Home Проекти Постаті землі Бердичівської Мулярчук Костянтин Володимирович

Мулярчук Костянтин Володимирович

2197
0
SHARE

Мулярчук Костянтин Володимирович (нар. 17 лютого 1948, с. Сальниця, Хмільницький р-н, Вінницька обл., УРСР – пом. 11 травня 2018, с. Красівка, Бердичівський р-н, Житомирська обл., Україна) – керівник сільськогосподарського підприємства, голова Бердичівської районної ради, Почесний громадянин Бердичівського району.


Мулярчук Костянтин Володимирович.

Мулярчук Костянтин Володимирович народився 17 лютого 1948 року в селі Сальниця Хмільницького району на Вінниччині. Після служби в лавах Збройних Сил СРСР закінчив Житомирський сільськогосподарський інститут.

Трудову діяльність у Бердичівському районі Костянтин Мулярчук розпочав у 1978 році секретарем партійної організації хмелерадгоспу “Райгородок”. У 1980 році став головою колгоспу “Дружба” (центр у селі Закутинці, до складу колгоспу також входили населені пункти Красівка, Дубівка, Сингаївка, Малі Гадомці), обіймав цю посаду до 1987 року.

80-і роки минулого століття у Радянському Союзі характеризувались активним розвитком сільського господарства, підтримкою сільгосппідприємств з боку держави. Не в останню чергу завдяки цьому за роки керівництва Костянтина Мулярчука колгоспом в “Дружбі” побудовано комплекс по відгодівлі великої рогатої худоби (ВРХ) на 3000 голів у селі Красівка. У господарстві утримували 5200 голів молодняка ВРХ, 400 корів, 500 голів свиней, 800 голів овець, 15000 голів гусей, 5000 голів курей, 2 пасіки по 150 вуликів, 25 га зариблених ставків. Розроблено проект і розпочато будівництво газопроводу в села Закутинці, Малі Гадомці, Сингаївку, Красівку, Дубівку. Колгосп “Дружба” спеціалізувався на вирощуванні багаторічних трав і займав перші місця по вирощуванню насіння 8-10 сортів трав.

У селі Закутинці побудовано пральний комбінат, 10 житлових будинків, типовий транспортний стан з майстернею, столовою, сауну з басейном. Переобладнано зерносклад з асфальтованою площадкою. Було прокладено 3,8 км доріг із твердим покриттям, зроблено капітальний ремонт Будинку культури, добудовано дитячий садок.

У селі Сингаївка побудовано 7 житлових будинків, капітально відремонтовано два приміщення для утримання ВРХ, зроблено капітальний ремонт клубу, побудоване типове приміщення медпункту, прокладено 2,2 км доріг із твердим покриттям.

У селі Малі Гадомці побудовано свинарник на 500 голів, зроблено капітальний ремонт клубу, побудовано 1,2 км доріг з твердим покриттям.

Комплекс по відгодівлі великої рогатої худоби на 3000 голів у селі Красівка.

У селі Красівка завершено будівництво комплексу на 3000 голів, прокладено 2,8 км доріг із твердим покриттям, вступив у дію кормоцех, будинок тваринника, баня-сауна. Зроблено капітальний ремонт школи на 350 учнів, створено шкільний музей Бойової і Трудової слави. Побудовано три житлових будинки.

У селі Дубівка побудовано клуб, прокладено 1,8 км доріг, реконструйовано дві молочні ферми, побудовано два житлових будинки.

Колгосп “Дружба” отримував першість у виробництві яловичини в області, за що неодноразово нагороджувався перехідним Червоним Прапором, грамотами обласного комітету Комуністичної партії.

З настанням часів незалежності держава розпочала реформування сільського господарства. Костянтин Мулярчук полишив посаду голови колгоспу “Дружба” та у 1992 році створив власне фермерське господарство “АСКА”. Він впровадив нові форми господарювання на землі, став активістом фермерського руху на Бердичівщині, 13 років поспіль очолював асоціацію фермерів Бердичівського району. За впровадження фермерського руху нагороджувався грамотами Житомирської обласної та Бердичівської районної адміністрації.

Мулярчук Костянтин Володимирович, 2009 р.

Керуючи власним фермерським господарством Костянтин Мулярчук на угіддях, що не підлягають сільськогосподарському використанню, посадив 4,5 га лісу, заклав 2 га саду, також утримує млин. Більш як десятиліття у селі Красівка діє заснований Костянтином Володимировичем музей українського селянського побуту, де зібрано селянські знаряддя з обробітку землі, побутового використання. У колекції є речі з різних куточків України і навіть з Америки. Деяким з них по кількасот років, як, наприклад, дзвіночку, який зроблений у 1821-му році.

Костянтин Мулярчук неодноразово обирався депутатом Красівської сільської ради, депутатом Бердичівської районної ради двох скликань (ВО “Батьківщина”, комісія з питань охорони здоров’я, соціального захисту, гуманітарних питань та екології). Також він був отаманом Красівського козацького куреня, козацький полковник.

Костянтин Мулярчук в день обрання його головою Бердичівської районної ради, 25 лютого 2014 р.

Рішенням Бердичівської районної ради від 22.08.2013 р. Мулярчуку Костянтину Володимировичу присвоєно звання “Почесний громадянин Бердичівського району”.

25 лютого 2014 року відбулась 24 сесія Бердичівської районної ради, під час якої Костянтина Володимировича Мулярчука обрано головою Бердичівської районної ради. Цю посаду він обіймав до жовтня 2015 року. З цього часу Костянтин Володимирович відійшов від активного політичного життя, проживав у Красівці, займався сільським господарством. Активно підтримував волонтерів, які надавали допомогу українській армії – надавав продовольство, допомагав матеріально.

Помер Костянтин Мулярчук 11 травня 2018 року. Похований на кладовищі села Красівка Бердичівського району.

Джерела і література:

Рішення Бердичівської районної ради від 22.08.2013 р.

Кравченко В. Спікеріада у районній раді. // “Земля Бердичівська”, №9 (15963) від 28.02.2014 р.


Костянтин Мулярчук та Юрій Михальчук в музеї українського селянського побуту.
Красівка, квітень 2013 р.
У музеї українського селянського побуту, 2009 р.
У музеї українського селянського побуту, 2009 р.
Разом з волонтеркою Іриною Піскун.
Одне з останніх фото Володимира Мулярчука, зроблене 2 травня 2018 року, за тиждень до його смерті.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here