Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичівський район, існуючі Хажин. Пам’ятний знак в’язням концтабору

Хажин. Пам’ятний знак в’язням концтабору

1407
0
SHARE

Південна околиця села, праворуч від входу на кладовище. Встановлено пам’ятний знак радянським воїнам – в’язням німецького концтабору №358N.

Пам’ятний знак радянським воїнам – в’язням німецького концтабору №383, травень 2008 р.

24 грудня 1942 року у другій половині дня до концтабору №358 N (Stalag 358 N), що розташовувався у Бердичеві, надійшли дві автомашини, за допомогою яких нацисти почали вивозити в’язнів до місця страти. В’язнів привозили до балки з північної сторони села Хажин. Під час проведення розстрілу в’язні напали на своїх охоронців, чим спасли себе від неминучої смерті.

Пам’ятний знак встановлено у 1980 році. Висота стели – 2 м. Виготовлений з граніту, основа – гранітна плита та залізобетон. Написи на стелі: “Советским воинам узникам концлагеря 383, которые не покорились в фашистском плену. 24 декабря 1942 года во время их расстрела совершили нападение на своих убийц, спасли себя и своих товарищей от неминуемой смерти. От комсомольцев Бердичевского района”. У тексті напису допущена помилка – бердичівський табір військовополонених мав номер 358N.

Джерела і література:

З спогадів колишнього в’язня німецького табору для військовополонених у м. Бердичеві М.Г. Мурашка про втечу поранених військовополонених з місця страти. // Житомирщина у Великій Вітчизняній війні. Збірник документів та матеріалів.: “Наукова думка” – К. 1969 р., с. 84-85.


Пам’ятний знак радянським воїнам – в’язням німецького концтабору №383, травень 2008 р.

Пам’ятний знак, квітень 2020 р.
Вигляд пам’ятного знаку у 80-і роки.

Учасник подій 1942 року М.Г. Мурашко біля пам’ятного знаку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here