Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичівський район, існуючі Осикове. Пам’ятний знак на честь 1-го танкового корпусу Війська Польського

Осикове. Пам’ятний знак на честь 1-го танкового корпусу Війська Польського

1999
0
SHARE

Північно-східна частина села, алея поряд з сільським Будинком культури. Встановлено пам’ятний знак на честь 1-го Дрезденського Червонопрапорного, хреста Грюнвальда танкового корпусу Війська Польського, який формувався біля села Осикове улітку 1944 року.

Пам’ятний знак на честь 1-го Дрезденського Червонопрапорного, хреста Грюнвальда танкового корпусу Війська Польського, травень 2007 р.

Пам’ятний знак являє собою гранітний пілон у вигляді прапору з зіркою. На тлі зірки – зображення польського жовніра та радянського танкіста, що символізує братерство воїнів, які спільно боролись проти нацизму. На лицьовій стороні прикріплено плиту з присвятним написом на українській та польській мовах. Напис на пам’ятнику: “Звідси літом 1944 року вирушив в бій з фашизмом 1-й танковий корпус Війська Польського”. На початку над присвятним написом був прикріплений орден Перемоги (див. фотографії з урочистого відкриття), який згодом демонтували.

Пам’ятний знак відкрито 9 липня 1988 року під час урочистого мітингу, в якому брали участь представники партійного та господарського керівництва області на чолі з першим секретарем Житомирського обласного комітету партії В.М. Кавуном, керівництво Бердичівського району на чолі з першим секретарем Бердичівського районного комітету партії В.Ф. Мостовим, генеральний консул Польської Народної Республіки Ришард Польковський, ветерани Другої світової війни та жителі села Осикове. Відкрили пам’ятний знак перший секретар обкому партії В.М. Кавун, голова облвиконкому В.М. Ямчинський та генеральний консул ПНР Ришард Польковський.

Автор пам’ятника скульптор С.С. Гірняк, архітектор П.М. Бірюк.

Влітку 1944 року в Житомирі працював штаб, який координував діяльність органів формування військових частин і з’єднань для поповнення поріділих у наступальних боях лав Війська Польського. Вони мали стати основою 1-го танкового корпусу, що згодом увійшов до складу 2-ї Польської Армії.

Урочисте відкриття пам’ятного знаку, 9 липня 1988 р.

Біля джерел утворення 1-го танкового корпусу стояли воєначальники і військові спеціалісти, серед яких особливо виділялися генерал бригади Юзеф Кімбар – колишній начальник Саратовського танкового училища, підполковник Б.Я. Синіцин, підполковник І. Дмитрієв, полковник В. Стрижевський. Штаб утвореного корпусу розмістився в Бердичеві (у приміщенні, яке нині займає гарнізонний Будинок офіцерів), а його окремі частини – в селах Бердичівського району. Активно проводилась робота в селі Осиково, де розпочала своє існування 4-а танкова бригада. 1-а механізована бригада створювалась між Бердичевом і Гришківцями – на північ від штабу корпусу. 2-й мінометний полк базувався у Гришківцях, а 2-а танкова бригада – в селі Агатівка. Село Скраглівка стало місцем народження 3-ї танкової бригади, на південних околицях Бердичева стояли підрозділи 27-го, а в селі Половецькому – 24-го самохідно-артилерійських полків.

Присвятний напис на стелі.

До складу корпусу вступило багато воїнів безпосередньо з Бердичівського краю. Серед них: Юліан Галицький – з Осикового, Владислав Височинський – з Хажина, Антон Оксюківський – із Гришківець, Станіслав Ковальський і Василь Якубовський – із Лісової Слобідки, а також Сигізмунд Жуковський із Бердичева.

У кінці серпня танковий корпус, формування якого ще не було завершено, передислокувався з Бердичівщини в район польського міста Хелм. Вже там добігали кінця всі інші мобілізаційно-організаційні заходи.

У музеї історії села Терехове представлено експозицію, присвячену історії формування танкового корпусу та його бойового шляху.

Джерела і література:

Бедь М., Скавронський П. Від Бердичева до Берліна і Праги. // “Бердичівська мозаїка” (польською мовою), №3 (62), 2005 р.

Скрипченко О. Навіки злилися в граніті. // “Радянський шлях”, №112 (13399) від 13.07.1988 р.


Пам’ятний знак на честь 1-го Дрезденського Червонопрапорного, хреста Грюнвальда танкового корпусу Війська Польського, травень 2007 р.
Стенд у Музеї історії села Терехове, присвячений історії формування танкового корпусу на Бердичівщині, 2007 р.
Ветерани Другої світової війни, які брали участь у формуванні та бойових діях в складі 1-го танкового корпусу Війська Польського, 9 липня 1988 р.
Урочисте відкриття пам’ятного знаку, 9 липня 1988 р.
Урочисте відкриття пам’ятного знаку, 9 липня 1988 р.
Члени хору ветеранів біля пам’ятника, 1989 р.
Зліва на право: Р.П.Повніч, В.Т.Виноградова, З.Я.Лукашова, Г.Ф.Куряков, К.Л.Озирська
День пам’яті та примирення, 8 травня 2023 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here