Home Новини Ще раз про Голокост. Райгородок та його минуле

Ще раз про Голокост. Райгородок та його минуле

2286
0
SHARE

Щороку у ці вересневі дні Бердичів відзначає річницю страшної трагедії, яка стала справжнім поворотним пунктом в історії нашого міста. Голокост 1941 року, влаштований нацистами, фактично став тим водорозділом, який поставив останню крапку на єврейській історії Бердичева, на історії “Волинського Єрусалима”, який впродовж століть процвітав на теренах Правобережної України.

Ми пригадуємо не лише трагедію Бердичева, але й трагедію Новоград-Волинського, де загинуло біля п’яти тисяч євреїв, Коростеня – сім тисяч, Житомира з дев’ятьма тисячами жертв. Пригадуємо урочище Бабин Яр на околиці Києва, де поховано біля 100 тисяч євреїв.

Але сьогодні я хочу розповісти про менш відомий широкому загалу епізод Голокосту – трагедію села Райгородок, що на Бердичівщині.

Райгородок, заснований у XI столітті, здавна мав потужну єврейську громаду. Ще в листах Михайла Кутузова, який деякий час був власником цього села (ці земельні угіддя на анексованих у результаті третього поділу Речі Посполитої землях майбутній генерал-фельдмаршал отримав у нагороду від імператриці Катерини II за участь у польській кампанії 1792 року), згадується про численну єврейську громаду. Євреї в селі проживали компактно, в його частині, яка так і називалась – Містечко (назва залишилась до цього часу). В селі була своя синагога (і православна церква, а також і костел). За переписом 1897 року в Райгородку проживало 2058 жителів, з них євреїв – 946, або 45,9 % (майже половина населення).

Як і в Бердичеві, чисельність євреїв у Райгородку в роки Першої світової війни та особливо в роки громадянської війни та за радянської влади почала стрімко зменшуватись. Та все ж на початок німецько-радянської війни залишалась достатньо значною. Як і в Бердичеві, вересень 1941 року став трагічним для жителів села – майже все єврейське населення Райгородка було знищене нацистами, а це біля 100 сімей, яким не вдалось евакуюватись.

Нині майже нічого в Райгородку не нагадує про існування тут в минулому потужної єврейської громади, окрім закинутого кладовища на околиці села.

Анатолій Горобчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here