Home Проекти Постаті землі Бердичівської Пузач Анатолій Кирилович

Пузач Анатолій Кирилович

2501
0
SHARE

Пузач Анатолій Кирилович (нар. 3 червня 1941, Красний Кут, Саратовська обл., РРФСР – пом. 19 березня 2006, Київ, Україна) – радянський та український футболіст і тренер, заслужений майстер спорту, Заслужений тренер України.


Пузач Анатолій Кирилович народився 3 червня 1941 року в селищі Красний Кут Саратовської області (Росія). Батько Пузач Кирило Федорович народився у селі на Чернігівщині, працював механіком на аеродромі у селі Радянське (нині Романівка) Бердичівського району. Мати Марія народилась у селі Озадівка Бердичівського району, також працювала у столовій того ж аеродрому у Радянському. Родина виховала двох синів – Анатолія та Геннадія. Сім’я Пузачів проживала в Бердичеві на Загребеллі, у приватному будинку по вулиці Івана Федорова, 6.

Дитинство та шкільні роки Анатолія пройшли у Бердичеві на Загребеллі. Він навчався у середній школі №8. Футболом захопився з дитинства, тривалий час виступав за збірну команду школярів Бердичева.

Футбольна команда “Авангард” машинобудівного заводу “Прогрес”, м. Бердичів, 1959 рік.
Другий зліва у верхньому ряду – Анатолій Пузач.

Анатолій Кирилович перші ігри провів у Бердичеві за команду машинобудівного заводу “Прогрес”, яка на той час мала назву “Авангард” (згодом змінила назву на “Прогрес”). Потім Анатолій виступав за команду “Полісся” (1960-1961 рр.). Після призову до лав Збройних Сил СРСР у 1962 році почав виступати за львівський СКА, який виступав у зоні класу “Б”, крайнім правим нападником. У 1964 році став найкращим бомбардиром української зони класу “Б”, забивши 35 голів із командних 59 львівського СКА. Цього ж року львів’яни дійшли до чвертьфіналу Кубку Радянського Союзу. Восени 1964 року збірна найкращих гравців класу “Б” провела товариські матчі проти “Динамо” (Київ) (1:2, 2:2) і після тих ігор швидкого нападника з добрим ударом взяли до Києва.

Бердичівські футболісти у Житомирі на футбольному матчі “Авангард” (м. Житомир) – збірна Ірану, 1959 рік.
У центрі – Анатолій Пузач.

У першому ж чемпіонаті (1965 р.) молодий нападник “Динамо” зумів отримати аж дві нагороди – срібну медаль за 2-ге місце у чемпіонаті СРСР та титул чемпіона у турнірі дублерів. За тогочасними правилами гравець повинен був зіграти принаймні 50% ігор, щоб отримати медаль, а Анатолій Пузач зіграв рівно по половині матчів за “основу” та “дубль”.

Наприкінці 60-х Пузач став одним із ключових гравців команди у нападі. Він грав більше на правому боці атаки і прославився швидкими ривками, несподіваними ударами без підготовки. Партнери (у “динамівському” нападі тоді виступали, зокрема, Віталій Хмельницький, Олег Базилевич, Віктор Серебрянников, Анатолій Бишовець та Андрій Біба) цінували Анатолія Пузача за добре бачення поля та вміння віддати пас у потрібний момент. Серед колег по грі мав прізвисько “чайник” – за велику голову.

Анатолій Пузач – гравець “Динамо” (Київ), 1965 р.

У першості країни 1968 року Пузач став найкращим голеадором команди, забивши 11 голів. Наступного року нападник дебютував у збірній СРСР у товариській грі з командою НДР у Ляйпциґу – 25 липня 1969 року. У цьому матчі він відзначився першим голом.

На чемпіонаті світу з футболу 1970 року у Мексиці ФІФА вперше дозволила проводити заміни гравців протягом гри. У другому таймі матчу відкриття Мексика – СРСР (31 травня 1970 р.) Анатолій Пузач замінив Віктора Серебрянникова, й таким чином, увійшов до історії, як учасник першої заміни на світових першостях.

