Home Проекти Постаті землі Бердичівської Скавронський Павло Степанович

Скавронський Павло Степанович

2917
0
SHARE

Скавронський Павло Степанович (нар. 15 липня 1949, Бердичів, Житомирська обл., УРСР) – педагог, вчитель географії вищої категорії, краєзнавець.


Скавронський Павло Степанович народився 15 липня 1949 року в місті Бердичеві у робітничій сім’ї.

У 1956 році маленький Павло вперше переступив поріг бердичівської восьмирічної школи №11 першокласником, у 1964 році на відмінно закінчив вісім класів. Щороку за підсумками навчання отримував Похвальні листи “За відмінні успіхи в навчанні та зразкову поведінку”. Атестат про повну середню освіту отримав у середній школі №15 міста Бердичева.

Робітничий гарт Павло Степанович пройшов у колективі фільтрпресового цеху Бердичівського машинобудівного заводу “Прогрес”, де рік після закінчення середньої школи працював токарем. А після дворічної дійсної військової служби в лавах Радянській Армії ще рік працював затягувальником взуття у пошивочному цеху Бердичівського шкіряно-взуттєвого комбінату №6.

Павло Скавронський (перший справа) на Першому дзвонику в школі №2, 1 вересня 1980 р.

Павло Степанович вступив на географічний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка. У 1972 році закінчив інститут та розпочав трудову діяльність на освітянській ниві вчителем восьмирічної школи села Буряки Бердичівського району. З 1976 року став вчителем географії бердичівської восьмирічної школи №11, з якої перейшов до середньої школи №2, де з часом обійняв посаду заступника директора з навчально-виховної роботи.

Педагогічний колектив бердичівської школи №11 Павло Скавронський очолив 1 вересня 1983 року. Від свого попередника та учителя, Заслуженого вчителя України Аркадія Павловича Кащука перейняв неспокійний, цілеспрямований стиль керівництва. Сьогодні це найстаріше приміщення серед загальноосвітніх шкіл міста, другий поверх якого добудували у 1956 році. У 1992 році школу реорганізували з восьмирічної у середню.

Павло Скавронський вперше у статусі директора школи №11, 1 вересня 1983 р.

Справжня любов Павла Степановича — це географія. Любов до географії передає Павло Степанович своїм учням. І нагородою за це стають їх знання, які вони часто підтверджували на міському, обласному та республіканському рівнях. Його учні неодноразово ставали призерами міських та обласних предметних олімпіад юних географів-краєзнавців, учасниками міських, обласних та республіканських конкурсів учнівських наукових робіт, членів Малої академії наук (МАН). За наслідками атестації педагог має кваліфікаційну категорію “спеціаліст вищої категорії” та педагогічне звання “вчитель-методист”. Саме за ініціативою та сприяння Павла Степановича у школі з 1999 року запроваджено поглиблене вивчення географії. Нині у 5-у класі учні додатково вивчають курс “Рідний край”, у 8-х класах — курс “Загальне землезнавство”, у 9-х — курс “Основи геології”. У старшій школі, де запроваджено профільне навчання (природничий профіль), учні додатково вивчають у 10-му класі курс “Картографія з основами топографії”, в 11-му — курс “Основи екології”.

Основну роботу директора школи Павло Степанович успішно поєднує з громадською: його тричі обирали депутатом Бердичівської міської ради, він брав активну участь у роботі депутатських комісій та роботі сесійних засідань.

У 1998 році Павла Скавронського обрали головою Бердичівського регіонального товариства краєзнавців. За цей час у Бердичеві за ініціативи Павла Скавронського організовано та за сприяння органів влади проведено декілька Всеукраїнських науково-краєзнавчих конференції (1999, 2001, 2005, 2007, 2015, 2017, 2019, 2021, 2022, 2023  рр.), видано наукові збірники доповідей проведених конференцій про природу, господарство, історію Бердичева та його найближчих околиць.

Краєзнавці Бердичівщини Володимир Сінчук і Павло Скавронський під час науково-краєзнавчої конференції “Бердичівська земля у плині часу”, 27 вересня 2007 р.

Займається Павло Степанович і науковою роботою. За останні два десятиліття він брав участь у більш як 60-ти Міжнародних та Всеукраїнських наукових конференціях, де виступав із доповідями, достойно представляючи рідний Бердичів на міжнародному та всеукраїнському рівнях. Він має більше сотні наукових публікацій у наукових збірниках та журналах із географії, методики викладання географії, управлінської діяльності та краєзнавства. Три наукових статті опубліковано за кордоном – у збірниках, виданих у Санкт-Петербурзі. Відомі його статті, які опубліковані у педагогічних наукових журналах “Географія та основи економіки в школі” та “Освіта і управління”. Має Павло Степанович і багато опублікованих статей у періодичній пресі, зокрема, у “Землі Бердичівській” (колишній “Радянський шлях”). Він – член Національної спілки журналістів України. Павло Степанович був делегатом VІІІ, ІХ та Х з’їздів Українського географічного товариства, які відбулись у Луцьку (2000 р.), Чернівцях (2004 р.) та Києві (2008 р.). Виконує обов’язки відповідального секретаря Житомирського обласного відділення Українського географічного товариства. У 2012 році Павло Скавронський видав збірку власних праць у книзі “Збірка краєзнавчих науково-дослідницьких робіт з історії, географії та культури Житомирської області (1999-2012 р.р.)”. Ця праця зайняла І місце, а її автор став лауреатом Житомирської обласної краєзнавчої премії 2012 року.

