Home Новини “Посиденьки у тітки Солохи” у селі Райки

“Посиденьки у тітки Солохи” у селі Райки

3214
0
SHARE

Цієї суботи в Райках відбулось по справжньому грандіозне свято – “Посиденьки у тітки Солохи”.

Цієї суботи в Райках відбулось по-справжньому грандіозне свято – “Посиденьки у тітки Солохи”.

Не забувають на Бердичівщині українські народні традиції, виплекані працьовитим народом впродовж століть. Одна з таких традицій – вечорниці. Вечорниці — одна з форм осінньо-зимових вечірніх розваг, що відбувались у хаті. На вечорниці оповідали казки, танцювали, поєднуючи дозвілля з роботою. Здавна зібрання молодих відбувалося на вечорницях. Вечорниці починалися пізньої осені і тривали до початку Великого посту.

Для проведення вечорниць дівчата підшуковували простору хатину. Господиня цього дому — жінка, яку всі прибулі величали “вечернична, досвітчана мати, паніматка”. Саме вона стежила за дотриманням усіх звичаїв та традицій під час вечорниць.

От і цієї суботньої днини господинею дому, в якому відбулись святкові вечорниці, стала тітка Солоха. Цю роль з успіхом виконала Майя Семенюк – староста Райків. Допомагали їй у цій справі сільські артисти та запрошені гості: дитячий колектив “Барви”, аматорський колектив пісні та танцю “Файні молодички”, дуети з Бердичева Сергій та Лілія, Тарас та Віктор.

Українські традиції на Різдво та Новий рік, вечорничні пісні та танці – все це лилося зі сцени для райківчан та гостей села. На початку посиденьок юні артисти відтворили декілька народних сценок, відображаючи традиційні вірування народу. Далі концертну програму продовжили майстри сцени – у виконанні Лілії та Сергія прозвучали як народні, так і сучасні українські пісні. А окрасою святкової програми став виступ аматорського колективу пісні та танцю “Файні молодички”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here