Home Проекти Постаті землі Бердичівської Мончинська Марія Едуардівна

Мончинська Марія Едуардівна

942
0
SHARE

Мончинська Марія Едуардівна (нар. 25 липня 1939, смт. Гришківці, Бердичівський р-н, Житомирська обл., УРСР – пом. 21 жовтня 2021, Бердичів, Житомирська обл., Україна) – директор МП “Озеленювач”, Почесний громадянин міста Бердичева.


Мончинська Марія Едуардівна народилася 25 липня 1939 року в селищі Гришківці Бердичівського району в робітничій родині, була найменшою серед чотирьох дітей.

У 1956 році Марія Мончинська закінчила середню школу №6 міста Бердичева, з 1956 по 1958 рр. навчалась у лісотехнічному технікумі міста Кременець Тернопільської області. Після закінчення технікуму 16 березня 1959 року Марію Едуардівну направили працювати майстром у Миропільське лісництво Бердичівського лісгоспу. Через рік, 18 травня 1960-го, її перевели на ту ж посаду до Чорнолозької лісової мехділянки, яка з листопада 1961 року перейменована на Чорнолозьке лісництво Бердичівського лісгоспу. Тут вона пропрацювала по вересень 1962 року.

Марія Мончинська вийшла заміж за Миколу Стаднійчука, але молода жінка понад усе любила та поважала свого батька, тому після одруження вирішила не змінювати прізвище.

5 листопада 1964 року Марію Мончинську прийняли на посаду агронома до Бердичівської контори благоустрою, з 1 березня 1965 року вона стає інженером садово-паркового господарства. У цей час за ініціативи депутатів міської ради та комсомольських активістів розпочинається активне озеленення як Бердичева, так і його околиць, у першу чергу скотомогильника площею понад 50 га у мікрорайоні Корніловки та схилів Червоної гори (відомих як солдатський пляж). На Корніловці висаджують сосни та червоний дуб загальною площею 82 га. Марія Едуардівна керує цими роботами, також забезпечує підприємства та установи міста посадочним матеріалом, який привозить із Коростишівського лісгоспу. Вже за рік силами працівників заводу “Прогрес” та млинзаводу №19 засаджується по 2 га сосни та дубу, наступного року до цієї справи долучаються інші підприємства, школи та інші навчальні заклади. Всього за десятиліття Бердичів перетворюється на зелене квітуче місто.

З 1 квітня 1977 року Марію Мончинську переводять майстром ділянки зеленого будівництва Житомирського РСУ зеленого будівництва. На цій посаді Марія Едуардівна пропрацювала до травня 1979 року, після чого її призначили виконробом Бердичівської ділянки. У цей же період (з 1977 року) вона двічі обирається депутатом міської ради народних депутатів.

Марія Мончинська (перша зліва) на тепличній дільниці міського комунального підприємства, 1968 р.

1 лютого 1985 року у зв’язку з ліквідацією обласного РСУ зеленого господарства Марія Едуардівна переведена в обласний виробничий трест зеленого господарства на посаду виконроба Бердичівської ділянки. Зелене господарство розміщувалось на т. зв. санобозі (санітарне очищення) по вулиці Мічуріна, 23.

1 листопада 1988 року в Києві відбулася Всесоюзна виставка квітів, на якій Марія Мончинська з колегами представляли Бердичівське зелене господарство. Вони запропонували глядачам композицію “Глобус”, створену з живих квітів: кожен материк, кожне море, океан, тощо – все складалися з квітів різних сортів, а зверху композицію довершували фігури двох голубів. Вся споруда оберталася навколо власної осі. Ця композиція справила враження на журі та отримала одне з призових місць, а працівники зеленого господарства отримали заслужену винагороду.

У грудні 1989 року міське комунальне господарство та відділ житлового господарства міста об’єдналися. Марія Едуардівна стала старшим виконробом ділянки зеленого будівництва, а з 1 листопада 1991 року очолила новостворене мале підприємство “Озеленювач”. Під її керівництвом працівники “Озеленювача” і далі виконували роботи з благоустрою Бердичева. Коли у 2003 році в місті відновили два зруйнованих у 1981 році бульвари (нині бульвар ім. В.О. Лонського), першу липу 15 жовтня на відновленому бульварі посадила власними руками саме Марія Едуардівна, другу – міський голова Василь Мазур. Ці липи привезли з розсадника, який знаходиться на Корніловці.

На посаді директора МП “Озеленювач” Марія Мончинська працювала до 5 лютого 2004 року, після чого вийшла на заслужений відпочинок.

За час роботи в комунальних підприємствах міста Марія Мончинська неодноразово нагороджувалася Почесними грамотами обласного та міського житлово-комунальних господарств, грамотами Міністерства житлово-комунального господарства, преміями за зразкову працю (1968, 1969, 1970, 1971, 1977, 1979, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991) та подяками (1964, 1966, 1967, 1969, 1971). 11 травня 1970 року їй присвоєно звання “Ударник комуністичної праці”, у 1984 році вона отримала почесний знак “Переможець дев’ятої п’ятирічки”, у 1984 році – медаль “Ветеран праці”.

За вагомий внесок у вирішенні розвитку житлово-комунального господарства, благоустрою та озелененню міста та враховуючи клопотання відділу житлово-комунального господарства, рішенням виконкому Бердичівської міської ради №227 від 27 березня 2002 року директору комунального підприємства “Озеленювач” Марії Едуардівні Мончинській присвоєно звання “Почесний громадянин міста Бердичева”.

Марія Мончинська з чоловіком Миколою та дітьми Тетяною та Андрієм.

Марія Едуардівна разом із чоловіком виховали двоє дітей: донька Тетяна Миколаївна Горянська обрала професію педагога, син Андрій Миколайович Стаднійчук, підхопивши сімейну естафету, очолив мале підприємство “Озеленювач”. Коли у січні 2012 року це підприємство у зв’язку з реорганізацією ліквідували, він очолив МКП “Бердичівкомунсервіс”, який об’єднав колишні комунальні підприємства “Озеленювач”, МКП “Інспекція з благоустрою та санітарії м. Бердичева” та КП “ШЕД м. Бердичева”.

Майже сорок років Марія Мончинська віддала справі озеленення Бердичева.

Померла Марія Едуардівна Мончинська 21 жовтня 2021 року. Похована в Бердичеві у секторі почесних поховань загальноміського кладовища.

Джерела і література:

Демиденко В.Н. Час – у Лету, Люди – в Пам’ять… Спогади. – Житомир, ПП Пасічник, 2006, с. 16-17.

Развитие жилищно-коммунального хозяйства города Бердичева. Альбом. 1968 г.

Рішення Бердичівського міськвиконкому №227 від 27 березня 2002 р.

Архів родини Мончинських-Стаднійчуків.


Марія Мончинська в роки навчання у школі.
Мончинська Марія Едуардівна, 1979 р.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here