Home Новини Це вандали активізувались? Чи все ж пропагандисти?

Це вандали активізувались? Чи все ж пропагандисти?

1503
0
SHARE

Останнім часом на різноманітних російськомовних ресурсах активно розкручується тема вандалізму в Україні щодо єврейських пам’яток історії. Зокрема, на мої очі потрапила стаття “Евреи бьют тревогу: в Украине грабят могилы жертв Холокоста” на ізраїльському порталі IzRus (посилання – http://izrus.co.il/dvuhstoronka/article/2017-02-03/34367.html), у якій з посиланням на прес-бюро Всесвітнього руху “Наш дом Израиль” стверджується, що в Україні грабують могили жертв Голокосту, і головне – “…на рынках открыто продаются и, что самое страшное, покупаются, детские черепа”.

Щодо першого твердження – грабіж могил – факт незаперечний. Так, вандалізм щодо могил жертв Голокосту – прикре явище, якому не один рік. І навіть не один десяток років. Хоча в статті й стверджується, що останні два роки це набуло масштабів епідемії, факти дещо інші. Почнемо з того, що розграбування могил фіксували як в радянські часи (але намагались приховати це від громадськості), так і в часи незалежності України, коли вільні від ідеологічних обмежень ЗМІ чітко вказували на причини цього явища – зубожіння населення та низьку культуру окремих його представників. Влада, як може, намагається припинити діяльність вандалів, але без активної допомоги суспільства та релігійних громад, на мою думку, це не можливо.

Фото зі статті IzRus.

Щодо іншого твердження ізраїльського порталу – про продаж черепів на ринках (можливо, мають на увазі ринок Бердичева – тут портал не уточнює), мусимо сказати, що це повний фейк. Брехня, більш того – пропагандистський прийом, закликаний збурити російськомовних читачів порталу. З цієї нагоди пригадується вислів Гітлер, “…чем чудовищнее солжешь, тем скорее тебе поверят.

На фотознімках, опублікованих на порталі, показані могили жертв Голокосту біля селища Мирне Бердичівського району та могила, яка знаходиться біля села Хажин (два останні фото). Останні фотознімки зробили мої колеги у 2015 році (на задньому плані, до речі, я стою неподалік пам’ятного знаку). Сьогодні, 24 лютого, ми з колегою відвідали могилу під Хажином і можемо засвідчити, що з того часу нічого не змінилось – нових розкопок не зафіксовано.

Пам’ятний знак на місці могили жертв Голокосту, 24 лютого 2017 р.
Місце розкопу (у лівій частині фото), 24 лютого 2017 р.

Для тих, кого зацікавила тема, раджу прочитати цікавий пост у групі “Бердичівщина. Простір історії” соціальної мережі ВКонтакте, який з’явився сьогодні по слідах відвідин могили жертв Голокосту у Хажині.

Прочитайте та зробіть для себе висновки. Правильні.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here