Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, існуючі Пл. Центральна, 1. Інсталяція “Арка закоханих”

Пл. Центральна, 1. Інсталяція “Арка закоханих”

1622
0
SHARE

Пл. Центральна, 1. У північно-західній частині площі Центральної знаходиться інсталяція – “Арка закоханих”.

“Арка закоханих”, червень 2018 р.

Інсталяція “Арка закоханих” з’явилась на площі 19 грудня 2012 року, на день Святого Миколая. Інсталяція являє собою арку у вигляді годинника, через центральну частину якого створено пішохідний перехід. Над переходом – божество кохання амур, який цілиться у перехожих, що проходять повз арку.

Арку виготовили майстри приватної майстерні “Ковальська Хата” та презентували міській громаді з нагоди свята. Авторами проекту стали бердичівська художниця Валентина Коломієць та підприємець Андрій Лисюк, виготовили інсталяцію майстри Лисюк Д.В., Гуменюк Д.М., Марущак В.М., Гофман Ж.В., Гагін В.М. та Реготун Ю.М. Ними ж, до речі, виготовлена також інсталяція “Костюмчик із Бердичева”, що знаходиться на Центральній площі поруч.

27 червня 2013 року, напередодні Дня міста Бердичева, на Арці закоханих встановили Камінь кохання – камінь, що береже вірність, єднає серця та приносить вічну любов. Камінь прикрашає арку в символічній оправі у формі серця. Цей талісман закоханих у дарунок рідному місту привезли представники молодіжної ГО “БОМОНД” із Кани Галілейської. Члени громадської організації переконані: ця часточка Святої Землі має по-справжньому чудодійні властивості. Саме в Кані сталося перше диво, коли Ісус перетворив воду на вино на весіллі одного з апостолів і благословив молодят. У Кані Галілейській досі щодня вінчають десятки молодих пар, які вірять, що шлюб, взятий тут, гарантуватиме їм щасливе й довге подружнє життя. Існує повір’я, що якщо торкнутися до Каменя кохання і попросити у Бога любові – вона обов’язково прийде.

Камінь кохання.

До речі, крім Бердичева Камінь кохання з Кани Галілейської в дарунок також отримали Київ, Одеса, Івано-Франківськ та інші міста України. Всього в країні таких каменів 25. Щодо бердичівського Каменю, який подарували місту у 2010 році, планувалось, що він стане основою для романтичної скульптури – Пам’ятника Коханню, спорудження якого й ініціювали члени “БОМОНДу”. Нині він – у складі “Арки закоханих”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here