Home Проекти Постаті землі Бердичівської Олійник Вадим Клавдійович

Олійник Вадим Клавдійович

1521
0
SHARE

Олійник Вадим Клавдійович (нар. 23 листопада 1922, с. Велика Клітенка, Бистрицька вол., Бердичівський пов., Київська губ., УСРР – пом. 5 квітня 1944, м. Ковель, Волинська обл., УРСР) – старший лейтенант, Герой Радянського Союзу.


Олійник Вадим Клавдійович
(1922-1944).

Олійник Вадим Клавдійович народився 23 листопада 1922 року в селі Велика Клітенка Бистрицької волості Бердичівського повіту Київської губернії (нині село Клітенка Хмільницького району Вінницької області). Його мати працювала сільською вчителькою. У Великій Клітенці хлопчик закінчив початкову школу.

П’яті-сьомі класи Вадим Олійник навчався у школі сусіднього села Кропивна. Починаючи з сьомого класу він пише вірші, література посідає значне місце у житті юнака. З восьмого класу – з 1 вересня 1937 року по 30 червня 1940 року – Вадим Олійник навчався у середній школі села Райгородок Янушпільського[1] (нині Бердичівського) району.

У 1940 році Вадим Олійник закінчив школу та за направленням Янушпільського райкому навчається у Бакинському зенітному військовому училищі. У червні 1941 року розпочалась німецько-радянська війна, але молодого командира не направили на фронт, а залишають при училищі займатися підготовкою зенітників-артилеристів. Також він бере участь в обороні тилових об’єктів, які піддаються бомбардуванню ворожої авіації. Лише у 1943 році молодший лейтенант Вадим Олійник потрапляє на фронт. Воював у зенітно-артилерійських підрозділах Південного фронту, брав участь у боях із визволення Ростовської області. 2 грудня 1943 року в боях за Таганрог отримав контузію, три поранення. Його визнали інвалідом та надали дозвіл на дострокове звільнення з лав діючої армії. Але Вадим Олійник відмовився від відставки та домігся відправлення на фронт.

Старший лейтенант Вадим Клавдійович Олійник став командиром 2-ї батареї 1991-го зенітного артилерійського полку 64-ї зенітної артилерійської дивізії 47-ї армії 1-го Білоруського фронту. Його полк брав участь у наступі радянських військ на Могильовському та Бобруйському направленнях, а також у північній частині правобережної України. У березні-квітні 1944 року війська 47-ї армії завершували знищення оточеного угрупування ворога. Батарея Вадима Олійника неодноразово відмінно виконувала бойові завдання у боях як із повітряним, так і з наземним ворогом, не допускаючи постачання оточених сил необхідними матеріалами та зупиняючи спроби німців вирватись із оточення. Так, 28-31 березня 1944 року його батарея збила чотири літака ворога “Не-111” і один планер із вантажем, які намагались пробитись до оточених військ.

На початку квітня батарея Клавдія Олійника отримала наказ вийти у район села Дубове Ковельського району та загородити нацистським танкам проходи, а також водночас збивати ворожі літаки, які намагались доставити оточеному ковельському гарнізону боєприпаси та продукти харчування. Уже у перших числах квітня батарея відбила декілька атак. Ворог поніс втрати у живій силі, ріділи й ряди зенітників-артилеристів.

Особливо запеклий бій відбувся 5 квітня 1944 року. Зенітна батарея Вадима Олійника стояла на протитанковій обороні південно-західніше села Дубове. У цей день батарея відбивала атаки як із повітря, так і наземних сил ворога: на її позиції наступало до 30 танків при підтримці біля 25 літаків. У цьому бою Вадим Олійник показав приклади самовідданості та героїзму. Коли майже весь склад батареї загинув від вогню ворога, Олійник сам наводив, заряджав та знищував супротивника. Його батарея стояли на смерть та не пропустили ворога. Вадим Олійник загинув, виконуючи наказ із місця не сходити. На полі бою перед загиблою батареєю горіло 5 ворожих танків, одна самохідна установка, лежало біля 60 тіл ворожих солдат та офіцерів.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 серпня 1944 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками й виявлені при цьому мужність і героїзм, старшому лейтенантові Олійнику Вадимові Клавдійовичу привласнене звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

Надгробок на могилі Вадима Олійника.
Встановлений у місті Ковель Волинської області поряд з братською могилою на старому польському кладовищі.
Фото Олега Кожухаря, 19.11.2010 р.

