 25 МВт.

У 1985 році Бердичівську ремонтну базу очолив Михайло Іванович Федорчук.

З грудня 1988 року у зв’язку з реструктуризацією підприємства Бердичівська кущова ремонтна база була приєднана до Гайсинської дільниці, на базі якої створили Гайсинське управління. З березня 1994 року у зв’язку з черговими структурними змінами Бердичівська ремонтна база отримала статус відділення і стала окремим структурним підрозділом філії ВРТП «Укргазенергосервіс», а з березня 1999 року стала Бердичівським управлінням. Увесь цей час та до 2005 року очолював відділення, а потім і управління М.І. Федорчук (згодом працював на посаді інженера-технолога, інженера з охорони праці). Впродовж цих років підприємство продовжувало свою чітку ритмічну працю по виконанню виробничих завдань. Також за рахунок підприємства у 1980-1990-х роках в Бердичеві побудували два житлових будинки, які в свою чергу дали можливість забезпечити робітників управління житлом. Щороку пенсіонери, працівники управління та їх діти мали можливість лікуватись та оздоровлятись у санаторіях та відпочивати сім’ями на базах відпочинку підприємства та санаторно-лікувальних закладах України. У літній період діти працівників оздоровлювались в оздоровчих санаторіях на Чорному та Азовському морях.

Ветерани праці підприємства, 30 травня 2008 р.

У 2005 року Бердичівське управління очолив Андрій Михайлович Федорчук, який продовжив справу та традиції, закладені його попередником.

У зв’язку з реструктуризацією філії ВРТП «Укргазенергосервіс» з 1 жовтня 2009 року Бердичівське управління знову отримало статус ремонтної бази і приєдналось до Боярського управління. Андрій Федорчук став заступником начальника Боярського управління.

За роки діяльності підприємства значна кількість його працівників за високу професійну майстерність та значний особистий внесок у розвиток газотранспортної системи України були відзначені нагородами та відзнаками. Зокрема, ізолювальниця Каліщук С.О. нагороджена почесним званням «Заслужений працівник промисловості», слюсар Олійник П.В. – відзнакою ДК «Укртрансгаз», електрогазозварник Ляховський В.В. – Почесною Відзнакою НАК «Нафтогаз України» ІІІ ст.

Трудовий колектив, 4 червня 2008 р.

На 2013 рік Бердичівська ремонтна база Боярського управління ВРТП «УКРГАЗЕНЕРГОСЕРВІС» складалася з ремонтної бази, ремонтної бригади, яка виконувала середні та капітальні ремонти КС та АГНКС, котельні та апарату управління. Підприємство нараховувало у своєму складі 66 працівників на чолі з заступником начальника управління А.М. Федорчуком, начальником ремонтної бази Г.Г. Шекерським та головою профспілкового комітету управління І.А. Кучер.

На даний час Бердичівська ремонтна база Боярського управління ВРТП «УКРГАЗЕНЕРГОСЕРВІС» є структурним підрозділом дочірньої компанії «Укртрансгаз». Виробниче ремонтно-технічне підприємство «УКРГАЗЕНЕРГОСЕРВІС» – це творчий колектив однодумців, які свої знання, досвід, вміння вдало направляють на вирішення будь-яких виробничих завдань.

Окрема подяка за допомогу у створенні публікації голові профспілкового комітету підприємства Ірині Кучер.

Джерела і література:

Широких Л. Нехай завжди буде ВРТП «Укргазенергосервіс» // «Земля Бердичівська», №37 (15834) від 09.09.2011 р.

Марчук Я.С. Історія газової промисловості України у спогадах сучасників / Я.С. Марчук, Б.О. Клюк, В.І. Жук. – К.: Такі справи, 2008. – 320 с.

Архівні матеріали ВРТП «Укргазенергосервіс».


Будівництво ремонтної бази у 1977-1982 рр.:

ВРТП, травень 1980 р. Зліва на право: Пікуль В., Поліщук Б., Кошеля В., Фурман П., Гречковський В., Майструк В., Перегуда В.
Будівництво котельні ВРТП, 1977 р.
Будівництво гальванічного цеху ВРТП, 15 травня 1980 р.
Будівництво ІБК ВРТП, серпень 1981 р.
Будівництво РМЦ №2, ІБК ВРТП, серпень 1981 р.
Будівництво гальванічного цеху, 1980 р.
Старе приміщення компресорної станції Бердичівського регіонального управління газопроводу, де в січні 1975 року було відкрито Бердичівський цех агрегатно-вузлового ремонту та оснастки (РМЦ №1)

Екскаваторник П.В. Зубрицький, з 1977 року – слюсар по заплітці тросів
Фрезерувальник Варшавський Т.Ю.

