Home Проекти Постаті землі Бердичівської Сухоставський Павло Антонович

Сухоставський Павло Антонович

2341
0
SHARE

Сухоставський Павло Антонович (нар. 10 грудня 1919, с. Цілуйкове, Білокуракинська волость, Харківська губернія, УСРР – пом. 29 грудня 2022, м. Бердичів, Житомирська обл., Україна) – лікар, учасник Другої світової війни, Почесний громадянин міста Бердичева.


Сухоставський Павло Антонович.

Сухоставський Павло Антонович народився 10 грудня 1919 року у багатодітній селянській родині в селі Цілуйкове нині Білокуракинського району Луганської області. Тут провів своє дитинство та юність.

Перші чотири роки Павло Антонович навчався у Цілуйківській школі. У 1938 році закінчив 10 класів у школі сусіднього села, того ж року вступив до Ростовського державного медичного інституту. Але навчання перервала війна – у вересні 1941 року Павло Сухоставський призваний до лав Червоної Армії та направлений до 2-го Московського державного інституту (військовий факультет), який закінчив у червні 1942 року, перебуваючи вже в Омську.

Після закінченні інституту Павло Антонович отримав звання військового лікаря 3-го рангу. Свій бойовий шлях лікар розпочав у парашутно-десантному батальйоні у складі 8-ї гвардійської дивізії. Воював на Південно-Західному, Воронезькому, Степовому, 2-у та 3-у Українських фронтах, у Румунії (травень 1944 року), Угорщині (грудень 1944 року), Австрії (квітень 1945 року), Німеччині (травень 1945 року).

За участь у бойових діях на фронтах Другої світової війни Павло Сухоставський нагороджений численними орденами та медалями. Зокрема, орденами Червоної зірки (1944 р.), Вітчизняної війни 2-го ступеня (1945 р.), 14 медалями, серед яких медаль “За мужність”, три медалі “За бойові заслуги” (1943 р.), медалі “За взяття Відня”, “За перемогу над Німеччиною”. Вже у мирний час нагороджений орденами “Вітчизняної війни” 1-го (1993 р.), “Богдана Хмельницького” (2001 р.), ювілейними медалями.

Після закінчення німецько-радянської війни Павло Сухоставський продовжив службу. З липня 1947 року – в Управлінні кадрів повітрянодесантних військ. Після закінчення курсів підвищення кваліфікації (1949 р.) за призначенням був направлений до Бердичева на посаду начальника лазарету.

З 1950 по 1955 рр. Павло Сухоставський проходив службу у Німеччині начальником гарнізонного госпіталю. У 1956-1961 рр. – у складі Київського Центрального аероклубу УРСР.

У червні 1960 року Павло Сухоставський звільнився у запас та приїхав до Бердичева на постійне місце проживання. Працював спочатку лікарем, потім начальником медичної служби обласного госпіталю для інвалідів війни, що розташований по вулиці Карла Лібкнехта (нині вулиця Європейська). Разом із професіоналами у білих халатах В.М. Перевозчиковим, В.А. Добровольським, В.Д. Горенком, І.М. Пастухом дарував колишнім фронтовикам полегшення, надію та віру у видужання. Загалом 35 років присвятив Павло Антонович наданню медичної допомоги тим, хто захищав Вітчизну. За здобутки мирної праці Павло Антонович у 1974 році нагороджено знаком “Відмінник охорони здоров’я”.

У 1995 році Павло Сухоставський вийшов на заслужений відпочинок. Перебуваючи на пенсії залишався у лавах ветеранської організації: він був незмінним головою комісії по соціально-побутових питаннях при міській раді ветеранів та головою медичної комісії. Виступав у трудових колективах, у навчальних закладах і розповідав про жахливі буремні роки німецько-радянської війни.

Павло Сухоставський разом із дружиною Галиною виховали двоє синів – Сергія та Олексія. По стопам ветерана пішла онука Павла Антоновича – Ольга Сергіївна Сухоставська нині працює гінекологом у міській лікарні.

Міський голова Василь Мазур вручає ветерану війни, колишньому лікарю госпіталю для інвалідів війни Павлу Сухоставському відзнаку “Почесний громадянин міста Бердичева”.
День міста Бердичева, 27 червня 2010 р.

За поданням госпіталю ветеранів війни за багаторічну сумлінну працю в системі охорони здоров’я, велику героїко-патріотичну виховну роботу серед молоді міста, активну участь у житті територіальної громади рішенням виконавчого комітету Бердичівської міської ради №366 від 23.06.2010 р. ветерану Великої Вітчизняної війни Павлу Антоновичу Сухоставському присвоєно звання “Почесний громадянин міста Бердичева”. Рішення виконкому було затверджено постановою Бердичівської міської ради №943 від 24 червня, вручення почесної відзнаки відбулось під час урочистостей з нагоди Дня міста Бердичева 27 червня 2010 року.

У 2019 році з нагоди 100-річчя від дня народження Павла Сухоставського нагороджено Почесним знаком міста Бердичева.

Помер Павло Сухоставський 29 грудня 2022 року в місті Бердичеві на 104-у році життя. Похований на загальноміському кладовищі.

Джерела і література:

Корнійчук П.П. На віки і тисячоліття. Оповіді. – Видавець ПП Пасічник М.П. 2009 р. – 92 с.

Неспокійне серце ветерана. // “Земля Бердичівська”, №49 (15741) від 04.12.2009 р.


Фотографії з сімейного архіву Павла Сухоставського:


ЖИТОМИР.today | Військовий лікар-ветеран пам’ятає кожну дрібницю свого життя.

У кабінеті голови правління Лікарняної каси (зліва на право): ветеран війни Микола Михайлович Озеров, голова правління Василь Іванович Припутницький, ветеран війни Павло Антонович Сухоставський та головний бухгалтер Лікарняної каси Катерина Соболевська.
Фото Івана Марамигіна.

Вітання від міського голови Сергія Орлюка з нагоди Дня Перемоги, травень 2021 р.:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here