Похований Вадим Клавдійович Олійник на старому польському кладовищі в місті Ковель Волинської області.

Ім’я Героя Радянського Союзу Вадима Олійника присвоєно Будинку культури села Дубове Ковельського району, вулицям у містах Ковель та Хмільник, бригаді заводу “Ковсільмаш”. Пам’ятник Герою відкрили на місці його загибелі – у селі Дубове Ковельського району. Ім’я Вадима Олійника нанесено на меморіалі Слави в місті Ковелі. 15 липня 1968 року школі села Райгородок присвоєно ім’я В.К. Олійника, на стіні будівлі встановлено меморіальну дошку.

9 травня 1971 року біля школи урочисто відкрили пам’ятник-бюст Олійнику В.К. Автор бюсту – Кізюк В.Г. На відкриття бюсту прибули мати героя Марія Ксенофонтівна, сестра Аліма Клавдіївна.

У 1981 році, коли у селі Райгородок побудували та відкрили нову середню школу, бюст Олійника В.К. та меморіальну дошку перенесли до нової школи. Також одна з вулиць села Райгородок носить ім’я Героя.

Сестра Героя Аліма Клавдіївна Олійник та заступник голови Бердичівської районної державної адміністрації Микола Петрович Климчук перерізають стрічку перед входом до музейної кімнати, 1 вересня 2011 р.

1 вересня 2011 року в приміщенні райгородоцької загальноосвітньої школи відкрили музейну кімнату Героя Радянського Союзу Вадима Клавдійовича Олійника. Тут знаходяться документи, особисті речі Героя, вірші, написані Вадимом Олійником, його листи до матері, листи однополчан. Стрічку перед входом до музейної кімнати перерізали сестра Героя Аліма Клавдіївна Олійник та заступник голови Бердичівської районної державної адміністрації Микола Петрович Климчук.

Джерела і література:

Сироїд З. Пам’ятник герою. // “Радянський шлях”, №19 (8940) від 01.02.1969 р.

Свято Перемоги. // “Радянський шлях”, №74 (9404) від 11.05.1971 р.

Бедь М.М. Герой Радянського Союзу В.К. Олійник. // Бердичівщина: поступ у третє тисячоліття: Науковий збірник “Велика Волинь” Праці Житомирського науково-краєзнавчого товариства дослідників Волині. — Т. 22. / Відп. ред. М.Ю. Костриця. — Житомир: М.А.К., 2001. – с. 80-82.

Інтернет-проект “Герои страны”: http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=13603

Артемчук В. Музей Героя Радянського Союзу відкрито в Райгородоцькій школі. // “Земля Бердичівська”, №37 (15834) від 09.09.2011 р.


Меморіальна дошка на будівлі загальноосвітньої школи, присвячена Герою В.К. Олійнику, 2011 р.
Музейна кімната в приміщенні Райгородоцької загальноосвітньої школи, 2011 р.
Бюст В.К. Олійника перед будівлею школи у с. Райгородок, 2011 р.
Покладання квітів до бюсту В.К. Олійника в день відкриття музейної кімнати в приміщенні райгородоцької школи, 1 вересня 2011 р.
Барельєф В.К. Олійника на меморіалі Слави у місті Ковель. Відкритий у 1977 році.
Фото Олега Кожухаря, 19.11.2010 р.
Урочисте відкриття бюсту В.К. Олійника біля райгородоцької школи,9 травня 1971 року.

[1] Янушпіль – (з 1946 року – Іванопіль) — селище міського типу Чуднівського району Житомирської області. З 1923 по 1957 рік – районний центр.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here