Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичівський район, існуючі Никонівка. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті В.О. Верещака

Никонівка. Меморіальна дошка, присвячена пам’яті В.О. Верещака

1418
0
SHARE

Вул. Верещака, 10. На фасаді сільської загальноосвітньої школи I-II ст. встановлено меморіальну дошку, присвячену пам’яті воїна-земляка В.О. Верещака. Тут, у загальноосвітній школі навчався учасник Антитерористичної операції (АТО) на сході країни Віктор Олександрович Верещак (1971-2014).

Меморіальна дошка, присвячена пам’яті В.О. Верещака, жовтень 2017 р.

Віктор Верещак народився 29 листопада 1971 року в селі Никонівка Бердичівського району. Навчався у сільській школі з 1978 по 1987 рік, потім у Бердичівському ПТУ №4, де здобув фах будівельника. Працював на підприємствах у Бердичеві та селі Семенівка Бердичівського району.

Із початком Антитерористичної операції Віктор Верещак був мобілізований до лав Збройних Сил України. Проходив військову службу у 26-й Бердичівській артилерійській бригаді 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ. Сержант, номер обслуги гаубичного самохідно-артилерійського взводу 2-го дивізіону. 13 травня 2014 року Віктор Верещак загинув біля села Рівне Генічеського району Херсонської області — під час навчань у ході переміщення з позиції на позицію сталася пожежа та вибух в одній із самохідних артилерійських установок. Артилеристи знаходились на позиціях із метою посилення охорони південного державного кордону. Поховали Віктора Верещака 1 червня у рідному селі. У воїна залишились дружина та двоє дітей — син 1995 р.н., донька 1998 р.н.

Віктор Верещак (1971-2014).

Наказом МО України №243 від 22.05.2014 р. Віктор Олександрович Верещак нагороджений відзнакою “Знак пошани” (посмертно). У рідному селі воїна вулицю, на якій знаходиться сільська школа названо іменем Героя (до цього мала назву вулиця Леніна).

12 березня 2015 року на фасаді загальноосвітньої школи встановили меморіальну дошку з портретом воїна та присвятним написом. Присвятний напис: “Тут навчався Верещак Віктор Олександрович, який загинув 13.05.2014 р. в Херсонській області с. Ровне захищаючи територіальну цілісність незалежної України. Пам’ять про тебе не вмре, не згасне та вічно житиме в наших серцях”.

Пам’ятний знак на місці загибелі військовослужбовців 26-ї артбригади біля с. Рівного Генічеського району Херсонської області.

На відкритті меморіальної дошки були присутні представники районної влади, родина В.О. Верещака, громадськість та сусіди Героя. Право відкрити меморіальну дошку надали дітям загиблого воїна Юрію та Оксані та його товаришам по зброї.

7 травня 2015 року на місці загибелі військовослужбовців 26-ї артбригади біля с. Рівного Генічеського району Херсонської області відкрито та освячено пам’ятний знак.

Джерела і література:

Кравченко В. Увічнили односельчанина. // “Земля Бердичівська”, №12 (16020) від 20.03.2015 р.


Будівля загальноосвітньої школи з меморіальною дошкою, липень 2022 р.

Урочисте відкриття меморіальної дошки, 12 березня 2015 р.:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here