Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичівський район, не існують Терехове. Пам’ятник Г.І. Котовському

Терехове. Пам’ятник Г.І. Котовському

1442
0
SHARE

У центрі села, біля будинку сільської ради (колишня контора колгоспу ім. Г.І. Котовського) знаходилось погруддя Григорія Івановича Котовського (1881-1925), воєначальника Громадянської війни 1918-1921 рр.

Пам’ятник Г.І. Котовському, 2007 р.

З 1923 року в Бердичеві на Лисій (Червоній) горі розмістилась 3-я Бесарабська кінна дивізія, яка входила до складу кінного корпусу, очолюваного Григорієм Котовським. Цього ж року Бердичів неодноразово відвідав і сам командир корпусу. На Лисій горі він вирішив у найкоротші терміни відновити старі казарми для розміщення тут кавалерійської дивізії. З метою забезпечення дивізії необхідним продовольством він неодноразово навідувався у село Кикишівку (тут діяло товариство спільного обробітку землі “Поступ”) та прилеглі села, цікавився створення сільськогосподарських товариств, надавав допомогу кіньми (корпус виділив 12 коней) та обладнанням.

У 1927 році кикишівські комунари назвали його іменем створений у своєму селі колгосп і відтоді господарство носило його ім’я. Згодом до складу колгоспу увійшло господарство села Терехове, сюди перейшла центральна садиба колгоспу. У 1980-х роках господарство мало в обробітку більш як 6400 гектарів землі, у його п’яти селах проживало понад 3 тис. працівників. Господарство мало 73 трактори, 45 автомобілів, 19 зернових комбайнів та багато іншої техніки. Проводилася велика робота по благоустрою сіл, створенню необхідних умов для праці та побуту. Колгосп став одним із кращих у Бердичівському районі. У середині 1990-х років колгосп ім. Г.І. Котовського припинив своє існування у зв’язку з настанням нових економічних умов.

Пам’ятник Г.І. Котовському, червень 2006 р.

Пам’ятник спорудили до 40-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Відкритий під час урочистого мітингу 6 листопада 1985 року, напередодні 68-ї річниці Великого Жовтня, на відзнаку заслуг Григорія Івановича Котовського перед Комуністичною партією, Радянською державою та наступаючого 60-річчя існування колгоспу ім. Г.І. Котовського. Покривало з пам’ятника зняли перший секретар райкому Компартії України К.М. Філіпова, голова виконкому районної Ради народних депутатів В.З. Бабійчук, голова колгоспу В.Й. Жабко (згодом усі вони отримали звання Почесних громадян Бердичівського району). На ці урочистості прибули й колишні воїни-котовці, які служили в корпусі Григорія Івановича.

П’єдестал із сірого граніту, на якому вміщено погруддя Г.І. Котовського з гіпсу, покритого мідним листом. Висота пам’ятника становила 3,8 м. Текст на плиті з чорного граніту, вмонтованій у п’єдестал: “Котовський Григорій Іванович (1881-1925)”.

Біля пам’ятника Г.І. Котовському. Зліва на право: голова колгоспу ім. Г.І. Котовського Володимир Жабко, голова хмелерадгоспу “Рея” Микола Дупляк, редактор газети “Радянський шлях” Петро Яцюк, середина 1980-х років.

У квітні 2015 року Верховна Рада України прийняла пакет законів про декомунізацію. У відповідності до цього 6 березня 2018 р. бюст Г.І. Котовського демонтували та перенесли до районного Народного музею ім. Дж. Конрада.

Джерела і література:

Собчик П. Постав у бронзі. // “Радянський шлях”, №182 (12843) від 13.11.1985 р.

Бедь М. Зберегти пам’ятники. // “Радянський шлях”, №38 (14127) від 09.05.1992 р.


Постамент, на якому знаходився бюст Г.І. Котовського, 4 серпня 2018 р.
Напис на постаменті, на якому знаходився бюст Г.І. Котовського, 4 серпня 2018 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here