Home Новини Фейк-новини як показник сучасного життя

Фейк-новини як показник сучасного життя

1724
0
SHARE

Нещодавно на одному з міських інтернет-ресурсів з’явилась публікація, що викликала шок в багатьох пересічних бердичівлян. Мова в ній йшла про те, що якщо в пошуковій системі Google набрати на українській або російській мовах пошуковий запит “в Бердичеві”, пошукова система запропонує вибрати найактуальніші пошукові фрази-запити, які цікавлять користувачів найбільше. Як видно з представленого у публікації скріншота, це “У Бердичеві …зарізали …вбили …пограбували …чума …нема води” і тому подібне. На перший погляд життя у місті виглядає не вельми оптимістично.

Але чи насправді це так?

Насправді, це новина-фейк, яка до реальності має досить віддалене відношення. Пояснення просте: пошукова система Google має особливість, яку не врахував автор згаданої вище замітки (а можливо, саме це він і враховував, готуючи публікацію). Так, Google аналізує пошукові запити кожного конкретного користувача. І в разі чергового запиту адаптується і пропонує на введене слово свої пропозиції, які більш точно відповідають попереднім пошуковим запитам. Одним словом, Google запам’ятав, що ви шукали вчора та запропонував готові відповіді на запити, які ви зробили сьогодні. І так для кожного окремого користувача. Отже, якщо ви постійно шукаєте “У Бердичеві …зарізали …вбили …пограбували …чума …нема води”, то і пропонувати вам будуть відповіді на цю ж тематику. Але якщо ви шукаєте “У Бердичеві… машини… автозапчастини… колеса… продаж…”, то вам запропонують сайти з зовсім іншою тематикою.

Як приклад, наведу скріншот, що мені запропонував Google, коли я ввів запит “Бердичів…”. Як видно, ніяких жахіть не з’явилось. Життя у Бердичеві буяє, і не лише чорними фарбами.

Ось така от новина-фейк від бердичівського ЗМІ.

Анатолій Горобчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here