Home Пам'ятки і пам'ятні місця Бердичів, не існують Пл. Центральна, 1. Пам’ятник В.І. Леніну на Центральній (Жовтневій) площі

Пл. Центральна, 1. Пам’ятник В.І. Леніну на Центральній (Жовтневій) площі

2691
0
SHARE

Пл. Центральна, 1 (до 2013 року – площа Жовтнева). На площі перед будівлею міського виконавчого комітету знаходився пам’ятник Володимиру Іллічу Леніну – організатору та керівнику Жовтневого перевороту 1917 року у Петрограді (у радянській історіографії Велика Жовтнева соціалістична революція).

pam_lenin_evropeyska_pl_01
Пам’ятник В.І. Леніну, жовтень 2005 р.

Пам’ятник відкрито на мітингу трудящих міста 29 грудня 1982 року – у переддень святкування 60-річчя утворення СРСР. Стрічку з покривала на пам’ятнику перерізав перший секретар Житомирського обласного комітету Комуністичної партії України Василь Кавун.

Пам’ятник встановлено на підставі рішення Ради Міністрів України УРСР від 20.08.1975 р. №9627/60 та затвердженого проекту пам’ятника художньо-експертною радою Міністерства культури УРСР 07.02.1977 р. (протокол №12-107-3). Замовник пам’ятника – виконком міської Ради народних депутатів. Саме у 1977 році міськвиконкомом прийнято рішення про спорудження Жовтневої площі, головним архітектурним елементом якої і став монумент В.І. Леніну. Нині площа Жовтнева у відповідності до рішення Бердичівської міської ради від 7 лютого 2013 року носить назву Центральна.

На момент своєї появи пам’ятник став п’ятим за ліком монументом В.І. Леніну на території Бердичева (не рахуючи бюстів). Автори пам’ятника: скульптор Костянтин Миколайович Васильченко, архітектори Петро Миколайович Бірюк і Петро Артемович Перевозник. Загальна висота пам’ятника 8,7 м. Висота скульптури 4,0 м., розмір постаменту 2 × 2 × 4,7 м.

pam_lenin_evropeyska_pl_07
Відкриття пам’ятника, 29 грудня 1982 р.

Пам’ятник було виготовлено з рожевого граніту Ємельянівського родовища, що знаходиться поряд з селом Омелянівка Малинського району Житомирської області. Роботи по спорудженню пам’ятника виконали Бердичівське ремонтно-будівельне управління, Київські міжобласні спеціальні науково-реставраційні виробничі майстерні та Київське творчо-виробниче об’єднання “Художник” художнього фонду УРСР. Рішенням № 468 від 29.10.1983 р. пам’ятник було взято на державний облік.

Із часу свого встановлення пам’ятник В.І. Леніну на Жовтневій площі став центром політичного життя міста: перед пам’ятником кращих школярів міста приймали до лав піонерської організації, перед пам’ятником щороку проходили урочисті паради з нагоди річниці Жовтневої революції (7 листопада) та Дня міжнародної солідарності трудящих (1 травня). Ці традиції зберігались до отримання незалежності Україною у 1991 році.

Зі зміною політичного курсу країною пам’ятник на Жовтневій площі став символом комуністичного минулого. Різні політичні сили, особливо після т. зв. Помаранчевої революції, підіймали питання про перенесення пам’ятника з центральної площі міста, але остаточного рішення прийнято не було.

pam_lenin_evropeyska_pl_05
Жовтнева площа. Фото Володимира Поліщука.

У листопаді 2013 року в Україні розпочинаються протестні акції, відомі як Євромайдан, які наприкінці лютого 2014 року переросли у криваві сутички на Європейській площі Києва. 21 лютого 2014 року до Бердичівського міськвиконкому надійшло звернення від народного депутата України Анжеліки Лабунської, у якому депутат запропонував винести на повістку дня найближчої сесії депутатів міської ради Бердичева два питання: про перенесення пам’ятника Леніну, який знаходиться на Центральній площі, в інше місце та перейменування самої площі Центральної у площу Героїв Майдану.

