Home Новини Основні відмінності кредитування від фінансування в Україні

Основні відмінності кредитування від фінансування в Україні

1659
0
SHARE

Найбільш вигідними та оперативними інструментами забезпечення підприємця фінансовими засобами вважається кредитування і фінансування. Простіше кажучи, під комплексом кредитування і фінансування розуміється управління фінансовим капіталом, та інші заходи, орієнтовані на його залучення на споживання.

Процес реалізації даної процедурі потребує, перш за все, слідування чіткому алгоритму принципів: самофінансування та самоокупність. Самофінансування – стратегія менеджменту, що відповідає за управління фондами накопичення грошових коштів. Цей показник відповідає за розширення виробничих потужностей установи. Принцип самоокупності говорить сам за себе – отримані доходи повинні повністю компенсувати всі грошові поточні витрати.

Існуючи види кредитування і фінансування

Перед початком розгляду видів кредитування і фінансування треба зрозуміти принципові відмінності продуктів. Фінансування – заздалегідь обумовлене двома сторонами надання грошових коштів по строках та формах. Під кредитуванням розуміється обов’язок повернення не тільки 100% отриманих коштів, а ще й відсотків, вказаних при узгодженні такої операції.

Фінансування має такі види:

  • державне;
  • благодійне;
  • муніципальне;
  • самофінансування.

Найпоширеніші способи кредитування:

  • банківський;
  • іпотечний;
  • лихварський;
  • комерційний та ін.

Відокремлюють ще відокремлений підтип банківського кредиту – лізинг. Щоб детальніше зрозуміти принципову відмінність лізинг від кредиту, розглянемо на прикладі ситуацію з купівлі автомобіля. Термін лізинг походить від англійського “to lease”, в перекладі – “здавати в оренду”. З вищезазначеного зрозуміло, що тільки з моменту зарахування останнього платежу автомобіль повністю переходить у власність платника.

Серед переваг лізингу слід виділити:

  • послуга оформлюється у скорочений термін;
  • процедура оформлення здійснюється за більш спрощеною та лояльною системою, в порівнянні зі стандартним кредитуванням;
  • застосування оптимальних вимог до клієнта;
  • лізингова компанія самостійно виконує всі організаційні моменти: техогляд, реєстрація та облік в органах ДАІ, інше.

Правові аспекти кредитування та фінансування в Україні

Основні завдання що фінансування, що кредитування – безперервне розширене фінансове забезпечення всіх економічних потреб підприємства. Незважаючи на це, у фінансовій системі швидкі позики можуть бути самостійною ланкою та мати спеціальні інструменти вільних і перерозподілених грошових коштів в конкретний період часу.

Правове регулювання фінансування і інвестування відрізняється. В той час, коли інвестор має право придбання власності на інвестиційний проект, інвестування не має подібних підстав і можливостей.

Відмінність інвестування і кредитування

Коли стає вибір між кредитом і інвестиціями, як основним засобом для залучення коштів для стартового капіталу, потрібно чітко ознайомитись з їхніми принциповими відмінностями та обрати найбільш зручний і вигідний варіант. Серед основних різниць між кредитом та інвестиціями виділяють:

  • Оплата. Весь комплекс кредитування базується не тільки на принципі повернення наданих у позику коштів, а ще й окремої плати за них. Сьогоденні реалії показують зовсім не маленькі відсотки по кредитах на потреби бізнесу. Це обумовлено високою популяризацією споживчих кредитних продуктів. Коли мова заходить про інвестування – про фінансові витрати зі сторони підприємства мова не йде, оскільки формування фінансового капіталу бере на себе інвестор, який розраховую на отримання відсотків від прибутку від подальшої операційної діяльності.
  • Строки погашення. Основна філософія кредитування базується на поверненні не тільки частки тіла кредиту, а й обумовлених відсотків. Дуже важливо вчасно вносити виплати, інакше клієнту будуть нараховані додаткові штрафні стягнення. Водночас, інвестор може отримувати обумовлені заздалегідь відсотки тільки в момент декларування прибутку. Окупності підприємства інвестори можуть чекати роками.
  • Поручительство, застава та дохід. Якщо брати до уваги кредитування на великі суми, то банки можуть вимагати додаткові гарантії підтвердження платоспроможності: застава, довідка про доходи, додаткове поручительство. Проте, деякі банки все ж дають необхідне кредитування без застави. Інвесторам не особливо цікаво поточний фінансовий стан підприємства. Для них важливішу роль відіграє перспективність на потенціал запровадженої ідеї.
  • Відсотки від прибутку. Інвестор почне отримувати заздалегідь обговорені відсотки одразу після початку розвитку бізнесу у вигляді грошових коштів. Якщо прибуток від ведення бізнесу буде більш масштабним, то у інвестора з’явиться можливість отримати суму, значно більшу від початкових вкладень. Якщо ж гроші брати у банку в борг, то виплата відсотків повинна здійснюватися незалежно від отримання прибутку чи інших показників. Графік таких операцій чітко оговорений до остаточного розрахунку за кредитними зобов’язаннями.
  • Вплив на розвиток комерційної діяльності підприємства. Інвестори володіють своєю часткою в бізнесу. За ними закріплено право вносити певні корективи та впливати на всі процеси бізнесу. Кредитори можливості впливати на бізнес підприємства не мають.
  • Терміни співробітництва. Після закриття кредитних зобов’язань припиняються всі зв’язки з банком. Інвестори ж будуть мати справу з підприємством на протязі всієї діяльності інвестиційного проекту.
  • Правила при банкрутстві. Успішність бізнесу для кредитора не має ніякого значення. В будь-якому випадку підприємство повинно повністю сплатити борг з відсотками. Інвестор може повернути гроші на обумовлених заздалегідь умовах (розпродаж майна, залишку товарів тощо).

Якщо вищезазначена інформація стала корисною для вас, і ви прийняли рішення, що залучення стартового капіталу шляхом кредитування буде найвигіднішим та вірним варіантом, то вам потрібно звернутися в компанію Credits-Online. Заявка буде розглянута в скорочені терміни, а кредит надано за максимально вигідними для клієнта умовами. Основна стратегія сервісу – приносити максимальну користь і функціональність клієнту. Саме тому мі готові розглядати ваші заявки у будь-який час, навіть у вихідні та свята в режимі 24/7.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here