Home Проекти Постаті землі Бердичівської Юр’єв Михайло Павлович

Юр’єв Михайло Павлович

260
0
SHARE

Юр’єв Михайло Павлович (нар. 6 серпня 1947, м. Бердичів, Житомирська обл., УРСР, СРСР) – голова правління ВАТ «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес», Почесний громадянин міста Бердичева.


Юр’єв Михайло Павлович

Юр’єв Михайло Павлович народився 6 серпня 1947 року в Бердичеві в робітничій родині – його батько працював на машинобудівному заводі «Прогрес».

У 1962 році Михайло Павлович закінчив міську школу №1 та того ж року вступив до Бердичівського машинобудівного технікуму. По закінченні технікуму його призвали до лав Збройних Сил, військову службу проходив на острові Даманському, якраз у часи відомих подій – прикордонного конфлікту між СРСР та Китаєм (1969 р.).

Трудову діяльність Михайло Юр’єв розпочав на машинобудівному заводі «Прогрес» у 1969 році фрезерувальником фільтрпресового цеху.

Згодом Михайло Павлович отримав вищу освіту – закінчив Київський інститут народного господарства та здобув кваліфікацію економіста. Займав посади технолога, нормувальника, заступника та начальника відділу праці і зарплати, заступника директора з виробництва (на цій посаді він змінив Володимира Волощука, який пішов на роботу до міськвиконкому). У 1986 році генеральний директор заводу Олексій Шабельник переїхав на підвищення до Полтави і Михайла Юр’єва призначають генеральним директором потужного підприємства.

1985 р.

Наприкінці грудня 1988 року згідно до Закону «Про державне підприємство», на підприємстві проводяться вибори генерального директора. У конкурсі на цю посаду взяли участь чотири претенденти. Переважною більшістю голосів делегати конференції генеральним директором обрали Михайла Юр’єва. Отримана від колективу довіра надала йому ще більшої впевненості у правильності вибраного шляху на докорінну перебудову всього господарського механізму заводу.

У тяжкі для підприємства 1990-і роки, у складний перехідний період завдяки особистим якостям Михайла Петровича – таланту прогнозування, принциповості, організаторським здібностям висококваліфікованого керівника – було збережено виробничо-технічний потенціал підприємства та забезпечено щорічне зростання обсягів виробництва і реалізації товарної продукції.

У 1996 році завод вдруге у своїй багатолітній історії став відкритим акціонерним товариством «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес». Загальними зборами акціонерів на початку липня 1996 року утворюються робочі органи у складі Правління і Спостережної Ради. Михайло Юр’єв обраний головою правління. Також Михайло Павлович тривалий час обирався членом Виконавчого комітету Бердичівської міської ради.

Керівники, спеціалісти, розробники, робітники заводу біля першого автоматичного фільтру з площею фільтрації 38 квадратних метрів, спроєктованого і виготовленого спільно з американською фірмою “Бетлехем Корпорейшен”, 1998 рік

Михайло Павлович Юр’єв має звання «Заслужений працівник промисловості України», «Почесний робітник міністерства важкого машинобудування», «Заслужений робітник культури», «Академік міжнародної Академії комп’ютерних наук і систем харчових технологій». Він є дійсним членом Української академії економічної кібернетики, членом Європейської мережі національних інформаційних центрів за академічним визнанням та мобільністю, членом ради клубу лідерів якості України, головою регіонального відділення УСПП. Нагороджений орденом Дружби народів та українським орденом «За заслуги» 3-го ступеня (Указ Президента України від 6 листопада 1997 року №1068), золотою медаллю міжнародної кадрової академії «За ефективне керівництво» (2000 р.).

Розглянувши звернення представників машинобудівного заводу «Прогрес», за вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток міста, активну участь у житті територіальної громади міста та з нагоди ювілею – 575-и річчя від року заснування Бердичева рішенням виконавчого комітету бердичівської міської ради від 18 серпня 2005 року №479 Юр’єву Михайлу Павловичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Бердичева».

Михайло Павлович Юр’єв перебував на посаді голови правління 10 років та 9 місяців. 13 квітня 2007 року рішенням загальних зборів акціонерів був звільнений з цієї посади. Його на посаді генерального директора заводу змінив Геннадій Йосипович Лосовський. З цього часу і до сьогодні (2020) Михайло Юр’єв є членом Наглядової Ради ПАТ «БМЗ «Прогрес».

Джерела і література:

Марковський Б.В., Ольшевський В.С., Радчук В.В., Ремболович В.А. Бердичівський політехнічний коледж: 100 років діяльності… (Історико-краєзнавчий ілюстрований нарис). / за заг. ред. Г. Мокрицького – Житомир: вид-во «Волинь», 2003. – 224 с.; 214 іл., 2 мал., 1 сх. + кольор. вкл. 16 с.

Ананченко Л.І. Трудова поступ завода-ветерана (1980-2000). Історичний нарис.

Юр’єв М.П. Біографія. // «Земля Бердичівська», №18 (14314) від 02.03.1994 р.

Пасічник М. В портреті заводу – риси його керманича. // Імідж міста в живих іменах. Нариси та портрети. Книга друга. – К., Вид-во “Дія”, 2005. с. 37-43.


Лікар Кононко, міський голова Олексій Хилюк, дружина Народного депутата Таїсія Ковалко та голова правління ВАТ “БМЗ “Прогрес” Михайло Юр’єв, 2002 р.
Кандидат у Президенти України, прем’єр-міністр України Віктор Федорович Янукович у супроводі голови правління Михайла Юр’єва відвідує машинобудівний завод “Прогрес”, 14 вересня 2004 року
Михайло Юр’єв, голова правління
Генеральному директору Михайлу Юр’єву вручають відзнаку ”Міжнародний трофей за технологію і якість”, Швейцарія, червень 1993 року
Президент Української Асоціації Якості Петро Калита вручає голові правління Михайлу Юр’єву сертифікат на систему якості, 2000 рік

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here