Home Проекти Будинки Бердичева Вул. Європейська, 29. Житловий будинок міськради, “Будинок Мазепи”

[не існує] Вул. Європейська, 29. Житловий будинок міськради, “Будинок Мазепи”

1841
0
SHARE

Вул. Європейська, 29 (колишня вулиця Білопільська), одноповерховий житловий будинок, відомий тим, що за легендою деякий час він належав Івану Мазепі – Гетьману Війська Запорозького, голові козацької держави на Лівобережній Україні.

Будинок Мазепи, фото з фондів Державного архіву Житомирської області

У 1702 році на Правобережній Україні, яка на цей час входила до складу Речі Посполитої, вибухнуло повстання правобережного козацтва, яке очолив популярний у народі полковник Семен Палій. Незабаром перед повстанцями впали такі твердині Речі Посполитої, як Немирів, Біла Церква та Бердичів.

У травні 1704 року гетьман Іван Мазепа отримав наказ російського царя Петра І про введення козацького війська на Правобережжя України з метою допомоги польському королеві Августу ІІ зважаючи на загрозу шведського завоювання Речі Посполитої. Війська, з якими прийшов Мазепа, розмістились навколо Бердичева. За переказами, у Бердичеві, чи під Бердичевом відбувся арешт одного з ватажків повстання – полковника Семена Палія: 1 серпня 1704 року Семен Палій прийшов до головної квартири Мазепи, де його прийняли банкетом. Уночі, коли полковник міцно спав, його схопили й кинули до в’язниці, що знаходилася на території бердичівського кляштору Босих Кармелітів.

 

Будинок Мазепи, початок 1980-х років

У 1708 році Іван Мазепа став на бік шведського короля Карла XII з розрахунком створити Князівство українське, незалежне від московитів; Мазепа мав бути князем українським або гетьманом довічним. За зраду московському цареві за розпорядженням царя Петра I Російська православна церква оголосила анафему Іванові Мазепі. Його майно перейшло у власність держави.

Час побудови будинку на вулиці Білопільській (нині вулиця Європейська) достеменно невідомий. За джерелами, у 1882 році будинок належав пані Щавінській. За радянської доби будинок націоналізували, він входив до житлового фонду міськради.

Будинок проіснував до початку 1980-х років, після чого як такий, що не підлягав ремонту, був розібраний. На його місці у 1986 році збудували кафе “Казка”.

«Будинок Мазепи» вважався однією з туристичних цікавинок Бердичева. Так, Бердичівське бюро екскурсій та подорожей розмістило на залізничному вокзалі плакат, на якому рекламувало будинок Мазепи та запрошувало відвідати наше місто.

На сьогодні відомо декілька фотографій цього будинку, які дозволяють ознайомитись із його виглядом та архітектурним стилем побудови.

Джерела і література:

Бантыш-Каменский Д.Н. История Малой России: часть 3. Тип. С. Селивановского, 1830, с. 45.

Фундуклей, Иван. Статистическое описание Киевской губернии / изд. Иваном Фундуклеем. – Санкт-Петербург: в Тип. М-ва внутрен. дел, 1852. Ч. 1 . – 1852. с. 421.

Петраков И. Бердичев // Киевская старина. – 1882. – №11, с. 6.

Костриця М.Ю., Пашківський Ф.Б. Бердичів: історико-краєзнавчий нарис: Серія “Міста Житомирщини” — Житомир: М.А.К., 2000. — 72 с.


Будинок Мазепи (фрагмент у лівій частині фотографії), початок 1970-х років

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here