Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичівський район, існуючі Озадівка. Пам’ятний знак ліквідаторам катастрофи на ЧАЕС

Озадівка. Пам’ятний знак ліквідаторам катастрофи на ЧАЕС

1836
0
SHARE

Північна частина села, поряд із сільською загальноосвітньою школою. Знаходиться пам’ятний знак ліквідаторам катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції.

Пам’ятний знак ліквідаторам катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, травень 2011 р.

26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталася техногенна аварія, в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. У результаті аварії з сільськогосподарського користування було виведено близько 5 млн. га земель, довкола АЕС створена 30-кілометрова зона відчуження, знищені і поховані (закопані важкою технікою) сотні дрібних населених пунктів. У відповідності до державної програми більше 50 тисяч осіб відселили із забруднених територій протягом наступних років. Зазнала забруднення і частина території Житомирської області, зокрема, Народицький район. Сім’ї з цього району підлягали переселенню в інші райони України.

Уряд України впродовж 1990-1993 рр. реалізував заходи щодо будівництва об’єктів, пов’язаних із переселенням громадян із територій, які зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. У тому числі переселення із зони безумовного (обов’язкового) відселення у Народицькому районі Житомирської області. Одним із пунктів, куди пропонувалось здійснення таке переселення, стало село Озадівка Бердичівського району. До праці залучили будівельників, які розробили проекти на дві сотні нових житлових будинків, і за рік в Озадівці фактично з’явилось ще одне поселення. Для дітей жителів села збудували нову школу, у 1995 році зв’язківці встановили новітню на той час телефонну станцію, яка забезпечувала телефонним зв’язком як оселі переселенців, так і оселі корінних сельчан. У квітні 2007 року за допомогою посольства Японії та Фонду “Дзвони Чорнобиля” відкрили нове приміщення лікарської амбулаторії, яке оснастили сучасним медичним обладнанням.

Урочисте відкриття пам’ятного знаку, 26 квітня 2011 р.

У 1990-му році до Озадівки переселилися люди з Народицького району. Голова місцевого колгоспу Микола Коваль декілька разів їздив у села Народицького району, де проживали постраждалі люди, переконував залишити рідну землю. За наступні десятиліття село Озадівка стало для переселенців рідним.

Пам’ятний знак, присвячений ліквідаторам катастрофи на ЧАЕС, відкрили 26 квітня 2011 року, на 25-у річницю Чорнобильської катастрофи. Пам’ятний знак встановлено за сприяння депутата Житомирської обласної ради Віктора Розвадовського, він же перерізав стрічку на його відкритті. Знак освятили Благочинний Бердичівського округу протоієрей Віталій (Бойков) та настоятель храму Різдва Святої Богородиці отець Ярослав (Ігнатюк). Це перший пам’ятний знак у Бердичівському районі, присвячений подіям Чорнобильської катастрофи.

На стелі з чорного граніту нанесено присвятний напис, на зворотній стороні стели зображено ікону “Чорнобильський спас”.

Присвятний напис:

“До 25-х роковин Чорнобильської трагедії. Ліквідаторам катастрофи на ЧАЕС – усім, хто врятував Україну і світ.

Він, як вулкан, нуртує саркофаг,

Він дихає щоденно і полинно,

Він дихає… Але минувся страх.

Ти єсьм навіки-вічна, Україно!

Потерпілим внаслідок дії радіації, Тим, кому болить душа від ран і втрати часточки рідної землі.

Споруджено за сприяння депутата Житомирської обласної ради, учасника ліквідації аварії на ЧАЕС Віктора Розвадовського, квітень 2011 р.”.

Джерела і література:

Відкрито пам’ятник в Озадівці. // “Земля Бердичівська”, №18 (15815) від 29.04.2011 р.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here