Сезон 1973 року став останнім в ігровій кар’єрі Пузача. Тоді в “Динамо” вже забивав новий лідер атак – Олег Блохін. У вересні 1973 року до Києва з Дніпропетровська приїхав Валерій Васильович Лобановський — у новому чемпіонаті 1974 року Пузач вже входив до тренерського штабу Лобановського. До осені 1990 року Анатолій Пузач був асистентом, а після від’їзду Лобановського на Близький Схід очолив “Динамо” (Київ).

В атаці київські динамівці Анатолій Пузач та Віталій Хмельницький.
Київ, республіканський стадіон, гра з московським “Динамо”.

Команда “Динамо” (Київ) завершила сезон 1990 року на 1-му місці у чемпіонаті СРСР. Згодом, вже у першості незалежної України, Анатолій Пузач теж виграв чемпіонат і залишив пост головного тренера — новим керманичем команди став також колишній гравець команди Йожеф Сабо. За спортивні досягнення Анатолій Кирилович Пузач отримав звання Заслужений майстер спорту, Заслужений тренер України.

З 1992 по 1997 роки Анатолій Пузач, як військовий пенсіонер, ніде не працював. Його турботами були родина та побут.

Повертається Анатолій Пузач до футболу після повернення Валерія Лобановського до Києва у 1997 році. Їх співпраця тривала до 2001 року, коли продовжувати роботу Анатолію Кириловичу завадили серйозні проблеми зі здоров’ям.

Пузач Анатолій Кирилович помер після тривалої хвороби 19 березня 2006 року. Похований на Лісовому цвинтарі у Києві. 13 травня 2016 року Анатолія Пузача посмертно нагородили орденом “За заслуги” III ст. — за вагомі особисті заслуги у розвитку і популяризації вітчизняного футболу, піднесення міжнародного спортивного престижу України та з нагоди 30-річчя перемоги у фінальному матчі Кубка володарів кубків УЄФА, здобутої під керівництвом головного тренера футбольного клубу “Динамо” Київ, Героя України Лобановського Валерія Васильовича.

З 2008 року в Бердичеві щороку проводиться Всеукраїнський турнір з футболу серед юнаків пам’яті Заслуженого майстра спорту, Заслуженого тренера СРСР та України Анатолія Кириловича Пузача.

Титули та досягнення:

Як гравця:

  • Чемпіон Радянського Союзу: 1966, 1967, 1968 і 1971 рр.
  • Кубок СРСР: 1966 р.
  • Учасник чемпіонату світу 1970 р.

Як тренера:

  • Чемпіон Радянського Союзу: 1990 р.
  • Чемпіон України: 1993 р.

Цікаві факти:

Анатолій Пузач — автор першого голу радянських футболістів у Кубку європейських чемпіонів: 20 вересня 1967 року в грі першого представника СРСР у цьому турнірі “Динамо” (Київ) із шотландським “Селтіком” (тодішнім володарем трофею) у Ґлазґо він відкрив рахунок вже на 3 хв матчу. Підсумок — 2:1 на користь “динамівців”.

Увійшов до історії, як учасник першої заміни на чемпіонатах світу з футболу (1970 р.). На чемпіонаті світу з футболу 1970 року у Мексиці ФІФА вперше дозволила проводити заміни гравців протягом гри. У другому таймі матчу відкриття Мексика – СРСР (31 травня 1970 р.) Анатолій Пузач замінив Віктора Серебрянникова.

Джерела і література:

Лукуц Ю. Бердичівська зірка українського футболу. // “Бердичівські новини”, №50 (174) від 11.12.2008 р.

Лукуц Ю. М. Анатолій Пузач – бердичівська зірка українського футболу. // Науковий збірник “Велика Волинь”: Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 41. / Голов. ред. М.Ю. Костриця. – Житомир: Косенко, 2009. — с. 526-535.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії: Пузач Анатолій Кирилович.


Анатолій Пузач, орієнтовно 1956-1958 рр.
Анатолій Пузач, гравець київського “Динамо”.
Могила Анатолія Пузача на Лісовому кладовищі (Київ).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here