Це звернення стало фактично смертним вироком для пам’ятника, який простояв перед будівлею міськвиконкому 31 рік, та перетворилось на керівництво до дії для революційно налаштованих людей. Уже в ніч на 22 лютого на постаменті пам’ятника В.І. Леніну з’явився напис – “Час зносити”. Удень на постаменті протестувальники нанесли нові написи – “Досить терпіти ката” та “Сьогодні о 15.00”.

pam_lenin_evropeyska_pl_06
Демонтаж пам’ятника, 22 лютого 2014 р.

В обідню пору 22 лютого відбулось засідання Бердичівського виконавчого комітету, на якому прийняли рішення про демонтаж пам’ятника. Демонтаж проведено того ж дня силами комунальних підприємств та приватної фірми “Золотий ключ”. Процес демонтажу спостерігали тисячі бердичівлян, значна частина яких фільмувала процес на власні фото- та відеокамери. Цікавим є той факт, що пам’ятник демонтували у день народження одного з його авторів – саме 22 лютого 2014 року Заслужений архітектор України Петро Артемович Перевозник відзначив своє 70-ліття.

У день демонтажу пам’ятника В.І. Леніну постраждав і пам’ятник Михайлу Фрунзе, що височів поряд з колишнім однойменним кінотеатром – бердичівляни за допомогою мотузки повалили на землю гранітну стелу, на якій знаходився бюст більшовицького полководця. Сам бюст розбили на декілька частин.

Демонтований пам’ятник В.І. Леніну перевезли на територію МКП “Бердичівкомунсервіс”, де він зберігається донині. З гранітного постаменту виготовили облицювання для меморіалу “Слава Героям!” на Соборній площі.

Джерела та література:

Римарчук В. Ленін завжди з нами. // “Радянський шлях”, №208 (12247) від 31.12.1982 р.

Газета “Радянська Житомирщина” від 30.12.1982 р.

Паспорт пам’ятника. Музей історії міста Бердичева.

Доманський О., Павловська А. Бердичівський Ленін пручався майже три години. // “РІО Бердичів”, №15 (1184) від 25.02.2014 р.


pam_lenin_evropeyska_pl_04
Пам’ятник В.І. Леніну, 29 жовтня 2013 р.
pam_lenin_evropeyska_pl_03
Пам’ятник В.І. Леніну, 29 жовтня 2013 р.
pam_lenin_evropeyska_pl_08
Відкриття пам’ятника В.І. Леніну, 29 грудня 1982 р.

Пам’ятник В.І. Леніну.
Скульптор К. Васильченко. Архітектори П. Бірюк, П. Перевозник.
Фото В. Клепка, 1984 р., поштова листівка.

Відкриття пам’ятника В.І. Леніну, 29 грудня 1982 р.


pam_lenin_evropeyska_pl_09
На зустрічі з ветеранами 1-го Дрезденського Червонопрапорного, хреста Грюнвальда танкового корпусу Війська Польського, формування якого розпочалось у селі Осикове Бердичівського району.
pam_lenin_evropeyska_pl_10
Площа Жовтнева, 1983 р.
pam_lenin_evropeyska_pl_11
Площа Жовтнева, 7 листопада 2008 р.
pam_lenin_evropeyska_pl_12
Площа Жовтнева, лютий 2012 р.
pam_lenin_evropeyska_pl_13
Демонтаж пам’ятника В.І. Леніну, 22 лютого 2014 р.
pam_lenin_evropeyska_pl_14
Демонтаж пам’ятника В.І. Леніну, 22 лютого 2014 р.
Скульптура В.І. Леніна, що зберігається на території комунального підприємства.
Фото “РІО Бердичів”, січень 2018 р.


Скульптура В.І. Леніна, що зберігається на території комунального підприємства, листопад 2021 р.
Скульптура В.І. Леніна, що зберігається на території комунального підприємства, листопад 2021 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here