Home Новини Фотографія з архіву

Фотографія з архіву

1884
0
SHARE

У музеї історії машинобудівного заводу “Прогрес” на одному зі стендів розміщена фотографія. На ній – молоді дівчата у спортивній формі та підпис: “Заводські спортсменки – учасниці міської естафети на приз газети “Радянський шлях”.

Що ж то за змагання такі – міська естафета? Сьогодні такі естафети не проводять, а от півстоліття тому такі змагання викликали жвавий інтерес серед бердичівлян – тисячі людей виходили на вулиці міста спостерігати за перебігом змагань. Зрозуміти можна – у пересічного жителя тогочасної країни розваг було не так багато, як нині. Ні тобі телевізорів, ні соцмереж в Інтернеті – їх замінником тогочасним людям слугували відвідини клубів і Будинків культури у 50-х та відпочинок на дискотеках у 60-70-х.

От і вигадували місцеві відповідальні товариші різноманітні розважальні заходи, звичайно під контролем ідеологічних органів. Одними з таких заходів у Бердичеві стали легкоатлетичні змагання. Започаткували їх у 1948 році, це була естафета на приз міськрайонної газети “Радянський шлях”. Як і водиться, змагання проводили з нагоди головного свята тієї країни – річниці Жовтневої революції, призом став перехідний Червоний прапор.

Три роки поспіль почесне звання переможця здобували спортсмени машинобудівного технікуму, який через декілька днів святкуватиме 115-річчя з часу свого заснування. І за умовами змагання цьому колективу, як переможцю трьох змагань, перехідний приз – Червоний прапор – залишили назавжди (мабуть, і нині зберігається в музеї коледжу). У наступні роки першість здобували спортсмени середньої школи №1, педінституту, середніх шкіл №2 та №3.

А хто ж на фото? Це жіноча команда машинобудівного заводу “Прогрес” під номером 10. Чи відчули вони коли-небудь смак перемоги в естафеті, мені невідомо. Може, відгукнеться хтось, хто зображений на цьому фото, та розповість про минуле?

Анатолій Горобчук.

P.S.: Ось ще декілька фотографій із того ж приводу. На цей раз легкоатлетичний пробіг провели на травневі свята, команди шкіл №4 та №12, орієнтовно 1977 рік.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here