Фрезерувальник Вакулін С.В.
Електрозварник Пікуль В.
Зліва на право: Азятський С., Левчук В., Перегуда В., Поліщук Б., Ляховський В., Майструк В., Пікуль В.
Працівники ВРТП. Перший справа начальник Бердичівської РБ з 1982 по 1985 рік М.М. Тертичний

Токар В.А. Нагорняк, токар-шліфувальник С.О. Азятський, токар К.І. Бондарчук в РМЦ №1, 1975 р.

 

Стоять (зліва на право): Братушев Є., Левчук В., Поліщук Б., Булатович Ю., Вакулін С.
Сидять Ляховський В., Янчук М., Пікуль О., Гречковський В.
Зліва на право: заплітчик Левчук В., слюсар Сенник Б., машиніст мостового крану Пироженко В., електромонтер Фурман П., електромонтер Майструк М.
Перший директор ВРТП “Укргазенергоремонт” В.А. Іванов (перший справа), заступник директора по будівництву В.Н. Фрейлін (п’ятий зліва в центрі), начальник виробничо-диспетчерського відділу В.П. Книш (третій зліва)
Дільниця про ремонту фільтроелементів. На задньому плані ізолювальник Чупрун Н.П., 1977 рік.
Зліва на право: Азятський С., Пушкарук А., Кошеля В., Кондратюк А., Перегуда В., Майструк В.
На передньому плані: Ляховський В., Маєвський В., Кошеля В., вересень 1982 р.
Будинок операторів, де спочатку розміщувались ІТР ремонтного цеху (на даний час це будинок приїжджих), вересень 1982 р.
Зліва на право: Пахолівецький Г., Рачинський К., Янчук М.
Пахолівецький Г.
Зліва на право: екскаваторники Зубрицький Т., Гундіч М., Олійник П., Кучерявий В.
Зліва на право: електрик Фурман П., електрик Майструк М., фрезерувальник Вакулін С.
Зліва на право: шліфувальник Гречковський В., кранова Піроженко В., електрик Майструк В.
Токар-шліфувальник Азятський С.
Переможці та члени комісії першого в ПРТП “Укргазенергоремонт” конкурсу професійної майстерності токарів і фрезерувальників, який проходив у Бердичівській ремонтній базі 9 вересня 1988 р.
Фрезерувальник 5 р. Бердичівської ремонтної бази Вакулін Степан Володимирович
Начальник Бердичівської ремонтної бази Михайло Іванович Федорчук з ветеранами підприємства, 1998 р.
Яцківський Ю.Г., з 1984 по 2001 рр. старший майстер Бердичівської РБ
Ветеран Карась П.С.
Ветеран ВРТП Суворов М.С.
Ветеран ВРТП слюсар Зубрицький П.В.

Колектив ВРТП “Укргазенергосервіс” у 2011 році:

Андрій Федорчук, начальник Бердичівської ремонтної бази філії ВРТП “Укргазенергосервіс”
Адмінапарат: Сергій Яцина, Олександр Касмінюк, Андрій Сабодаха, Олег Дідук, Андрій Монтрезор, Валентин Литвиненко, Анатолій Зубрицький, Григорій Шекерський, Наталія Алєнькіна, Тетяна Нечипорук, Антон Пеньківський на чолі з начальником Андрієм Федорчуком (нижній ряд, другий ліворуч)
Голова профкому Ірина Кучер
Дільниця по ремонту фільтроелементів: Андрій Петрук та Світлана Каліщук
Група технічної діагностики: Олександр Касмінюк та Володимир Потапчук
Група технічної діагностики
Слюсарі зРТУ: майстер Олег Дідук (в центрі), Максим Потапчук, Дмитро Попік, Максим Мельничук, Павло Онищук
Працівники котельні Сергій Самсонюк, Володимир Шкута, Ольга Шкута, Сергій Виничук, Олег Кірмуц, Сергій Тимофійчук, Юрій Гапчук на чолі з майстром Антоном Пеньківським (нижній ряд, другий ліворуч)
Електрогазозварювальники ручного зварювання Віктор Заєць та Михайло Петрук
Машиніст крана Любов Подільник
Енергетик Сергій Яцина та електромонтер Петро Фурман
Прибиральниця Людмила Маєвська
Бригада верстатників:Василь Семенюк, Геннадій Коренівський, Денис Струшинський, Леонтій Подільник, Василь Ганоль, Олександр Лук’янчук, Олександр Давидюк
Колектив слюсарів-ремонтників: Василь Вчерашнюк, Віктор Маєвський, Андрій Мисливий, Ігор Андреєв, Валентин Кокоша, Олександр Петрук, Юрій Зубрицький
Працівники складського господарства Олена Сєрова та завідувач складом Анатолій Зубрицький

Водії автогосподарства: Віктор Кривоцюк, Сергій Климчук, Микола Петрук, другий ліворуч – механік Микола Ейсмонт

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here