Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичівський район, існуючі Лісова Слобідка. Пам’ятне місце страти і братська могила підпільників і партизана (іст.)

Лісова Слобідка. Пам’ятне місце страти і братська могила підпільників і партизана (іст.)

1977
0
SHARE

Західна околиця села Лісова Слобюідка, у лісі неподалік автодороги на селище Іванопіль.

Братська могила підпільників і партизана, жовтень 2006 р.

Поховані Михайло Остапович Лазаренко, Боніфацій Григорович Чирко – члени підпільної групи села Янушпіль (нині селище Іванопіль Чуднівського району), Олександр Антонович Липинський, Броніслав Францович Росинський – члени підпільної групи села Озадівка Бердичівського району і Григорій Павлович Кравчук – лісник Богданівського лісництва, партизанський зв’язківець і провідник. У листопаді 1943 року вони були схоплені поліцаями під час явки на території Богданівського лісництва і розстріляні нацистами. Підпільники збирали у населення і переправляли партизанам одяг, взуття і продукти харчування.

У 1946 році на братській могилі встановлено зацементований обеліск із присвятним написом і прізвищами підпільників та партизана. Напис на обеліску: “Здесь в ноябре 1943 года немецко-фашистскими оккупантами были зверски замучены и расстреляны советские патриоты: Чирко Б., Лазаренко М., Росинский Б., Липинский А., Кравчук Г.”.

Джерела і література:

Державний архів Житомирської області. – Ф. 1376, оп. 1, спр. 14. – Арк. 15; Спр. 233. – Арк. 3, 5; Спр. 286. – Арк. 2.

Поліщук Ю.М. Бердичівський район. // Книга Пам’яті України. Житомирська область. – Т. 2. – С. 161.


Присвятний напис на братській могилі, жовтень 2006 р.
Братська могила підпільників і партизана, жовтень 2006 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here