Home Новини У Києві відбулась прем’єра документального фільму “Шлях до Бабиного Яру”

У Києві відбулась прем’єра документального фільму “Шлях до Бабиного Яру”

1113
0
SHARE

Цієї середи у приміщенні Київської міської державної адміністрації відбувся прем’єрний показ документального фільму ізраїльського кінодокументаліста Бориса Мафціра “Шлях до Бабиного Яру” (“The road to Babi Yar”).

Борис Мафцір, уродженець Риги, репатріювався до Ізраїлю у 1971 році. Він давно виношував ідею донести до людей невідому історію Голокосту радянських євреїв. І ось така можливість йому представилась.

Фільм “Шлях до Бабиного Яру” дозволяє побачити та зрозуміти як і чому відбулась трагедія Бабиного Яру – злодійського вбивства 29-30 вересня 1941 року 33.731 євреїв.

Документальна стрічка розповідає, як за короткий час – з 22 червня по 29 вересня 1941 року – нацистам вдалось створити налагоджену систему масового знищення єврейського населення, і як при цьому вони використовували допомогу місцевих жителів.

У новому фільмі Борис Мафцір залишився вірним підходу, виробленому в попередніх серіях циклу. Знімальна група побувала в багатьох населених пунктах України, у тому числі і в Бердичеві. Ізраїльські документалісти проводили бесіди зі свідками у тих же місцях і в ті ж дати, коли відбувались події 1941 року.

Усього на протязі 2016 і 2017 років відбулись три кінематографічні експедиції.

На фотознімку: Борис Мафцір.
Фото: Рон Каценельсон.

Борис Мафцір залучив до розмови про події 75-річної давності свідків – євреїв і неєвреїв, а також професіоналів-істориків. Свідки розповіли про те, що відбулось, показували конкретні місця, де розгортались події, та по мірі сил відповідали на уточнюючі запитання. Що стосується істориків з Ізраїлю, України, Росії, США, то вони виступали не лише в ролі “гідів” на місцях масових вбивств, але й давали розгорнутий аналіз того, що відбувалось.

Глядач у фільмі побачить і Вінницю, і Житомир, і Бучач, і Львів. А також і наш Бердичів. Зйомки у нашому місті відбувались на початку липня 2017 року, оповідачем виступив краєзнавець Анатолій Горобчук.

На екрані змінюються один за одним пасторальні пейзажі, ліси та береги річок, заповнені відпочиваючими місцевими жителями. І лише голоси ведучого та свідків, а також пам’ятні обеліски повертають нас до жорстокої реальності та примушують здригнутись, уявивши себе в поряд із тими, хто йшов до Бабиного Яру під прицілом гвинтівок.

Прем’єрний показ фільму в Ізраїлі відбувся 22 червня цього року. Сьогодні фільм презентували в Україні. Після презентації фільм став доступним для вільного перегляду. Переглянути документальний фільм “Шлях до Бабиного Яру” можна на сайті проекту “По следам неизвестного Холокоста” за наступним посиланням:

http://www.holocaustinussr.com/the-road-to-babi-yar-hebrus/

Фотографії з прем’єрного показу в Києві зі сторінки у ФБ Юрія Радченко:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here