Виступ Павла Скавронського під час презентації книги Анатолія Горобчука “Бердичів. Історія міста від заснування до сьогодення”, 15 листопада 2012 р.
Фото Володимира Поліщука.

Павло Степанович є членом редакційної колегії багатьох наукових збірників, які видано Житомирським обласним науковим товариством дослідників Волині та краєзнавчого географічного атласу “Житомирська область”, рецензентом методичних посібників із методики викладання географії. У 2006 році обраний науковим кореспондентом Інституту педагогіки Академії наук України. З 2012 року є членом редколегії науково-методичного журналу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України “Географія та економіка в сучасній школі”.

Хобі Павла Степановича – книги. У його домашній бібліотеці до трьох тисяч книг та журналів із різних напрямків географічної науки, методики викладання географії, школознавства, краєзнавства та історії, систематизованих за його авторською, оригінальною методикою. Це важливий ресурс для педагогічної роботи та здійснення управлінської діяльності директора школи.

Павлу Скавронському вручають Почесну грамоту НСКУ. Київ, 12 липня 2019 р.

За добросовісну роботу Павло Степанович Скавронський нагороджений значком “Відмінник освіти України” (1996 р.), грамотою Житомирської обласної адміністрації (2000 р.) та багатьма грамотами Бердичівської міської ради і міського управління освіти і науки. Постановою №38 Президії правління Всеукраїнської спілки краєзнавців від 30 травня 1999 р. за значний внесок у розвиток краєзнавчого руху, збереження національної історико-культурної спадщини та природних скарбів України Павлу Степановичу Скавронському присвоєно звання “Почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців”. 13 травня 2019 року за вагомі досягнення в галузі краєзнавства, дослідження й збереження пам’яток матеріальної та духовної культури України Павла Скавронського нагороджено Почесною грамотою національної спілки краєзнавців України. Вручення Почесної грамоти відбулось 12 липня під час урочистого засідання Президії Національної спілки краєзнавців, присвяченого 104-й річниці від дня народження П.Т. Тронька.

Павло Степанович Скавронський – вчитель географії вищої категорії, вчитель-методист, науковий кореспондент Інституту педагогіки АПН України. Більше тридцяти років він очолював загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №11 міста Бердичева. 15 лютого 2013 року Павло Скавронський полишив посаду директора школи та отримав нове призначення – очолив Музей історії міста Бердичева, яким керував до кінця 2021 року. Нині Павло Степанович перебуває на заслуженому відпочинку.

Географічною стежкою батька пішли й діти Павла Степановича, випускники одинадцятої школи – донька Оксана та син Віктор, як і їх батько, закінчили географічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Нині Оксана працює викладачем на кафедрі географії Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені Степана Дем’янчука (м. Рівне), син Віктор — асистент кафедри геодезії і картографії факультету землевпорядкування Навчально-наукового інституту земельних ресурсів та правознавства Національного університету біоресурсів і природокористування України (м. Київ).

Джерела і література:

В.П.Корнєєв. Ювілей: чверть століття за кермом школи.

Людина неспокійної вдачі. // “Земля Бердичівська”, №28 (15720) від 10.07.2009 р.

Костриця М.Ю. Павло Скавронський – відомий організатор краєзнавчого руху в Україні / Бердичів древній і вічно молодий: Науковий збірник “Велика Волинь”: Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 32 / Голов. ред. М.Ю.Костриця. – У 2-х тт., Т. 1. — Житомир: Косенко, 2005. – С. 240-244.


Вчитель географії середньої школи № 2 Павло Скавронський на чолі групи туристів під час туристичного походу по річках південної частини Київського Полісся, 5-14 серпня 1979 р.
Педагоги середньої школи №11 на чолі з директором Павлом Скавронським, 1989 р.
Павло Скавронський з онуком Євгеном на Дні міста Бердичева,
28 червня 2009 р.
Павло Скавронський у робочому кабінеті, 2009 р.
Свято Першого дзвоника, 1 вересня 2010 р.
Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція “Бердичів від давнини до сьогодення”,
12 листопада 2015 року.
Павло Скавронський під час презентації книги Анатолія Горобчука “Бердичів. Історія міста від заснування до сьогодення”, 15 листопада 2012 р.
Фото Володимира Поліщука.
Під час презентації нової книги бердичівського краєзнавця Анатолія Горобчука “Бердичів. Історія міста від заснування до сьогодення”, 20 вересня 2016 р.
Фото Володимира Поліщука.
Павло Скавронський відкриває Всеукраїнську науково-краєзнавчу конференцію “Бердичів крізь призму століть”, присвячену 160-й річниці від дня народження Джозефа Конрада, 24 червня 2017 р.
Павло Скавронський презентує бердичівлянам путівник “Слідами історії та культури бердичівського єврейства”, створений спільно з учнями міських шкіл, 11 січня 2018 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here