Home Новини Школа екскурсоводів, або Як краєзнавці спогадами ділились

Школа екскурсоводів, або Як краєзнавці спогадами ділились

1487
0
SHARE

У суботу в приміщенні міської бібліотеки відбулось чергове засідання школи екскурсоводів. Це засідання організатори присвятили розповіді про відомого російського письменника, життя якого тісно пов’язане з Бердичевом – Фрідріха Горенштейна.

Доповідачем на тему “Мой путь к Горенштейну” став краєзнавець Володимир Сінчук, а гостями школи (окрім, власне, школярів) – бердичівські краєзнавці та поціновувачі творчості письменника: Павло Скавронський, Мілада Мартинюк, Ольга Протасевич, Василь Котов, Сергій Пасюк, Юрій Лукуц, Алла Міщук, Анатолій Кондратюк та інші. Загалом, запрошених гостей виявилось значно більше, ніж учнів школи екскурсоводів. Можливо, саме цей факт і вніс деякі корективи у сам захід.

Як зазначив доповідач, “цель данного собрания – популяризация творчества Горенштейна среди молодежи и жителей города Бердичева, также мы планируем в будущем составить обращение к городским властям по поводу установления мемориальной таблички на том доме, где жил писатель. К счастью, он сохранился до наших времен. Еще одна идея возникла у нас уже в процессе подготовки к сегодняшнему докладу. В 2017 году ожидается торжественное открытие городского театра после ремонта и реконструкции, и было бы очень символично, чтобы первой постановкой стала пьеса Горенштейна “Бердичев” на украинском языке. Тем более, что когда-то в журнале “Дніпро” был опубликован текст этой пьесы именно на украинском языке. Я думаю, это была бы самая лучшая дань памяти писателю. При этом я уверен, что украинский язык нисколько не убьет еврейский колорит этой пьесы, так как ее перевод с русского осуществил еврей Моисей Фишбейн, который учел все нюансы”.

Володимир Сінчук у своїй доповіді окреслив етапи життя та творчості Фрідріха Наумовича. Це і деталі проживання письменника у Бердичеві, і переїзд до Москви, і перше визнання після публікації оповідання “Дом с башенкой”, і спілкування з молодими, але талановитими тогочасними письменниками та режисерами. Але як частенько у таких випадках буває, засідання поступово перетворилось на спогади-спілкування краєзнавців, які захоплено розповідали про маловідомі факти з життя видатного письменника, ділились враженнями від прочитаних книг та переглянутих кінострічок, створених на основі творчого доробку Фрідріха Горенштейна.

Власне, переглядом документальної стрічки-розповіді Юрія Векслера “Место Горенштейна. Фильм о настоящем писателе” й закінчилось чергове засідання у школі екскурсоводів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here