Home Новини “Не проходьте мимо!”, або Про площу Центральну

“Не проходьте мимо!”, або Про площу Центральну

2533
0
SHARE

За останні роки площа Центральна міста Бердичева зусиллями влади та небайдужих людей перетворилась на місце, де приємно відпочити, провести вільний час. Фонтан, що дарує прохолоду у спекотний день, зручні лавочки у тіні ялинок та приємний краєвид милують очі бердичівлян.

Але з чого все розпочалось? Що стало тією відправною точкою, після якої площа Центральна й перетворилась на саме таке місце, яким ми його бачимо сьогодні? Я не дам вам чіткої відповіді. Можливо, це була індивідуальна чи колективна творчість працівників міськвиконкому, які вчасно озвучили ідею перед керівництвом. Можливо, як хтось вважає, це була ідея самого міського голови на кшталт “А давайте проведемо реконструкцію цієї пустки перед міськвиконкомом, що зветься площею”. Можливо, ще щось. Але я знаю, що стало тим першим елементом, з якого розпочалась корінна перебудова. Це… “Арка закоханих”!

“Арка закоханих” червень 2018 р.

А з’явилась ця інсталяція у святковий день – 19 грудня 2012 року, коли українці відзначають день Святого Миколая. Чотириметрова споруда у вигляді годинника, через центральну частину якого влаштовано пішохідний перехід – перехід ніби в інший світ, перехід у Портал Кохання. І як доказ цьому – амур, божество кохання, що чатує з луком та стрілою, цілячись у серця перехожих.

Арку виготовила приватна майстерня “Ковальська Хата” та презентувала міській громаді з нагоди свята. Автором проекту стала бердичівська художниця Валентина Коломієць, виготовили інсталяцію майстри під керівництвом Андрія Лисюка.

О, скільки фотосесій відбувається щодня поряд із “Аркою закоханих”! І вдень, і вночі її годинник фіксує час появи нового кохання, а амур невтомно пускає стріли у відкриті серця.

На цьому можна було б завершувати розповідь про першу інсталяцію на Центральній площі. Але “Арка закоханих”, як художній образ, має і свій справжній елемент магії. Ним став Камінь кохання – камінь, що береже вірність, єднає серця та приносить вічну любов.

Камінь кохання прикрашає арку в символічній оправі, виконаній у формі серця. Цей талісман закоханих у дарунок рідному місту привезли представники молодіжної громадської організації “БОМОНД” (назва розшифровується як Бердичівська організація молодих особистостей незалежної держави) із Кани Галілейської. Члени організації переконані: ця часточка Святої Землі має по-справжньому чудодійні властивості. Саме в Кані сталося перше диво, коли Ісус перетворив воду на вино на весіллі одного з апостолів і благословив молодят. У Кані Галілейській досі щодня вінчають десятки молодих пар, які вірять, що шлюб, взятий тут, гарантуватиме їм щасливе й довге подружнє життя. Існує повір’я, що якщо торкнутися до Каменю кохання і попросити у Бога любові – вона обов’язково прийде.

Камінь кохання.

До речі, окрім Бердичева Камінь кохання з Кани Галілейської в дарунок також отримали Київ, Одеса, Івано-Франківськ та інші міста України. Всього в країні таких каменів 25. Щодо бердичівського Каменю, який подарували місту у 2010 році, планувалось, що він стане основою для романтичної скульптури – Пам’ятника Коханню, але нині він – у складі “Арки закоханих”.

Отож, приходьте на площу Центральну, милуйтесь художніми інсталяціями, торкайтеся Каменю, кохайте! А ми дякуємо “Ковальській Хаті” за подарунок місту. Ними ж, до речі, виготовлено також інсталяції “Костюмчик із Бердичева” та “Бердичівський диванчик”, що знаходяться на площі поруч. Але про них читайте в наступних наших розповідях.

Анатолій Горобчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here