Home Новини Ще раз про бердичівські багатоповерхівки

Ще раз про бердичівські багатоповерхівки

1489
0
SHARE

Остання пожежа, що сталась у будинку на вулиці Шевченка, вкотре змусила пересічних городян та владу задуматись про безпеку нашого житла. Тим більше, що “сталінка” по Шевченка, 18/2 горить не вперше – у далекому 2003 році страшна пожежа вже знищила тут декілька квартир.

Будинок по вулиці Шевченка, якому судилося двічі зазнати страшного лиха – пожежі. Фото 2007 р.

Нагадаємо про той випадок: у ніч з 30 на 31 серпня запалав дах будинку та декілька квартир на четвертому поверсі. Тоді також, як і цього разу, прибула допомога з Житомира. Вогонь знищив весь четвертий поверх, навіть стін не залишилось. Але, на щастя, усі мешканці будинку залишились живими та неушкодженими. Причина тієї пожежі – коротке замикання в електропроводці. Все б нічого, але дерев’яні елементи конструкцій старого будинку та перекриття на горищі спалахнули, немов сірники.

Пожежники знають вихід із ситуації, коли є старий будинок, що має дерев’яне перекриття. Це вогнезахисна обробка – просочення дерев’яних конструкцій горища та покрівлі будівлі спеціальним розчином, що значно знижує ризик пожежі. І пожежники настійливо радять це зробити. Але…

Ще декілька історичних фактів. Ви звернули увагу, що в часи СРСР у Бердичеві будували в основному 9-поверхівки, а не 10-поверхівки?

Одна з небагатьох бердичівських десятиповерхівок, вулиця Житомирська. Фото Віктора Коржука, кінець 1990-х років.

Причин було дві: перша – безпека, друга – економія.

Почнемо з другої: відповідно до тогочасного Держстандарту, у 10-поверховому будинку повинно було бути вже два ліфта, а не один. Встановлювати додатковий ліфт заради одного єдиного поверху – нерозумно. Це додаткові витрати, які лягали на замовника будівництва, яким у ті часи зазвичай були місцеві промислові підприємства. Та й давалась взнаки нестача ресурсів, особливо помітна в останні роки існування СРСР.

Що стосується першої причини, вона була найважливішою. Довжина штатної пожежної драбини на машині бердичівських рятувальників становила 28 метрів. Це висота 9-го поверху. На той час у Житомирі вже була драбина більшої довжини, яка дозволяла діставатись до 16 поверху, але коли ж то вона приїде до Бердичева у разі пожежі, особливо, коли лік часу йде на хвилини? От і мусили враховувати цей нюанс.

Анатолій Горобчук.

Картина бердичівського художника Миколи Яцюка “Пожежа на вулиці Шевченка, 18/2”, музей історії пожежної охорони Бердичева, 2010 р.
Міський голова Василь Мазур оглядає експонати нововідкритого музею історії пожежної охорони Бердичева, 17 вересня 2010 року.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here