Home Проекти Постаті землі Бердичівської Найдін Григорій Миколайович

Найдін Григорій Миколайович

1415
0
SHARE

Найдін Григорій Миколайович (нар. 18 листопада 1917, с. Салтиково, Білгородська губ., РРФСР – пом. 10 грудня 1977, Бердичів, Житомирська обл., УРСР) – військовослужбовець, Герой Радянського Союзу.


Найдін Григорій Миколайович
(1917-1977).

Найдін Григорій Миколайович народився 18 листопада 1917 року в селі Салтиково, нині мікрорайон міста Губкін Білгородської області (РФ) в сім’ї селянина. Росіянин. Закінчив 9 класів і школу механізаторів. По її закінченні Григорій Миколайович працював токарем та трактористом у радгоспі, потім на МТС Старооскольського району Білгородської області.

У 1938 році Григорій Миколайович призваний до лав Червоної Армії у танкові війська, де закінчив полкову школу. Член КПРС з 1940 року.

Григорій Миколайович – учасник німецько-радянської війни з перших її днів. Будучи командиром танку БТ-7 9-го танкового полку 5-ї танкової дивізії Західного фронту, сержант Григорій Найдін здійснив свій подвиг на третій день війни. 25 червня 1941 року танк Григорія Найдіна знаходився у засідці біля дороги поблизу селища Рудишкяй (нині селище міського типу Тракайського району Литви). Коли колона ворожих танків та артилерії втягнулась на дорогу, що проходила через болото, першим пострілом танк Григорія Найдіна знищив головний танк разом з причепленою гарматою. Другим пострілом він знищив останній в колоні танк. Гітлерівці були “замкнені” з обох сторін, вони не могли проскочити ні вперед, ні назад. Скориставшись панікою ворога, екіпаж Григорія Найдіна продовжував розстрілювати танки і гармати гітлерівців. Сержант розумів, що тепер саме головне в тому, щоб не дати опам’ятатися ворогу. І танкісти його екіпажу розвинули такий високий темп вогню з єдиної гармати танка, що фашисти не змогли вчинити організованого опору. За лічені хвилини Григорій Найдін із товаришами знищили всю ворожу колону.

Маючи значні втрати, німці спробували обійти болото зліва, але Григорій Найдін розгадав їх задум і швидко перемістив свій танк ближче до місця, де передбачався прорив. Незабаром тут дійсно з’явились ворожі танки, бій розгорівся з новою силою. У нерівному двобої Григорій Найдін знищив ще три танки, а інші повернули назад.

Всього екіпажем під керівництвом Григорія Найдіна було знищено 12 танків і 10 гармат. Ворог втратив убитими біля п’ятдесяти солдат і офіцерів.

У 1942 році Григорій Миколайович закінчив Челябінське танкове училище і воював на фронтах до останнього дня війни.

3 червня 1944 року лейтенанту Григорію Миколайовичу Найдіну за видатний подвиг, здійснений у бою під селищем Рудишкяй, присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі “Золота Зірка” (№3685).

Після війни Григорій Миколайович продовжив службу в армії. У 1949 році він закінчив Військову академію бронетанкових та механізованих військ. Проходив службу у військовій частині, яка дислокувалась у Бердичеві.

З 1966 року гвардії полковник Григорій Найдін у запасі. Проживав у Бердичеві, працював секретарем партійної організації райоб’єднання “Сільгосптехніка”, брав участь у військово-патріотичному вихованні молоді. Нагороджений орденами Леніна, Червоної Зірки, численними медалями. У 1967 році до 50-річчя Великого Жовтня за досягнення у мирній праці ім’я Григорія Миколайовича внесено до Книги Трудової Слави Бердичівського району.

Могила Григорія Найдіна на загальноміському кладовищі, 13 вересня 2011 р.

Помер Григорій Миколайович Найдін 10 грудня 1977 року. Похований у північно-західній частині міського кладовища по вулиці Бистрицькій. У 1978 році на могилі встановлений чорний гранітний обеліск (вис. 2,2 м), на якому вибито портрет Героя та меморіальний напис. Одна з вулиць селища Гришківці Бердичівського району названа іменем Героя.

9 травня 2010 року на ознаменування 65-ї річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні на будинку, у якому проживав Г.М. Найдін, встановлено меморіальну дошку з портретом Героя та присвятним написом. Напис: “У цьому будинку жив Герой Радянського Союзу Найдін Григорій Миколайович 18.11.1917 – 10.12.1977”.

На відкритті меморіальної дошки були присутні представники міської влади, ветеранської організації міста, громадськість, дочка Григорія Найдіна. Зняв покривало з меморіальної дошки міський голова Василь Мазур разом із дочкою Героя.

Джерела і література:

Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 2. М.: Воениз., 1988.

Іващенко О.М. Пам’ятки і пам’ятні місця історії та культури на Бердичівщині. Випуск 5. // Житомир: “Полісся”, 2005 р. – 176 с.



Меморіальна дошка на будинку, в якому проживав Герой Радянського Союзу Г.М. Найдін, 9 травня 2010 р.
Урочисте відкриття меморіальної дошки, 9 травня 2010 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here