Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичівський район, не існують Садки. Пам’ятний знак на честь перших механізаторів

Садки. Пам’ятний знак на честь перших механізаторів

1451
0
SHARE

У північній частині села на тракторному стані знаходився пам’ятний знак на честь перших механізаторів.

Пам’ятний знак на честь перших механізаторів.

Пам’ятник у вигляді трактора Універсал-2 (У-2) встановлено у 1967 році на честь механізаторів Бердичівської МТС[1], однієї з перших у країні, створеної у 1928 році. На протязі свого існування до 1958 року МТС відігравали велику роль у розвитку сільського господарства, провідною силою якого були механізатори. У-2 став одним із перших радянських тракторів, які шанували селяни за його легку вагу, маневреність, мале споживання пального, бережне ставлення до ґрунту завдяки зубчатим і не широким колесам, придатністю до пропашних робіт.

Висота п’єдесталу становила 5,7 м. На металевому п’єдесталі була укріплена меморіальна дошка з присвятним написом: “Першим механізаторам, які брали участь в проведенні колективізації 1929-1933 рр.”.

Джерела і література:

М. Лазуренко. Оновлене Полісся. – К, 1967, с. 39-40.


Пам’ятний знак на честь перших механізаторів.

[1] Машинно-тракторна станція (МТС) — в СРСР державне підприємство, що забезпечувало колгоспи сільськогосподарською технікою. Машинно-тракторні станції здійснювали обслуговування і ремонт тракторів, комбайнів та іншої сільськогосподарської техніки й давали її в оренду колгоспам.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here