Home Проекти Музеї Бердичівщини Терехове. Районний Народний музей ім. Джозефа Конрада

Терехове. Районний Народний музей ім. Джозефа Конрада

3544
0
SHARE

Село Терехове, центральна частина села, окремий будинок біля сільської ради.

Районний Народний музей ім. Джозефа Конрада.

Музей історії у селі Терехове відкрито 5 грудня 1987 року. Музей присвячений історії села та містить експозицію, присвячену англійському письменнику Джозефу Конраду, який за однією з версій народився у селі Терехове.

На сьогодні районний Народний музей ім. Джозефа Конрада містить більш як 2 тис. експонатів, кількість яких щороку збільшується. У кімнатах музею експозиції розповідають про історію рідного краю з давніх-давен і понині, є багато предметів епохи неоліту, трипільської та черняхівської культур. Об’ємний розділ музею присвячений Другій світовій війні. Чимало матеріалів міститься про колишній місцевий радгосп імені Котовського, адже він був одним із кращих господарств Бердичівського району.

Кілька кімнат знайомлять із життям та творчістю класика світової літератури, англійського письменника, земляка Джозефа Конрада. Експонатів, присвячених Джозефу Конраду, понад 300. Вони розповідають про дитинство та молодість, родину та особисте життя письменника, про його майже 20-річні морські мандри. Представлено також літературний доробок письменника.

Ініціатором створення музею в селі Терехове став педагог та краєзнавець Микола Юхимович Шепелюк. Розпочав свою діяльність Микола Юхимович не на порожньому місці. Ще працюючи вчителем у місцевій школі, він розпочав збирати експонати. На першому етапі зорганізував до пошукової роботи вчителів та учнів Терехівської школи. У результаті було створено першу музейну експозицію, яка розповідала про історію села і Бердичівського району від первіснообщинного ладу до сьогодення. Велике місце в ній посідали археологічні старожитності з колекції педагога і краєзнавця Гаврила Григоровича Богуна, який у 50-70-х роках пліч-о-пліч із Миколою Шепелюком багато зробив для вивчення історії рідного краю. Значне місце в експозиціях займала також героїка Другої світової війни.

Микола Шепелюк і Микола Гордієнко ознайомлюють з експозиціями музею делегацію Тарнувського воєводства Польської Народної Республіки на чолі з першим секретарем воєводського комітету ПОРП Владиславом Плевняком, листопад 1988 р.

Щоб створити музей, потрібно було підібрати команду однодумців. На початку 1980-х років 21 особа ввійшла до складу музейної ради. Вони з першого дня активно включились у роботу. Але шкільного приміщення, де спочатку планували розмістити музей, для експозицій не вистачало і ентузіасти вирішили збудувати для музею окреме приміщення. Допомогти реалізувати цю благородну ідею взялися тогочасний голова правління колгоспу імені Котовського Володимир Жабко, керівники району Клавдія Філіпова, Василь Бабійчук, Василь Сухораба, Володимир Мостовий. Не залишилися байдужими до цієї справи й працівники посольства Польщі в Україні, які подарували музею багатотомне видання творів Джозефа Конрада, надіслали довідкову літературу. Микола Гордієнко у Москві відшукав англійське багатотомне видання творів письменника. У цьому йому допоміг російський перекладач Віктор Борисов. У травні 1983 року В. Борисов надіслав створюваному музею докладну інформацію про стан сучасного конрадознавства, а також відомості про Морський музей у Гданську (Польща) та його знамениту конрадівську філію. Він всіляко вітав ідею створення музею в Тереховому, присвяченого письменнику-мариністу.

Під час науково-краєзнавчої конференції, 27 вересня 2007 р.

Розпочате у 1983 році народним методом будівництво завершилося через чотири роки. 5 грудня 1987 року, до 130-ої річниці від дня народження Джозефа Конрада, музей справив новосілля. На його відкриття прибуло чимало відомих гостей, а також письменники Юрій Щербак і Дмитро Павличко, літературознавці з Росії, польські дипломати.

Першим директором музею села Терехове став Микола Юхимович Шепелюк. З початку 2000 років та до травня 2017 року музеєм опікувався історик за освітою, краєзнавець Михайло Михайлович Бедь.

Меморіальна дошка на стіні музею, присвячену Джозефу Конраду.

Діяльність музею високо оцінена в Україні та за кордоном. У 1993 році музею присвоєно звання “Народний”. Заклад нагороджено Почесною Грамотою Українського товариства Дружби і культурного зв’язку з зарубіжними країнами (1988), Дипломом Всеукраїнської спілки краєзнавців (2009), Почесною Грамотою Посольства Республіки Польща в Україні і Польського Конрадівського Товариства (2008) і т.д. Високу оцінку його наукової праці дали Польська Академія наук, Міжнародна наукова спілка “Конрад: західні та східні перспективи”, Колумбійський університет, Товариство Джозефа Конрада у Великій Британії, дипломатичні представництва Польщі, Великої Британії, Німеччини, Росії, США в Україні, а також широкі кола громадськості.

На будинку музею встановлено меморіальну дошку, присвячену Джозефу Конраду. Напис на дошці: “В селі Терехова 3 грудня 1857 р. народився Джозеф Конрад (Ю.Т. Коженьовський). Видатний англійський письменник”.

Джерела і література:

Відкрито музей в Тереховому. // “Радянський шлях” від 09.12.1987 р.

Славен наш Бердичівський край! // “Земля Бердичівська” №41 (15629) від 12.10.2007 р.

Бедь М.М., Скавронська О.П. Краєзнавець, організатор музейної справи М.Ю. Шепелюк // Житомирщина на зламі тисячоліть. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. Т. 21 / Відп. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: М.А.К., 2000. — С. 360-361.

Костриця М.Ю. Постаті землі Бердичівської: Історико-краєзнавчі нариси. У 2-х тт. — Житомир: Косенко, 2005. — с. 117-120.

Бедь М.М., Скавронський П.С. Внесок М.Ю. Шепелюка у вивчення та популяризацію життя і творчості Джозефа Конрада // Бердичівська земля у плині часу. Науковий збірник “Велика Волинь”. Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. Вип. 37. Матеріали Міжнародної науково-краєзнавчої конференції, присвяченої 150-річчю від дня народження класика англійської літератури Джозефа Конрада (26-29 вересня 2007 року, м. Бердичів) / Гол. ред. М.Ю. Костриця. – У 2-х т. – Т. 1. – Житомир: М. Косенко, 2007. – С. 106-117.


Після відкриття музею історії села Терехове. Микола Гордієнко розповідає про матеріали експозиції з Героєм Радянського Союзу, вченим-ядерником В.Й. Мостовим його рідним, що прибули на урочистості. У центрі – Галина Йосипівна Мостова-Бражник, сестра відомого земляка. 5 грудня 1987 р.

Експозиція, яка знайомить із життям та творчістю класика світової літератури, англійського письменника Джозефа Конрада:


Експозиція, яка розповідає про історію рідного краю:


Розділ музею, присвячений Другій світовій війні:


Директор музею Михайло Бедь знайомить краєзнавця Василя Котова з експозицією, 6 червня 2006 р.

Екскурсія до Народного музею ім. Джозефа Конрада наукових співробітників Національного музею Т. Шевченка (м.Київ), жовтень 2017 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here