Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичівський район, існуючі Кустин. Пам’ятний знак до 100-річчя з дня народження В.І. Леніна

Кустин. Пам’ятний знак до 100-річчя з дня народження В.І. Леніна

1186
0
SHARE

На розі автодороги Бердичів-Чуднів та автодороги у напрямі на село Кустин знаходиться пам’ятний знак до 100-річчя з дня народження В.І. Леніна.

Пам’ятний знак до 100-річчя з дня народження В.І. Леніна, серпень 2011 р.

На межі, де колись зустрічались поля колгоспів “Україна”, “Комунар” та імені Богдана Хмельницького, сьогодні шумить ліс. У 1960-х роках тут був пустир. Заліснити його взявся колектив Чорнолозького лісництва. Першу борозну проклав тракторист А.Ф. Пінчук у день, коли в СРСР відзначали 90-річчя з дня народження В.І. Леніна (1960 р.). У ґрунт посадили саджанці сосни та ялини. Тоді ж вирішили назвати ці посадки ленінськими і щороку садити по два гектари лісу. На початок 1970 року загальна площа насаджень становила 200 гектарів.

Через десять років із початку робіт із заліснення, напередодні 100-річчя з дня народження В.І. Леніна (квітень 1970 р.) на узліссі посадки працівники лісгоспу встановили постамент із сірого граніту з присвятним написом та портретом В.І. Леніна. Висота постаменту 4 м. Напис на постаменті: “На радость людям! К 100-летию со дня рождения Великого Ленина созданы эти лесные посадки”.

Урочистості з нагоди відкриття пам’ятного знаку відбулись за участі керівництва лісгоспу (директор К.А. Двоєглазов, помічник лісничого Чорнолозького лісництва Петровський) та трудового колективу. Імпровізовану червону стрічку перед пам’ятним знаком перерізав секретар райкому Комуністичної партії України Петро Яцюк.

На сьогодні портрет на постаменті відсутній.

Джерела і література:

В. Гаврилович. Живий пам’ятник Іллічу. // “Радянський шлях”, №62 (9186) від 21.04.1970 р.

Михайленко П.П. Моя рідна Скраглівка. – Житомир: Полісся, 2003. – 296 с.: іл. Історико-краєзнавчий нарис. – с. 99.


Пам’ятний знак до 100-річчя з дня народження В.І. Леніна, серпень 2011 р.
Стан пам’ятного знаку до 100-річчя з дня народження В.І. Леніна, серпень 2018 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here