Home Новини Такий відомий та невідомий Гончаров

Такий відомий та невідомий Гончаров

1733
0
SHARE

Ім’я його широко відоме. Але не пересічному обивателю, ні. А широкому колу вузьких спеціалістів – історикам та археологам. Дещо в меншій мірі – краєзнавцям. Одне лише його дослідження Райковецького городища на Бердичівщині подарувало цьому науковцю світове визнання. Ім’я цієї людини – Володимир Гончаров.

Володимир Кирилович Гончаров народився 15 липня 1909 року в місті Замостя Люблінської губернії Царства Польського. На той час Царство Польське входило до складу Російської імперії, тому мало незнаний відсоток українців та росіян, які у роки Першої світової війни та появи на карті світу незалежної Польщі, у більшості своїй переїхали до Росії у пошуках нового життя. Так сталось і з родиною Гончарових, які в двадцятих опинились в українському Бердичеві. Юний Володимир у 1929 році закінчив бердичівський кооперативний технікум[1], але прагнення до історичних досліджень приводять його до місцевого краєзнавчого музею. Очолює його на цей час Тодос Мовчанівський – ентузіаст за натурою, який буквально днює та ночує у музеї. Ця жага до історичних досліджень передається й молодому випускнику технікуму, який очолив відділ археології краєзнавчого музею.

Наступні роки спільно зі своїм керівником Тодосом Мовчанівським Володимир проходять у виїзних експедиціях, польових дослідженнях. Поміж іншим ними вивчаються міські кладовища: старовинне єврейське у центрі міста та кляшторне на Пісках. Під час експедицій в околицях Бердичева виявляються місця давніх поселень та стоянок. Тоді ж з’являється перша інформація про Райковецьке городище, яке більш ґрунтовніше дослідити вирішили згодом.

А далі була праця у Києві, куди Володимир Гончаров переїхав разом із Мовчанівським. З 1934 року він працює старшим науковим співробітником відділу слов’янської археології Археологічного музею Інституту археології АН УРСР. Досліджує давньоруські міста і городища. Працював у багатьох археологічних експедиціях, зокрема Коростенській (розкопки Іскоростеня, 1939), Городській (розкопки давньоруського Городська, 1947), Колодяжинській (розкопки давньоруського Колодяжина, 1948-1953), Плиснеській (1950), Галицькій (1951), Київській (у “місті Володимира”, 1955), Кременчуцькій давньоруській (дослідження м. Воїнь, 1956-1957), Канівській (розкопки давньоруського городища Іван, 1960-1967).

Екскурсія-лекція для “співробітників” на Райковецькому городищі.

Але нам пам’ятна його Райковецька експедиція 1946-1948 рр., під час якої вчений провів розкопки Райковецького городища 11-13 ст. і поселення Лука-Райковецька коло села Райки Бердичівського району. Його праця “Райковецьке городище” (1950) зробила широко відомим Бердичівщину з її давнім поселенням часів князя Данила Галицького – руського князя з династії Романовичів, правителя Галицько-Волинського князівства, якого вважають національним героєм України.

Помер Володимир Гончаров 26 серпня 1987 року в Києві. Але пам’ять про видатного вченого зберігається в Бердичеві й понині.

Анатолій Горобчук.


[1] Кооперативний технікум діяв у Бердичеві з 1923 року по середину 30-х. Готував “робітників для низової сільсько-робітничої кооперативної мережі”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here